Tucson TL
Wymiana oleju w silniku - docieranie silnika?
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Re: Wymiana oleju w silniku - docieranie silnika?
Za wszystko zapłacą kierowcy. Filtr GPF, olej o 50% droższy niż 5w30. Jest dobrze.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6-GDI
- Kolor: WHITE SAND
Wymiana oleju komplet z materiałem (olej z filtrem i uszczelką korka za 2.5 zł) w ASO Zielona Góra 400 zł.
Ja wymieniam co 15 tysięcy lub 1 rok. Raczej nie polecam po 30 tysiącach.
Radziłbym w ASO bo może być problem z gwarancją. Bo wątpię żeby jakiś mechanik napisał potwierdzenie że wymiana została wykonana zgodnie z technologią i zaleceniami producenta samochodu.
Ja sobie sam filtr powietrza wymieniłem i w ASO powiedział że przymkną na to oko ale za granicą byłby problem (chodzi tu głównie o markę filtra bo założyłem MANN a nie hyundai).
Ja wymieniam co 15 tysięcy lub 1 rok. Raczej nie polecam po 30 tysiącach.
Radziłbym w ASO bo może być problem z gwarancją. Bo wątpię żeby jakiś mechanik napisał potwierdzenie że wymiana została wykonana zgodnie z technologią i zaleceniami producenta samochodu.
Ja sobie sam filtr powietrza wymieniłem i w ASO powiedział że przymkną na to oko ale za granicą byłby problem (chodzi tu głównie o markę filtra bo założyłem MANN a nie hyundai).
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI FL Comfort
- Kolor: Champion blue
Byłem wczoraj w ASO i... po sprawdzeniu we wszystkich możliwych systemach (też po numerze VIN) i kartach przeglądów zalecany olej to ACEA A5. Moja instrukcja obsługi mówi z kolei, że ACEA C2/C3. Auto po FL. Dziwne...
Michał
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
C2/C3 pewnie ze względu na filtr cząstek stałych.
-
- Twórca
Hmm, sprawa robi się ciekawa. Będę się chyba musiał umówić na podniesienie auta i fizyczne sprawdzenie, czy jest tam filt GPF.
Na schematach (dzwoniłem do ASO) nie ma w układzie wydechowym filtra. Z kolei gdzieś czytałem, że wszystkie auta wyprodukowane od września 2018 r. muszą mieć taki filtr montowany (mój ma datę produkcji listopad 2018).
Chyba, że chodzi o jeszcze coś innego?
Na schematach (dzwoniłem do ASO) nie ma w układzie wydechowym filtra. Z kolei gdzieś czytałem, że wszystkie auta wyprodukowane od września 2018 r. muszą mieć taki filtr montowany (mój ma datę produkcji listopad 2018).
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: silky bronze
Co do przeglądu nadwozia to u mnie jest co 12 m-cy, do dwóch lat, póżniej co 24 m-ce .auto kupno 2018 prod.2017
-
- Twórca
Odpisał mi HMP. ASO nie powinno proponować oleju A5. Do tego silnika powinien być zastosowany C2/C3. Co więcej, HMP potwierdził (wbrew temu, co twierdziło ASO), że mam filtr GPF (otrzymałem schemat). Będę to wyjaśniał w ASO.michalp pisze: ↑08 mar 2019, 9:35Hmm, sprawa robi się ciekawa. Będę się chyba musiał umówić na podniesienie auta i fizyczne sprawdzenie, czy jest tam filt GPF.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: silky bronze
Gdzie masz napisany taki harmonogram przeglądów ??? W instrukcji obsługi ,nie wiem jak zapodać zdjecie to bym pokazał