Tucson TL
Uszkodzony dwumas w silniku 2,0CRDI
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2,0 CRDI 136 KM
- Kolor:
Uszkodzony dwumas w silniku 2,0CRDI
2017-01-28
Dwa tygodnie temu oddałem samochód do serwisu powód kilkunastusekundowy hałas po uruchomieniu silnika, dziwne stuki na biegu jałowym i dziwne dźwięki przy przyspieszanie. Samochód przejechał niecałe 20tys km głównie trasy. Diagnoza - uszkodzony dwumas. Części zamiennych 1brak w Polsce i Niemczech.
2017-01-19
Jestem ciekawy ile będziemy czekać na części. W magazynie centralnym w Polsce brak w niemieckim magazynie brak.
Sytuacja przypomina mi sklepy mięsne za komuny - sklepy były tyle że towaru nie .
2017-01-24
Dziś na FB Hyundai Polska poproszony przeze mnie o pomoc w ustaleniu terminu dostawy do serwisu zamowionych do naprawy samochodu części przytoczyl mi fragment z książki serwisowej..... o 60 dniowym czasie oczekiwania..... (zapis znam umiem czytać).
Troszkę nie tego się spodziewałem... super mi pomogli dzięki.
2017-01-26
Dziś okazało się że po wymianie dwumasy hałas jest identyczny....
Chyba jestem w Polsce pierwszym tego typu przypadkiem
2017-01-27
Czekam na kolejne koło dwumasowe .Poprzednie mimo że nowe było wadliwe.
Mam nadzieję , że to drugie a właściwie już trzecie w końcu pozwoli mi wyjechać samochodem z serwisu...
Czy ja mam pecha? :-/
2017-01-28
Wrzucam film z dźwiękiem który był przyczyną mojej wizyty w serwisie. Jakość nagrania niestety kiepska.
https://megawrzuta.pl/download/7b05f4a2 ... 51e76.html
2017-02-02
Dziś mija kolejny 20 już dzień przymusowego postoju mojego samochodu w autoryzowanym serwisie Hyundaia.
Dwa dni temu w moim Tucsonie zamontowano drugie już z kolei nowe koło dwumasowe .
Dzisiejsza jazda próbna po wymianie tej części zakończyła się po przejechaniu 15 km Jak się dowiedziałem od doradcy serwisowego niestety hałas z jakim zgłosiłem się do serwisu powrócił.
Jutro podejmą próbę montażu trzeciego już koła.....Prawdopodobnie odbędzie się też konsylium z udziałem techników z Hyundaia ...
Jakoś straciłem wiarę w powodzenie całej sytuacji , ale z drugiej strony trudno stawiać tezę że samochód jest nie naprawialny??
Ile czasu można reperować samochód który jest masowo produkowany tuż za granicą RP? Czy to jakaś kosmiczna technika?
Dziś napisałem maila do Hyundai Polska w mojej sprawie. Jestem bardzo ciekawy jaka będzie ich reakcja?
Z niecierpliwością czekam na piątek- będę Was informować o postępach
2017-02-04
Dziś mija 22 dzień i jest dokładnie tak samo jak dnia pierwszego. Serwis nie potrafi naprawić mojego samochodu a wsparcie ze strony HMP przy naprawie jest żadne. (chyba że serwis ich nie włączył do pomocy, choć twierdzi że prosił). Przeczuwam że robią z mojego samochodu królika doświadczalne go. O ile sytuacja nie rozwiąże się w kolejnym tygodniu idę do prawnika i będę walczyć o swoje prawa.
Dwa tygodnie temu oddałem samochód do serwisu powód kilkunastusekundowy hałas po uruchomieniu silnika, dziwne stuki na biegu jałowym i dziwne dźwięki przy przyspieszanie. Samochód przejechał niecałe 20tys km głównie trasy. Diagnoza - uszkodzony dwumas. Części zamiennych 1brak w Polsce i Niemczech.
2017-01-19
Jestem ciekawy ile będziemy czekać na części. W magazynie centralnym w Polsce brak w niemieckim magazynie brak.
Sytuacja przypomina mi sklepy mięsne za komuny - sklepy były tyle że towaru nie .
2017-01-24
Dziś na FB Hyundai Polska poproszony przeze mnie o pomoc w ustaleniu terminu dostawy do serwisu zamowionych do naprawy samochodu części przytoczyl mi fragment z książki serwisowej..... o 60 dniowym czasie oczekiwania..... (zapis znam umiem czytać).
Troszkę nie tego się spodziewałem... super mi pomogli dzięki.
2017-01-26
Dziś okazało się że po wymianie dwumasy hałas jest identyczny....
Chyba jestem w Polsce pierwszym tego typu przypadkiem
2017-01-27
Czekam na kolejne koło dwumasowe .Poprzednie mimo że nowe było wadliwe.
Mam nadzieję , że to drugie a właściwie już trzecie w końcu pozwoli mi wyjechać samochodem z serwisu...
Czy ja mam pecha? :-/
2017-01-28
Wrzucam film z dźwiękiem który był przyczyną mojej wizyty w serwisie. Jakość nagrania niestety kiepska.
https://megawrzuta.pl/download/7b05f4a2 ... 51e76.html
2017-02-02
Dziś mija kolejny 20 już dzień przymusowego postoju mojego samochodu w autoryzowanym serwisie Hyundaia.
Dwa dni temu w moim Tucsonie zamontowano drugie już z kolei nowe koło dwumasowe .
Dzisiejsza jazda próbna po wymianie tej części zakończyła się po przejechaniu 15 km Jak się dowiedziałem od doradcy serwisowego niestety hałas z jakim zgłosiłem się do serwisu powrócił.
Jutro podejmą próbę montażu trzeciego już koła.....Prawdopodobnie odbędzie się też konsylium z udziałem techników z Hyundaia ...
Jakoś straciłem wiarę w powodzenie całej sytuacji , ale z drugiej strony trudno stawiać tezę że samochód jest nie naprawialny??
Ile czasu można reperować samochód który jest masowo produkowany tuż za granicą RP? Czy to jakaś kosmiczna technika?
Dziś napisałem maila do Hyundai Polska w mojej sprawie. Jestem bardzo ciekawy jaka będzie ich reakcja?
Z niecierpliwością czekam na piątek- będę Was informować o postępach
2017-02-04
Dziś mija 22 dzień i jest dokładnie tak samo jak dnia pierwszego. Serwis nie potrafi naprawić mojego samochodu a wsparcie ze strony HMP przy naprawie jest żadne. (chyba że serwis ich nie włączył do pomocy, choć twierdzi że prosił). Przeczuwam że robią z mojego samochodu królika doświadczalne go. O ile sytuacja nie rozwiąże się w kolejnym tygodniu idę do prawnika i będę walczyć o swoje prawa.
-
- Świeżak
- Kolor:
Re: Uszkodzony dwumas w silniku 2,0CRDI
Też jakoś mi trudno uwierzyć w dwumas przy takim przebiegu i stylu jazdy jaki uprawiam. Tyle że halas po kilkunastu sek od uruchomienia ustawal słychać było dźwięki podobne do rozgrzanego grzejnika który zaczyna stygnac.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
To jest żenujące. Kupujesz sobie człowieku samochód a AUTORYZOWANY firmowy serwis nie potrafi sobie poradzić z naprawą.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Ale powiedzmy szczerze, że większości serwisów to najlepiej wychodzą przeglądy gwarancyjne i montaż akcesoriów... I dotyczy to nie tylko Hyundaia.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Świeżak
- Kolor:
Tylko jaki mamy wybór?
Mieszkam w Warszawie gdzie tych serwisów jest chyba najwięcej.
Pytanie czy to niedoszkoleni pracownicy serwisu czy wady części zamiennych od poddostawców?
A może niewłaściwa diagnoza?
Bez spotkania ASO i techników z HMP naprawa prawdopodobnie się nie powiedzie. Tylko co ja jako użytkownik z tego mam? Podobno nawet czas przedłużenia gwarancji o okres kiedy samochód stoi w warsztacie z tego tytuły nie przysługuje klientowi??
Trudno mi uwierzyć że są problemy z naprawą samochodu z sinikiem 2,0 crdi który jeździł w ix 35 ?
Zaczynam żałować że kupiłem Hyundaia - bo to chyba tylko ładne opakowanie z nieprzewidywalną techniką na której nikt się nie zna.
Mieszkam w Warszawie gdzie tych serwisów jest chyba najwięcej.
Pytanie czy to niedoszkoleni pracownicy serwisu czy wady części zamiennych od poddostawców?
A może niewłaściwa diagnoza?
Bez spotkania ASO i techników z HMP naprawa prawdopodobnie się nie powiedzie. Tylko co ja jako użytkownik z tego mam? Podobno nawet czas przedłużenia gwarancji o okres kiedy samochód stoi w warsztacie z tego tytuły nie przysługuje klientowi??
Trudno mi uwierzyć że są problemy z naprawą samochodu z sinikiem 2,0 crdi który jeździł w ix 35 ?
Zaczynam żałować że kupiłem Hyundaia - bo to chyba tylko ładne opakowanie z nieprzewidywalną techniką na której nikt się nie zna.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Mi w głowie się nie mieści, że kolejny "nowy" wymieniony element jest uszkodzony! Chyba, że są to jakieś wybraki wyłapane w czasie produkcji i wysyłane na wymianę do serwisów. Drugą opcją jest zła diagnoza... a nam pozostaje wiara w fachowców i duuużo cierpliwości (tylko gdzie jest jej granica?).
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Świeżak
- Kolor:
Dziś po 25 dniach odebrałem z ASO swój samochód. W książce serwisowej brak wpisów o naprawach, nie dostałem też żadnych dokumentów potwierdzających zakres naprawy gwarancyjnej. Czy to standard?Ważne że w końcu samochód jeździ
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Czyli trzecie koło dwumasowe załatwiło sprawę?
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 2016
- Kolor:
Według mojej opinii, i doświadczenia co prawda z innymi serwisami np. VW powinni Tobie przekazać dokument przyjecia do serwisu i naprawy, nie wiem jakie są standardy w ASO Hyundai-a ale to podstawa