Koła zimowe bez czujników ciśnienia
Witam wszystkich.W połowie listopada dokonałem sezonowej wymiany ogumienia.
Posiadam całe koła. Felgi stalowe 16 cali z oponami zimowymi 215/70 R16. Do tych kół nie kupowałem czujników TPMS.
Na komputerze pojawiła mi się informacja "Sprawdź TPMS". Nie jestem tym zbytnio zaskoczony, bo mam świadomość, że jeżdżę bez czujników ale zastanawia mnie coś innego.
Dlaczego ta informacja pojawiła się na komputerze dopiero po ponad miesiącu czasu jazdy bez czujników? Tu śpieszę z informacją, że ciśnienie w kołach jest prawidłowe i równe. Wiem, że systemy TPMS mierzą też różnicę ciśnienia przy pomocy systemu ABS (pomiar ilości obrotów koła na dłuższym odcinku jazdy) więc wykluczam ten powód wyświetlenia komunikatu.
Ponadto w poprzednim sezonie zimowym miałem dokładnie tak samo. Informacja "Sprawdź TPMS" pojawiła się po około miesiącu od czasu wymiany kół. I co najciekawsze po około dwóch miesiącach sama przestała się pojawiać pomimo, że nadal jeździłem na zimowych kołach.
Czy ktoś może wie dlaczego informacja pojawia się tak późno i dlaczego sama po dłuższym okresie znika skoro przyczyna wyświetlania się komunikatu nie została wyeliminowana?
I najważniejsze. Czy ktoś wie czy można wyświetlanie tego komunikatu jakoś wyłączyć czy zresetować?
Pozdrawiam forumowiczów.
Tomek