Tucson TL
Wyciek oleju - skrzynia biegów
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Wyciek oleju - skrzynia biegów
Witajcie, dziś wymieniałem olej na 15tys (opisane koszty w innym poście) i mechanik ASO zauważył wyciek oleju na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem. Najprawdopodobniej wyciek pochodzi z uszczelnienia wałka sprzęgłowego (jest tam taki mały simering) niestety skrzynie trzeba zwalać jutro jadę do drugiego ASO w Bydgoszczy bo tam gdzie dziś byłem są zawaleni robotą (powiedzieli, że jak dostanę jakiś odległy termin to mam dzwonić wówczas gdzieś mnie wcisną) podobno był to częsty problem w ix35 i i20
Warto sprawdzi jak sprawa wygląda u was ponieważ jest osłona silnika więc plam oleju nie widać.
Dla ciekawości dodam, iż ASO Inowrocław za przegląd na 30tys km ze swoim materiałem chce 600zł więc przyzwoicie, na pewno do nich pojadę
Warto sprawdzi jak sprawa wygląda u was ponieważ jest osłona silnika więc plam oleju nie widać.
Dla ciekawości dodam, iż ASO Inowrocław za przegląd na 30tys km ze swoim materiałem chce 600zł więc przyzwoicie, na pewno do nich pojadę
-
- Weteran
Re: Wyciek oleju - skrzynia biegów
Dziś umówiłem się do serwisu na wymianę uszczelniacza wałka sprzęgłowego więc skrzynia biegów będzie demontowana 

- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Miejmy nadzieję że wszystko poskładają jak należy
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI
- Kolor: Biały
U mnie to samo.
Na pierwszym przeglądzie również zauważyli wyciek - 22 tys. km. troszkę za wcześnie jak na taką usterkę. Ja mam wizytę umówioną na wtorek zobaczymy co dalej. W dodatku ściąga mi samochód na prawo, przy ok. 120 km/h jest to bardzo odczuwalne. Dziś zrobili geometrię - niestety nie pomogła w dalszym ciągu ściąga mnie na prawo.

Na pierwszym przeglądzie również zauważyli wyciek - 22 tys. km. troszkę za wcześnie jak na taką usterkę. Ja mam wizytę umówioną na wtorek zobaczymy co dalej. W dodatku ściąga mi samochód na prawo, przy ok. 120 km/h jest to bardzo odczuwalne. Dziś zrobili geometrię - niestety nie pomogła w dalszym ciągu ściąga mnie na prawo.

-
- Weteran
Hhehe.... to wtorek jest chyba w ASO "dniem skrzyni biegów" ponieważ mnie też umówiono na ten dzień, tyle dobrze że w jeden dzień się ogarną. Co do usterki to jest ona raczej prosta natomiast faktycznie nie powinna mieć miejsca, ja boje się trzech rzeczy:SZYMASZ pisze: ↑02 sie 2018, 22:13U mnie to samo.
Na pierwszym przeglądzie również zauważyli wyciek - 22 tys. km. troszkę za wcześnie jak na taką usterkę. Ja mam wizytę umówioną na wtorek zobaczymy co dalej. W dodatku ściąga mi samochód na prawo, przy ok. 120 km/h jest to bardzo odczuwalne. Dziś zrobili geometrię - niestety nie pomogła w dalszym ciągu ściąga mnie na prawo.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
1. Tego, że usterka powróci (gdzieś czytałem, że komuś w IX35 robili to trzy razy co 500 km)
2. że, tarcza sprzęgła dostała trochę oleju (choć chyba powinni ją wymienić ale wiadomo jak z mechanikami)
3. oraz, że nie uzupełnią oleju w skrzyni biegów
Co do samego ASO to nawet nie oglądali wycieku aby się umówić na uszczelnienie skrzyni, dialog wyglądał tak:
Ja: witam mam zapocenie na łączeniu silnika ze skrzynią biegów, które idzie już na łąpę
ASO: 1,6 GDI?
Ja: tak
ASO: manual?
Ja: tak
ASO: na kiedy Panu pasuje termin, czy wtorek może być?
Ja: czyli problem znany i powszechny?
ASO: w Tusconach raczej nie ale w IX35 oraz I30 bardzo częsty i powszechny robiliśmy tego mnóstwo - fabryka w Czechach nie zawsze daje radę
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Ja mam dopiero 6500km ale będę miał to na uwadze.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Biały
U mnie sucho na szczęście 

-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6-GDI
- Kolor: WHITE SAND
Witam. W moim Tucsonie pojawił się mały wyciek który sam znalazłem. Zaintrygował mnie dziwny smród spalenizny z komory silnika na postoju. I niestety autko uziemione. Przebieg 28000 jeżdżę od listopada 2017.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6-GDI
- Kolor: WHITE SAND
Witam. W moim Tucsonie pojawił się mały wyciek który sam znalazłem. Zaintrygował mnie dziwny smród spalenizny z komory silnika na postoju. I niestety autko uziemione. Przebieg 28 tys i jeżdżę od listopada 2017. W poniedziałek jedzie laweta do serwisu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Potrzebna aż laweta ? to tylko małe zapocenie....