Dzień dobry, mam pytanie czy ktoś spotkał się z podobnym problemem skrzynia automatyczna Hundai Tucson 1.6 2019 benzyna. Na początku zaczęło się od delikatnego przeskoku, odgłos strzału na niskich obrotach. Następnie podczas ruszania było słychać huk i szarpnięcie. Obecnie pojawił się nawet dźwięk szlifierki i brak przerzucenia biegu (mam na myśli samochód rusza nagle pojawia się huk i dźwięk jakby ktoś odpalił szlifierkę auto nie jedzie, po wrzuceniu na P i znowu na bieg rusza). Na początku serwis nie widział problemu, jak się uparłam że jest to wgrali softa i powiedzieli że po problemie powinno być. Nic nie pomogło znowu auto wróciło na serwis. W końcu udało się na serwisie Panom wywołać problem i usłyszeli go. Znowu coś porobili przy skrzyni biegów ale nie wymieniali nic. Obecnie auto jest znowu w serwisie rozebrali skrzynie i szukają.
Dodam że problem pojawia się zwłaszcza na podjeździe pod górkę, ale na prostej drodze też się zdarza.
Tucson TL
Uszkodzona skrzynia, strzela, odgłos szlifierki
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Platinum Silver
Re: Uszkodzona skrzynia, strzela, odgłos szlifierki
Witam, mam te same objawy, przebieg 33 000km. U mnie takie same odgłosy przy zmianie przełożenia z 1 na 2, pozostałe biegi wchodzą bez zarzutu. Dzis wizytowałem serwis, wgrali nowy soft, na razie tylko raz mi strzelił, więc raczej nie pomogło. Czy u Ciebie postawili już diagnozę?
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Biały
Soft nic nie dał. Później coś ustawiali maszyną którą dostali z Warszawy chyba też nic nie dało. Ostatecznie przy kolejnej naprawie powymieniali części wszystkie, związane chyba z 1 biegiem, czekaliśmy długo bo jedna była sprowadzana z zagranicy. Proszę dzwonić do serwisu w Lubinie (59-300) oni to robili powinni udzielić Panu informacji i odesłać serwis Pana do nich. Zobaczę w książce serwisowej co napisali i dam znać. Narazie po naprawie w sierpniu nic się nie dzieje. Powodzenia.
-
- Świeżak
Mnie takich informacji serwis nie udzieli. Jak by to było możliwe to prosiłbym o podanie diagnozy z książki może być na priv. Oszczędziłoby to nerwów i czasu
Może serwis się zwróci do nich o podpowiedź
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 t-GDI Style 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Brązowy
Czy takie dźwięki to "norma"?
Po rozgrzaniu silnika dźwięk znika. -5 na dworze.
https://youtu.be/FutLR-nUJsU
Pacjent Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 4WD Manual 100 tys przebiegu

https://youtu.be/FutLR-nUJsU
Pacjent Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 4WD Manual 100 tys przebiegu
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Wg mnie pompa paliwa pada.
-
- Świeżak
Serwis znalazł winowajcę. Winne okazało się zużyte sprzęgło. Wymiana załatwiła sprawę. Na razie auto jeździ bez zarzutu. Oby tak dalej.anna pisze: ↑30 lis 2022, 22:02Soft nic nie dał. Później coś ustawiali maszyną którą dostali z Warszawy chyba też nic nie dało. Ostatecznie przy kolejnej naprawie powymieniali części wszystkie, związane chyba z 1 biegiem, czekaliśmy długo bo jedna była sprowadzana z zagranicy. Proszę dzwonić do serwisu w Lubinie (59-300) oni to robili powinni udzielić Panu informacji i odesłać serwis Pana do nich. Zobaczę w książce serwisowej co napisali i dam znać. Narazie po naprawie w sierpniu nic się nie dzieje. Powodzenia.