Witam,
Piszę z pytaniem o prawidłowe działanie ruchomych klap powietrza.
Mianowicie - W jakiej pozycji klapy powinny być przed uruchomieniem auta, po uruchomieniu i po zgaszeniu auta. Jeśli są zależności to jakie?
Moje pytanie wzięło się na skutek komunikatu
, który zaczął się pojawiać " Sprawdź układ ruchomych klap powietrza".
Zauważyłem że jedna z klap (po stronie kierowcy) wariuje tzn. Słychać silniczek, klapa raz się otwiera raz nie. Problem pojawił się przy mrozach (auto jest garażowane, jedną noc nie było i od tej pory komunikat zaczął się pojawiać), wcześniej go nie było. Od momentu pojawienia się błędu odbyłem 3 jazdy i za każdym razem komunikat się pojawiał.
Dzisiaj również pojawiła się kontrolka EPB, samoczynnie włączył się autohold, a ikona od hamulca ręcznego migała....
Tucson NX4
Układ ruchomych klap powietrza - komunikat
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Układ ruchomych klap powietrza - komunikat
U mnie auto stoi po chmurką , więc jak jest poniżej zera , to jest to "daily issue" . Wystarczy wizyta na myjni ręcznej i podanie prądu wody i znika , do … kolejnej nocy
Na zimnym silniku powinny być zamknięte przed / po uruchomieniu silnika … ale szczerze nigdy się nie przyglądałem ...
Czyli grubsza sprawa niż tylko zabrudzenie / oszronienie czujników … jakieś błędy DTC ?
-
Bodzias
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI Lift
- Kolor: Ecotronic Gray Pearl
Nie podłączałem pod program. Po ponownym uruchomieniu auta wróciło do normy. Jutro podepnę i zobaczę czy coś się zapisało.
Jak dodam do tego ciągle wariujacy radar (słońce, deszcz, zaparowana szyba), wycieraczki automatyczne działające jak chcą, klapę bagażnika, która otwiera się automatycznie jak się spodoba, to już delikatny nerw bierze, o GPF nie wspomnę.
Miałem plan podjechać na myjnię, ale auto w zasadzie nie jest jakoś mocno brudne. Po uruchomieniu auta widać jak jedna z klap "męczy sie". Za pierwszym uruchomieniem auta nie otworzyła się (silniczek popracował, klapa delikatnie sie podnosila i zamykala, za drugim razem otworzyła się po 4-5 próbach ponoszenia. Za trzecim razem po 3 próbach. Lewa od razu się otwiera.
Jutro ogarnę myjnię i po paru dniach dam znać czy pomogło.
Jak dodam do tego ciągle wariujacy radar (słońce, deszcz, zaparowana szyba), wycieraczki automatyczne działające jak chcą, klapę bagażnika, która otwiera się automatycznie jak się spodoba, to już delikatny nerw bierze, o GPF nie wspomnę.
Miałem plan podjechać na myjnię, ale auto w zasadzie nie jest jakoś mocno brudne. Po uruchomieniu auta widać jak jedna z klap "męczy sie". Za pierwszym uruchomieniem auta nie otworzyła się (silniczek popracował, klapa delikatnie sie podnosila i zamykala, za drugim razem otworzyła się po 4-5 próbach ponoszenia. Za trzecim razem po 3 próbach. Lewa od razu się otwiera.
Jutro ogarnę myjnię i po paru dniach dam znać czy pomogło.
-
Bodzias
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI Lift
- Kolor: Ecotronic Gray Pearl
Wczoraj auto zostało umyte.
Rano trasa do szkoły- ok, komunikat się nie wyświetlił. Po uruchomieniu auta pod szkołą niestety znowu się pojawił... Lipa jakaś te klapy.
Rano trasa do szkoły- ok, komunikat się nie wyświetlił. Po uruchomieniu auta pod szkołą niestety znowu się pojawił... Lipa jakaś te klapy.