Tucson NX4
Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.
- knocked
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Silky Bronze
Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.
Brzmi kuriozalnie, ale już któryś raz z rzędu miałem taką samą sytuację:
Zawsze na autostradzie lub drodze szybkiego ruchu, zawsze podczas opadów deszczu lub mżawki.
Jazda ze stałą prędkością powyżej 100 km /h silnik wchodzi na wysokie obroty (ponad 4tys.) po samoistnej redukcji przełożenia, tak jakbym gwałtownie przyspieszał chociaż tego nie robię i wyje tak bez końca. Wrzucenie wyższego biegu manetką pomaga, ale tylko do momentu kiedy samochód wraca w tryb „D”. Wtedy biegi spadają, obroty wrastają, a wycie jest niemiłosierne.
Zastanawiałem się czy to nie wypalanie filtra cząstek stałych, ale po pierwsze trochę to zbyt gwałtowne, a po drugie jeszcze nigdy nie miało miejsca przy dobrej pogodzie (bez opadów).
Może wilgotność powietrza ma tu jakiś wpływ?
Macie jakiś pomysł?
Zawsze na autostradzie lub drodze szybkiego ruchu, zawsze podczas opadów deszczu lub mżawki.
Jazda ze stałą prędkością powyżej 100 km /h silnik wchodzi na wysokie obroty (ponad 4tys.) po samoistnej redukcji przełożenia, tak jakbym gwałtownie przyspieszał chociaż tego nie robię i wyje tak bez końca. Wrzucenie wyższego biegu manetką pomaga, ale tylko do momentu kiedy samochód wraca w tryb „D”. Wtedy biegi spadają, obroty wrastają, a wycie jest niemiłosierne.
Zastanawiałem się czy to nie wypalanie filtra cząstek stałych, ale po pierwsze trochę to zbyt gwałtowne, a po drugie jeszcze nigdy nie miało miejsca przy dobrej pogodzie (bez opadów).
Może wilgotność powietrza ma tu jakiś wpływ?
Macie jakiś pomysł?
-
grz21
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 phew
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Biały
Re: Wysokie obroty w deszczu. Hybryda 4X4 automat.
Sorry za odkop , czy usterka została naprawiona ? Zmagam się z tym samym problemem
- knocked
- Forumowicz
Serwis powiedział, że żeby zaczęli coś z tym robić, trzeba wygenerować usterkę przy ich mechaniku, albo "niech chociaż żona nagra telefonem jak się pojawi w trasie".
Póki co nagrać się nie udało...
Póki co nagrać się nie udało...
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
O ile to jest usterka ...
Spytałem z ciekawości o tą sprawe Google Gemini , no i oto co mi AI odpowiedziała :
Spytałem z ciekawości o tą sprawe Google Gemini , no i oto co mi AI odpowiedziała :
Ochrona przed wilgocią (zapobieganie parowaniu i zalaniu)
Obwód wysokiego napięcia: Sterownik hybrydowy może celowo utrzymywać wyższe obroty silnika spalinowego, aby wydzielać więcej ciepła pod maską.
Ciepło to służy do osuszania przewodów i komory silnika, zapobiegając zwarciom i chroniąc wrażliwe komponenty układu hybrydowego przed wilgocią
Chłodzenie i temperatura (wymiennik ciepła)
Woda uderzająca o podwozie i chłodnicę szybko wychładza układ wydechowy i silnik spalinowy.
Komputer podnosi obroty, aby dogrzać katalizator i utrzymać odpowiednie parametry emisji spalin.
Jeśli zjawisko to występuje sporadycznie i tylko podczas intensywnych opadów, mieści się ono w granicach prawidłowej pracy algorytmów sterujących hybrydą.
W przypadku, gdy obroty nie spadają po wjechaniu na suchą nawierzchnię lub zjawisko to nasila się, warto udać się na diagnostykę komputerową do
autoryzowanego serwisu (ASO) lub warsztatu specjalizującego się w autach hybrydowych.
- knocked
- Forumowicz
Brzmi wiarygodnie, szczególnie że poza deszczem u mnie problem nie występuje.Dreaminalist pisze: ↑26 maja 2026, 18:47O ile to jest usterka ...![]()
Co innego u kolegi grz21.
Może elektronika źle interpretuje odczyty z czujników temperatury?
-
grz21
- Świeżak
Niestety u mnie występuje to bez względu na pogodę , zawsze kiedy robię trasę , dodam jeszcze że znajomy ma identycznego hyundaia z bardzo podobnym przebiegiem i nie ma tego problemu. Zanim postanowiłem do Pana napisać również posiłkowałem się AI i dostawałem w odpowiedzi różne teorie od grzania baterii po jej doładowywanie i tym podobne , lecz proszę mi uwierzyć , że jeśli jadę 100km/h i obroty trzymają się w granicach 4000 to pomijając dyskomfort akustyczny (silnik wyje jakby mial się rozlecieć) to nie oszukujmy się , nie wpływa to pozytywnie na spalanie oraz żywotność silnika.
- Dreaminalist
- Mistrz
Wiem , że to nie jest coś co chciałbyś przeczytać , ale chyba nasze skromne amatorskie forumowe grono
nie da rady pomóc korzystając z tych informacji które tutaj mamy.
Bez danych z telemetrii , po samym opisie, to chyba i Adrian Newey , czy Gordon Murray by nie dali rady
odgadnąć przyczyny
Musisz poszukać w Google, czy jest w Twojej okolicy jakiś niezależny warsztat który ma doświadczenie
w diagnostyce hybryd i zrobić u nich badanie. To może być coś z kondycją jakiegoś ogniwa baterii ,
albo sterownika, a te obroty to tylko objaw a nie przyczyna . Bez podpięcia profesjonalnego
skanera nie da rady odgadnąć o co chodzi
nie da rady pomóc korzystając z tych informacji które tutaj mamy.
Bez danych z telemetrii , po samym opisie, to chyba i Adrian Newey , czy Gordon Murray by nie dali rady
odgadnąć przyczyny
Musisz poszukać w Google, czy jest w Twojej okolicy jakiś niezależny warsztat który ma doświadczenie
w diagnostyce hybryd i zrobić u nich badanie. To może być coś z kondycją jakiegoś ogniwa baterii ,
albo sterownika, a te obroty to tylko objaw a nie przyczyna . Bez podpięcia profesjonalnego
skanera nie da rady odgadnąć o co chodzi
- Dreaminalist
- Mistrz
Pewnie Majstry z ASO będą się zwijać ze śmiechu czytając moje wypociny , no ale
jeśli nie ma się wiedzy merytorycznej z danej dziedziny bo jest się amatorem , to
pozostaje korzystanie z podstaw logiki i wnioskowania
I tak sobie teraz myślę ...
Jeśli problem występuje tylko podczas jazdy autostradą przy większej prędkości , to znaczy że
czynnikiem sprzyjającym jest większe obciążenie działające na układ napędowy hybrydy ,
czyli również baterie. Jeśli któreś z ogniw baterii , lub sterownik jest uszkodzony w jakiś sposób,
to może dochodzić do przegrzewania się danego ogniwa , lub ogniw , lub na skutek uszkodzenia
sterownik błędnie interpretuje otrzymane dane i uważa , że dochodzi o rzekomego przegrzewania się baterii.
No więc włącza układ chłodzenia baterii , co powoduje podniesieni obrotów silnika.
No , ale jak mówię to tylko moje domniemanie ....
I wcale nie będe zdziwiony jeśli sie okaże , że to zupełnie nie ta sprawa
jeśli nie ma się wiedzy merytorycznej z danej dziedziny bo jest się amatorem , to
pozostaje korzystanie z podstaw logiki i wnioskowania
I tak sobie teraz myślę ...
Jeśli problem występuje tylko podczas jazdy autostradą przy większej prędkości , to znaczy że
czynnikiem sprzyjającym jest większe obciążenie działające na układ napędowy hybrydy ,
czyli również baterie. Jeśli któreś z ogniw baterii , lub sterownik jest uszkodzony w jakiś sposób,
to może dochodzić do przegrzewania się danego ogniwa , lub ogniw , lub na skutek uszkodzenia
sterownik błędnie interpretuje otrzymane dane i uważa , że dochodzi o rzekomego przegrzewania się baterii.
No więc włącza układ chłodzenia baterii , co powoduje podniesieni obrotów silnika.
No , ale jak mówię to tylko moje domniemanie ....
I wcale nie będe zdziwiony jeśli sie okaże , że to zupełnie nie ta sprawa
-
grz21
- Świeżak
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego , że nie otrzymam dokładnej diagnozy na forum , miałem jedynie nadzieję że ktokolwiek miał podobną sytuację i sobie z nią poradził, zdecydowałem się na ten model samochodu ponieważ w kraju w którym mieszkam jeździ ich tu mnóstwo głównie jako rental car, tak więc stąd było moje przekonanie , że to całkiem dobre i bezawaryjne auto, teraz czytając co Panowie piszą o uszkodzonym ogniwie baterii lub sterowniku , zaczynam się martwić że nie był to dobry wybór , dziwi mnie również i przeraża , że na tyle egzemplarzy które jeżdżą , tylko u mnie wystąpił problem , zwłaszcza że auto przed zakupem było dokładnie sprawdzone również pod kątem baterii , jak już wspominałem żadnych błędów a zasięg przy pełnej baterii to równe 60km.
- Dreaminalist
- Mistrz
Skoro było sprawdzone przed zakupem to sugeruje , że egzemplarz jest " z rodowodem " ...
ale czy w takim wypadku był też sprawdzony raport z jakiejś wyszukiwarki typu "C@rV##l" , czy
"Au!0D##A" ? Być może znajdowała by sie tam jakaś wskazówka ....
Skoro bateria była sprawdzona , to być może coś ze sterownikiem skrzyni biegów ?
EDIT.
Jest też opcja taka , że jeśli pochodzi z "Dobrej Amerykańskiej Rodziny" , to może poprostu
Majsterki w Polsce przy "odświerzaniu" źle podpieli jakieś przewody z czujników i dlatego
sterownik podnosi obroty silnika
ale czy w takim wypadku był też sprawdzony raport z jakiejś wyszukiwarki typu "C@rV##l" , czy
"Au!0D##A" ? Być może znajdowała by sie tam jakaś wskazówka ....
Skoro bateria była sprawdzona , to być może coś ze sterownikiem skrzyni biegów ?
EDIT.
Jest też opcja taka , że jeśli pochodzi z "Dobrej Amerykańskiej Rodziny" , to może poprostu
Majsterki w Polsce przy "odświerzaniu" źle podpieli jakieś przewody z czujników i dlatego
sterownik podnosi obroty silnika