Tucson TL
Wypadająca klapka pokrywy filtra powietrza
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 GDI
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Wypadająca klapka pokrywy filtra powietrza
Dzień dobry wszystkim,
proszę o pomoc w ocenie sytuacji dotyczącej wypadającej klapki obudowy filtra powietrza (służącej do wymiany filtra powietrza)
Mam możliwość kupna tucsona 1,6 GDI ale zauważyłem, że ta klapka nie trzyma się obudowy filtra i obecny właściciel tak prawdopodobnie już z długo jeździł.
Czy to normalne w tym aucie?
Czy dostawało się z tego powodu brudne powietrze do silnika?
Czy może to być przyczyną bardzo niskiego dźwięku - takiego buczenia podczas wciskania gazu i przestawania gdy odpuszczam gaz? (tak powyżej 2 tyś obrotów)
Spawa dosyć pila, może ktoś miał podobnie lub zna temat, proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
proszę o pomoc w ocenie sytuacji dotyczącej wypadającej klapki obudowy filtra powietrza (służącej do wymiany filtra powietrza)
Mam możliwość kupna tucsona 1,6 GDI ale zauważyłem, że ta klapka nie trzyma się obudowy filtra i obecny właściciel tak prawdopodobnie już z długo jeździł.
Czy to normalne w tym aucie?
Czy dostawało się z tego powodu brudne powietrze do silnika?
Czy może to być przyczyną bardzo niskiego dźwięku - takiego buczenia podczas wciskania gazu i przestawania gdy odpuszczam gaz? (tak powyżej 2 tyś obrotów)
Spawa dosyć pila, może ktoś miał podobnie lub zna temat, proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
Re: Wypadająca klapka pokrywy filtra powietrza
Miałem to samo. Tak jakby prawy zawias luźny... czemu nie wiem, a mam od nowości i przebieg 54k... to było ok przy 40kkm. Sprawe rozwiązałem kupując nową klapke OE na allegro... numer to 28115-D3300. Silnik jest bezpieczny od brudu bo sam filtr ma swoją własną uszczelkę i to nadal jest przed filtrem, a nie za nim Taki objaw jest, że buczy wtedy.
Ps najbezpieczniej zagadaj do właściciela o wymianę klapki i wtedy weź auto po weryfikacji. Wtedy masz 100% że sprawdzisz czy nie buczy przed kupnem. Uczciwy sprzedawca nie zrobi problemu bo to kilka zł. Jak bedzie mieć coś na sumieniu to będzie kręcił nosem i wtedy to znak by odpuścić temat zakupu...
Ps najbezpieczniej zagadaj do właściciela o wymianę klapki i wtedy weź auto po weryfikacji. Wtedy masz 100% że sprawdzisz czy nie buczy przed kupnem. Uczciwy sprzedawca nie zrobi problemu bo to kilka zł. Jak bedzie mieć coś na sumieniu to będzie kręcił nosem i wtedy to znak by odpuścić temat zakupu...
-
- Świeżak
Dzięki za informację, z tą klapką sprzedawca ma pojechać na serwis - to zobaczymy czy będzie dalej buczeć.
Bardziej martwią mnie ewentualne zanieczyszczenia mogące dostać się do silnika- ponadto komora silnika jest dosyć mocno zakurzona.
Ta klapka ma swoją uszczelkę więc wnioskuję, że powinno to być całkowicie szczelne.
Jutro dzwonie jeszcze do ASO zobaczę co powiedzą.
Bardziej martwią mnie ewentualne zanieczyszczenia mogące dostać się do silnika- ponadto komora silnika jest dosyć mocno zakurzona.
Ta klapka ma swoją uszczelkę więc wnioskuję, że powinno to być całkowicie szczelne.
Jutro dzwonie jeszcze do ASO zobaczę co powiedzą.
-
- Twórca
Uszczelki są dwie. Ta najważniejsza jest zintegrowana z filtrem powietrza. Filtr ma takie dwie łapki co go dociskają do puszki. Klapka też ma uszczelkę, ale po to głownie by nie łapało lewego powietrza. Tak czy inaczej ta "awaria" jest przed filtrem . Komora silnika bym się nie martwił kurz normalna sprawa, może ktoś ma drogę gruntową do domu... podejrzane by za to było gdyby było syto wyplakowane i błyszczące... po niemytej komorze widzisz, że np nie ma wycieków.
-
- Świeżak
Jak myślisz czy otwarcie tej klapki mogło spowodować że parametr CO podczas badania na stacji diagnostycznej analizatorem spalin był na tyle duży, że diagnosta stwierdził, że w Niemczech nie przejdzie przeglądu?
Wyszło ponad 0,3% na obrotach 2-3 tyś.
Wyszło ponad 0,3% na obrotach 2-3 tyś.
-
- Twórca
Powodów może być dużo, ale mniej niż w wersji uturbionej, wolnossak jest prostrzy. Wtrysk bezpośredni poza wadami (nagar na zaworach ssących) ma też zalety (precyzyjniejsza mieszanka). Generalnie komputer nowoczesny, to powinno być widać na logach ile wtryski dają, czy lambda poprawna itp. Z organoleptycznego doświadczenia, wiem, że mi z niesprawną klapką silnik chodził głośno przy gazowaniu go. Aż tak się nie znam, ale wiem, że czasem trafia się zagraniczny Graal, który ma prostą usterkę do naprawy i to jak wygrać w bingo.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Kolor: White Sand
Czy ktoś rozwiązał problem wypadającej klapki filtra. Mam podobne objawy, tzn. "buczenie" silnika przy wyższych obrotach jeśli klapka wypadnie. Wypadanie na początku było sporadyczne teraz zdarza się niemal co 3 dzień. Zakup nowej klapki pomógł? Pozdrawiam
-
- Twórca
Serwisujesz w ASO? Wygląda na na wadę ukrytą skoro jest już nas trzech. U mnie problem ustąpił po zamontowaniu nowej, ale z tego co widzę pomału znowu luzuje sie prawy zawias. Tak jakby od wibracji... no bo jak to inaczej wyjaśnić...
-
- Świeżak
- Kolor: Szary
Można wiedzieć gdzie kupiona była klapka?
-
- Twórca
Drugi post w tym wątku.