Jak w temacie, co ile powinno się wymieniać olej w 7DCT, bo z tego co widzę po rozpisce serwisowej to Hyundai tego nie przewiduje, a patrząc na wypowiedzi serwisantów skrzyń automatycznych w każdej skrzyni powinno się wymieniać olej.
Pytanie z innej beczki...
Macie może informacje o producencie skrzyni 7DCT ponieważ w necie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Dzwoniłem też po serwisach Hyundai odnośnie informacji czy jest to skrzynia dwusprzęgłowa na mokrych czy suchych sprzegłach i widzę że są nie doinformowani, gdyż obdzwoniłem chyba z 8 serwisów Hyundai od Warszawy po Kraków i jedni mówią że suche, inni że mokre sprzegła, a jeden przynajmniej powiedział uczciwie że nie ma pojęcia...
Tucson TL
Wymiana oleju w 7DCT
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Re: Wymiana oleju w 7DCT
Jak nie przewiduje to na gwarancji nie zmieniałbym oleju.
Co do sprzęgieł, to podobno suche.
Co do sprzęgieł, to podobno suche.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Suche na pewno
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6 CRDI 7DCT Comfort
- Kolor: White Sand
może trochę odgrzebię temat ale tak - z 2.0 dieslem dają 8-stopniowy automat ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Skrzynie DCT są skrzyniami suchymi i mimo tego, że ani serwis ani instrukcja o tym nie wspominają - radzę wymieniać w nich olej co 30 tys. km. Na potwierdzenie tego wrzucam link do filmiku Łysego o automatycznych skrzyniach biegów:
https://www.youtube.com/watch?v=xfuf_mcG3Pg
Ja w swojej DCT na pewno będę wymieniał po 30K km bo nie chcę mieć problemów.
https://www.youtube.com/watch?v=xfuf_mcG3Pg
Ja w swojej DCT na pewno będę wymieniał po 30K km bo nie chcę mieć problemów.
pozdrawiam Karol