Tucson NX4
Zbyt "ostre" hamulce?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: sunset red
Zbyt "ostre" hamulce?
Mam takie pytanie. Przejechane około 4 tys km. Powinno się wszystko już poukładać. Jednak wg mnie mam problem z hamulcami. Mianowicie są zbyt "ostre" czy "czujne". Zaznaczę że nigdy nie jeździłem automatem czy dość ciężkim samochodem. Jeszcze przy normalnej jeździe jakoś to w miarę wygląda, hamuję delikatnie z wyprzedzeniem samochód hamuje ale z odczuwalnym "kangurem" - normalnie zatrzyma się tylko przy wolnej jeździe w korku ale to też nie zawsze. Natomiast przy przy parkowaniu kiedy trzeba szybko wjechać, wyjechać, poprawić, albo jakichś energicznych manewrach kiedy trzeba szybko zatrzymać/ruszyć, samochód robi takie kangury (bez znaczenia czy jadę do przodu czy na wstecznym) że zaczyna to wyglądać karykaturalnie, nie mówiąc o komforcie. Byłem z tym w serwisie - stwierdzono, że wszystko jest ok.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Zbyt "ostre" hamulce?
Musisz trochę potrenować, ja z kolei nie mogę się przyzwyczaić do za słabych hamulców w Tucsonie po przesiadce z automatu
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Kolor: sunset red
Hmm. Jeżdżę już prawie pół roku. To nie pierwszy mój samochód. Nie sądzę, że to kwestia przyzwyczajenia. Jak bym nie hamował, na końcu jest szarpnięcie. A jak trzeba szybko zahamować to jest masakra.
Jeszcze jedna rzecz: stuki, zgrzyty przy puszczaniu hamulca podczas ruszania. Rozumiem, ruszanie z górki - coś tam zgrzytnie, strzeli. Ale z równego?
Jeszcze jedna rzecz: stuki, zgrzyty przy puszczaniu hamulca podczas ruszania. Rozumiem, ruszanie z górki - coś tam zgrzytnie, strzeli. Ale z równego?
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Kolor: White
Mój 1wszy automat jednak nie zauważyłem nic niepokojącego innego.
Wcześniej może z 30min jeździłem 2ma innymi i wszystkie podobnie się zachowywały.nic z opisanego nie miało miejsca.
Wcześniej może z 30min jeździłem 2ma innymi i wszystkie podobnie się zachowywały.nic z opisanego nie miało miejsca.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hybrid Plug-in Platinum
- Kolor: Dark Teal
u mnie jak postoi dłużej - to taki zgrzyt czasami się zdarzy przy ruszaniu - ale ja mam PHEV - a to inna bajka
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson NX4 mHev '22
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Brown
Używasz autoholda?
Bo te zgrzyty przy ruszaniu mi się właśnie z tym kojarzą. Ruszając, zawsze wyraźnie słyszę, jak on odpuszcza i irytuje mnie to na tyle mocno, że wyłączyłem i nie używam (na co znajomi zareagowali pukaniem się w głowę, bo autohold to przecież super sprawa... )
Bo te zgrzyty przy ruszaniu mi się właśnie z tym kojarzą. Ruszając, zawsze wyraźnie słyszę, jak on odpuszcza i irytuje mnie to na tyle mocno, że wyłączyłem i nie używam (na co znajomi zareagowali pukaniem się w głowę, bo autohold to przecież super sprawa... )
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Kolor: 2 kolorowy
Autohold nie korzysta z hamulców tylnych (jak przy hanulcu recznym-autiomatycznym) tylko wykorzystuje ciśnienie w pompie ABS.U mnie działa płynie. HEV 2wd.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Kolor: White
Działa płynnie i u mnie. B. fajna i przydatna funkcja.