Tucson NX4
Wyściółka kieszeni i schowków

Masz problem z wnętrzem i jego wyposażeniem - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Lehoo
Świeżak
Twój samochód: 1,6 GDI HEV Platinum
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Sailing Blue Pearl

Wyściółka kieszeni i schowków

Post autor: Lehoo » 07 paź 2024, 19:30

Do poprzedniego auta kupilem kiedyś w tureckim sklepie zestaw mat samoprzylepnych, przyciętych do kształtu kieszeni w drzwiach, schowka i podłokietnika. Świetnie wyciszyły pałętające się tam drobiazgi.
Jakość tych mat jest moim zdaniem zaskakująco dobra, są niezbyt grube i przycięte bardzo dokładnie, przy odrobinie staranności dają się spasować bez szczelin czy widocznych łączeń. Trzeba co prawda trochę poprzymierzać bez zdejmowania folii z kleju, żeby nabrać wprawy i przemyśleć odpowiednią kolejność i sposób wklejania poszczególnych części.

Przy starannym montażu efekt jest fantastyczny, w Seacie prawie jak z fabryki (górne krawędzie kieszeni w drzwiach są trochę wpuszczone, więc nie widać krawędzi wyścólki, teraz nie sprawdzałem jak to wygląda w Hyundaiu).
Niestety nie zrobiłem wtedy zdjęć, a auto już odjechało w siną dal...

Do Tucsona też je dziś znalazłem, i to nawet w dwóch miejscach:
https://www.graficar.com.tr/kategori/hy ... or-setleri - oryginalny turecki sklep. Wada ich strony to kiepskia czytelność (jeśli nie znasz języka), większość tekstu jest po turecku, tylko fragmenty przetłumaczyli na angielski. Pięć lat temu przesyłka była płatna, przyszła po około trzech tygodniach.

https://tiny.pl/c71szgnb - (adres skróciłem) ten sam producent sprzedaj na AliExpress. Darmowa wysyłka z Turcji i płatność BLIK. Tu dziś zamówiłem, obiecali dostawę na 6 listopada.

whyduck
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Wyściółka kieszeni i schowków

Post autor: whyduck » 08 paź 2024, 7:56

Do samodzielnego docięcia (mega prosta sprawa) 1m2 z polski z atestem za 1/4 ceny: https://allegro.pl/oferta/wykladzina-sa ... 2409939774
ktos tu z forum już tym robił

Lehoo
Świeżak
Twój samochód: 1,6 GDI HEV Platinum
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Sailing Blue Pearl

Post autor: Lehoo » 20 paź 2024, 22:15

Fakt, materiał jest podobny, ale przy moich zdolnościach wycięcie takich kształtów, o odpowiednich wymiarach, nie jest prostą sprawą, a już na pewno nie mega... Musiałbym komuś zlecić zaprojektowanie wykrojów, a to na pewno tanie nie będzie.
20241020_220813.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

whyduck
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Post autor: whyduck » 21 paź 2024, 7:52

Czy coś jest proste, czy nie to bardzo indywidualna sprawa.
Papier krawiecki do szablonów i można próbować. Wszystko kwestia zdolności manualnych. Ja akurat nie mam z tym problemów, ale rozumiem facetów, którzy płaca stówkę za... np. dokręcenie gniazdka czy kranu w domu.

Natomiast czy to jest warte takiej dopłaty? Tutaj już nie mogę się zgodzić. tak samo jak nie godzę się na indywidualna/nadprogramową wymianę oleju w ASO za 900 zł.
Ale to ja.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu