Cześć.
Zastanawiam się nad zakupem SUVa i prawie na 100% jestem zdecydowany już na Tucsona po lifcie. Rozważałem jeszcze Peugeota 3008 bo ich stylistyka bardzo mi się podoba ale tylko II generacja która wygląda jak klasyczny SUV, ta najnowsza wersja typu fastback już mi się tak nie podoba no i jedyna opcja silnika to nieakceptowalny dla mnie 1,2 Pure Tech. Kusiła trochę też Toyota RAV4, zwłaszcza niskim spalaniem ale jednak coś mi we wnętrzu tego samochodu nie do końca pasuje, ten wystający tablet jakoś tak psuje estetykę a jednak chciałbym jeździć czymś co mi się podoba. Tucson nie jest też idealny bo np ta półka przed pasażerem chociaż praktyczna to jednak nie do końca mi się podoba. Tak samo ludzie narzekają na oświetlenie a zwłaszcza brak doświetlania zakrętów i te nieszczęsne tyle kierunkowskazy ( w mojej Kia Ceed doświetlanie zakrętów naprawdę robi różnicę przy skręcaniu czy jeździe po ostrych łukach). Spalanie w trasie przy szybkiej jeździe też bez rewelacji.
Jednak jak tak oglądam te wszystkie SUVy i porównuję wyposażenie, ceny i wygląd to raczej ciężko znaleźć coś lepszego w tych pieniądzach. Mówię o cenach z konfiguratorów bo promocji jeszcze nie uwzględniałem.
No i teraz mam kilka wątpliwości co do opcji napędu i wyposażenia. Ale po kolei.
1. Co do silnika jestem zdecydowany na wersję HEV, jeżdżę głównie po mieście i po terenach podmiejskich, czasem autostrada. Sporadycznie weekendowo jakaś dłuższa trasa w góry lub na Słowację i przy tego typu jeździe chyba to będzie optymalny wybór. Mam jednak wątpliwości czy dopłacać do wersji 4WD. Czy taki napęd faktycznie pomaga np w zimie przy podjeżdżaniu czy raczej różnica znikoma (a do tego dochodzi zwiększone spalanie)? I drugie pytanie czy napęd ten dołączany jest automatycznie w przypadku utraty przyczepności czy manualnie przełączany? Konfigurator pisze że jest to 4WD czyli według google włączany ręcznie bo automatyczny nazywa się AWD ale z tego co widzę to chyba błąd w opisie po prostu.
2. Jakie macie opinie o tym automacie AT w HEV? Jak z kulturą pracy czy też trwałością i awaryjnością? Są jakieś powszechne usterki? Jakieś koszty serwisowe po XX kilometrach czy raczej bezobsługowe jak ktoś nie katuje samochodu? Do tej pory jeździłem manualem ale tym razem chcę przesiąść się w automat a więc nie mam żadnego porównania czy wiedzy na ten temat. Oczywiście początki będą wymagały przyzwyczajenia.
3. No i trzecie pytanie o wersję wyposażenia. Kusiła mnie wersja Platinium ale z tego co widzę z jakiegoś dziwnego powodu nie ma tam opcji dwukolorowego malowania (czarny dach) a muszę przyznać że taki design coraz bardziej mi się podoba. Ogólnie muszę się kiedyś wybrać do salonu i poszukać czy na placu jest gdzieś taki aby na żywo ocenić i na 100% zdecydować. Czy wersję Executive da się doposażyć do poziomu Platinum (jest opcja wybrania pakietów Design i Comfort i tam oprócz felg 19" są jeszcze systemy z Platinium jak system kamer 360 stopni, czujniki parkowania, system wyświetlania martwego pola itp) czy nawet wybierając wszystkie opcje będzie czegoś brakowało? Na fotelach ze skóry mi nie zależy, w lecie robi się to strasznie nieprzyjemnie gorące jak auto postoi a w zimie zimne (wiem że fotele są grzane i wentylowane ale mimo wszystko ten pierwszy kontakt słaby). Okna panoramicznego też nie chcę.
Myślałem jeszcze nad NLine ale tam podobno fotele mniej wygodne no i jakoś nie mam przekonania do trwałości tapicerki-skórzano zamszowej a ja kupuję samochód na lata, nie zmieniam często i chciałbym żeby po czasie jednak jakoś to wyglądało.
4. Są jakieś inne rzeczy na które powinienem zwrócić uwagę przed zakupem?