Tucson NX4
Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika w Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
knocked
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Silky Bronze

Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.

Post autor: knocked » 24 mar 2025, 11:46

Brzmi kuriozalnie, ale już któryś raz z rzędu miałem taką samą sytuację:
Zawsze na autostradzie lub drodze szybkiego ruchu, zawsze podczas opadów deszczu lub mżawki.
Jazda ze stałą prędkością powyżej 100 km /h silnik wchodzi na wysokie obroty (ponad 4tys.) po samoistnej redukcji przełożenia, tak jakbym gwałtownie przyspieszał chociaż tego nie robię i wyje tak bez końca. Wrzucenie wyższego biegu manetką pomaga, ale tylko do momentu kiedy samochód wraca w tryb „D”. Wtedy biegi spadają, obroty wrastają, a wycie jest niemiłosierne.

Zastanawiałem się czy to nie wypalanie filtra cząstek stałych, ale po pierwsze trochę to zbyt gwałtowne, a po drugie jeszcze nigdy nie miało miejsca przy dobrej pogodzie (bez opadów).
Może wilgotność powietrza ma tu jakiś wpływ?
Macie jakiś pomysł?

grz21
Świeżak
Twój samochód: 1.6 phew
Rok produkcji: 2022
Kolor: Biały

Re: Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.

Post autor: grz21 » 24 maja 2026, 10:35

Sorry za odkop , czy usterka została naprawiona ? Zmagam się z tym samym problemem

Awatar użytkownika
knocked
Forumowicz

Post autor: knocked » 25 maja 2026, 13:00

Serwis powiedział, że żeby zaczęli coś z tym robić, trzeba wygenerować usterkę przy ich mechaniku, albo "niech chociaż żona nagra telefonem jak się pojawi w trasie".
Póki co nagrać się nie udało...

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 26 maja 2026, 18:47

O ile to jest usterka ... :?
Spytałem z ciekawości o tą sprawe Google Gemini , no i oto co mi AI odpowiedziała :
Ochrona przed wilgocią (zapobieganie parowaniu i zalaniu)

Obwód wysokiego napięcia: Sterownik hybrydowy może celowo utrzymywać wyższe obroty silnika spalinowego, aby wydzielać więcej ciepła pod maską.
Ciepło to służy do osuszania przewodów i komory silnika, zapobiegając zwarciom i chroniąc wrażliwe komponenty układu hybrydowego przed wilgocią

Chłodzenie i temperatura (wymiennik ciepła)
Woda uderzająca o podwozie i chłodnicę szybko wychładza układ wydechowy i silnik spalinowy.
Komputer podnosi obroty, aby dogrzać katalizator i utrzymać odpowiednie parametry emisji spalin.

Jeśli zjawisko to występuje sporadycznie i tylko podczas intensywnych opadów, mieści się ono w granicach prawidłowej pracy algorytmów sterujących hybrydą.
W przypadku, gdy obroty nie spadają po wjechaniu na suchą nawierzchnię lub zjawisko to nasila się, warto udać się na diagnostykę komputerową do
autoryzowanego serwisu (ASO) lub warsztatu specjalizującego się w autach hybrydowych.

Awatar użytkownika
knocked
Forumowicz

Post autor: knocked » 27 maja 2026, 14:34

Dreaminalist pisze:
26 maja 2026, 18:47
O ile to jest usterka ... :?
Spytałem z ciekawości o tą sprawe Google Gemini , no i oto co mi AI odpowiedziała :
Brzmi wiarygodnie, szczególnie że poza deszczem u mnie problem nie występuje.
Co innego u kolegi grz21.
Może elektronika źle interpretuje odczyty z czujników temperatury?

grz21
Świeżak

Post autor: grz21 » 30 maja 2026, 17:18

Niestety u mnie występuje to bez względu na pogodę , zawsze kiedy robię trasę , dodam jeszcze że znajomy ma identycznego hyundaia z bardzo podobnym przebiegiem i nie ma tego problemu. Zanim postanowiłem do Pana napisać również posiłkowałem się AI i dostawałem w odpowiedzi różne teorie od grzania baterii po jej doładowywanie i tym podobne , lecz proszę mi uwierzyć , że jeśli jadę 100km/h i obroty trzymają się w granicach 4000 to pomijając dyskomfort akustyczny (silnik wyje jakby mial się rozlecieć) to nie oszukujmy się , nie wpływa to pozytywnie na spalanie oraz żywotność silnika.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 30 maja 2026, 19:55

Wiem , że to nie jest coś co chciałbyś przeczytać , ale chyba nasze skromne amatorskie forumowe grono
nie da rady pomóc korzystając z tych informacji które tutaj mamy.
Bez danych z telemetrii , po samym opisie, to chyba i Adrian Newey , czy Gordon Murray by nie dali rady
odgadnąć przyczyny :shock: :shock: :shock:
Musisz poszukać w Google, czy jest w Twojej okolicy jakiś niezależny warsztat który ma doświadczenie
w diagnostyce hybryd i zrobić u nich badanie. To może być coś z kondycją jakiegoś ogniwa baterii ,
albo sterownika, a te obroty to tylko objaw a nie przyczyna . Bez podpięcia profesjonalnego
skanera nie da rady odgadnąć o co chodzi :(

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 30 maja 2026, 20:59

Pewnie Majstry z ASO będą się zwijać ze śmiechu czytając moje wypociny , no ale
jeśli nie ma się wiedzy merytorycznej z danej dziedziny bo jest się amatorem , to
pozostaje korzystanie z podstaw logiki i wnioskowania :lol: :lol: :lol:
I tak sobie teraz myślę ...
Jeśli problem występuje tylko podczas jazdy autostradą przy większej prędkości , to znaczy że
czynnikiem sprzyjającym jest większe obciążenie działające na układ napędowy hybrydy ,
czyli również baterie. Jeśli któreś z ogniw baterii , lub sterownik jest uszkodzony w jakiś sposób,
to może dochodzić do przegrzewania się danego ogniwa , lub ogniw , lub na skutek uszkodzenia
sterownik błędnie interpretuje otrzymane dane i uważa , że dochodzi o rzekomego przegrzewania się baterii.
No więc włącza układ chłodzenia baterii , co powoduje podniesieni obrotów silnika.
No , ale jak mówię to tylko moje domniemanie .... :?
I wcale nie będe zdziwiony jeśli sie okaże , że to zupełnie nie ta sprawa ;)

grz21
Świeżak

Post autor: grz21 » 31 maja 2026, 10:07

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego , że nie otrzymam dokładnej diagnozy na forum , miałem jedynie nadzieję że ktokolwiek miał podobną sytuację i sobie z nią poradził, zdecydowałem się na ten model samochodu ponieważ w kraju w którym mieszkam jeździ ich tu mnóstwo głównie jako rental car, tak więc stąd było moje przekonanie , że to całkiem dobre i bezawaryjne auto, teraz czytając co Panowie piszą o uszkodzonym ogniwie baterii lub sterowniku , zaczynam się martwić że nie był to dobry wybór , dziwi mnie również i przeraża , że na tyle egzemplarzy które jeżdżą , tylko u mnie wystąpił problem , zwłaszcza że auto przed zakupem było dokładnie sprawdzone również pod kątem baterii , jak już wspominałem żadnych błędów a zasięg przy pełnej baterii to równe 60km.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 31 maja 2026, 15:59

Skoro było sprawdzone przed zakupem to sugeruje , że egzemplarz jest " z rodowodem " ...
ale czy w takim wypadku był też sprawdzony raport z jakiejś wyszukiwarki typu "C@rV##l" , czy
"Au!0D##A" ? Być może znajdowała by sie tam jakaś wskazówka .... :?
Skoro bateria była sprawdzona , to być może coś ze sterownikiem skrzyni biegów ? :roll:

EDIT.
Jest też opcja taka , że jeśli pochodzi z "Dobrej Amerykańskiej Rodziny" , to może poprostu
Majsterki w Polsce przy "odświerzaniu" źle podpieli jakieś przewody z czujników i dlatego
sterownik podnosi obroty silnika :?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu