Tucson NX4
Wariujący panel klimatyzacji
-
Grzes
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 plug-in
- Rok produkcji: 2022
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Czarny
Wariujący panel klimatyzacji
Dzień dobry, mam problem z panelem klimatyzacji. Otóż żyje on własnym życiem: klimatyzacja sama się wyłącza, sama włącza, a także przełącza tryby – raz ustawia odparowywanie, a raz grzanie na nogi. Po około pięciu minutach te anomalie ustają i wszystko zaczyna działać jak należy. Czy miał ktoś może podobny przypadek?
-
MattiK
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Wariujący panel klimatyzacji
wg mnie pierwsze co mi się nasuwa to kondensacja pary wodnej wewnątrz panelu. po "chwili" jak się temperatura wewnątrz auta podniesie wilgoć "odparowuje" i wraca "normalne" działanie.
-
Grzes
- Świeżak
Też mi się tak wydaje 4 minuty i wszystko działa jak należy tylko teraz co z tym fantem zrobić
-
MattiK
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Na pierwszy "rzut" - kompresorek (ew sprężone powietrze tylko tam masz obniżenie temeperatury od razu) i jako "narzędzie wspomagające" pampers/dobrze chłonna podpaska. Przykładamy pampersa do panelu albo na całość i wtykając pod niego duszę i dmuchamy, albo na część panelu i dmuchamy z boku pod kątem aby "przedmuchać" wilgoć do pampersa.. Ew zamiast pampersa "po drugiej stronie" można użyć dobrze ssącego odkurzacza (najlepiej z "wąską" końcówką aby była lepsza siła ciągu)
Ew na poszątek jak już auto trochę pochodzi t sam odkurzacz, tylko jak napisałem powyżej z "wąską/cienką" końcówką dla jak naljlepszegą ciągu i tak "chwilę" poodkurzać panel.
Ew na poszątek jak już auto trochę pochodzi t sam odkurzacz, tylko jak napisałem powyżej z "wąską/cienką" końcówką dla jak naljlepszegą ciągu i tak "chwilę" poodkurzać panel.
-
Grzes
- Świeżak
Myślę własnie tak zrobić, wyjąć panel rozebrać na części i dobrze osuszyć możliwe że jak się da ,nie znam budowy włożyć blisko niego worek wciągający wilgoć ,no i przypatrzeć ewentualnie pod kontem uszkodzenia dotyku.
-
Franz
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
- Kolor: Silky Bronze
"Obok panelu klimatyzacji znajduje się mały, ukryty przycisk resetu (często trzeba użyć długopisu lub spinacza). Wciśnięcie go na kilka sekund restartuje system multimedialny i klimatyzacji." Czy w Twojej wersji auta jest taki?
-
Grzes
- Świeżak
Tak jest nie robiłem resetu spróbuję wieczorem może coś pomoże dzięki wielkie za zaangażowanie