Ostatnio widziałem dwa Tucsony, które jechały na światłach dziennych (z przodu) ale jednocześnie miały włączone tylne światła pozycyjne (bez oświetlenia tablicy rejestracyjnej). Jeden z nich to na pewno był plug-in, drugi nie wiem. W większości Tucsonów światła pozycyjne tylne zapalają się po przełączeniu przednich świateł na mijania (ręcznie lub automatycznie).
Czy jest jakaś opcja (ustawialna z menu), żeby włączyć "na stałe" tylne światła pozycyjne?
Dzięki.
Tucson NX4
Tylne światła pozycyjne
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Re: Tylne światła pozycyjne
Nie wiem jak jest w NX ale w TL wystarczy przełączyć na światła postojowe - z przodu mamy cały czas zapalone światła dzienne a z tyłu zapalają się dodatkowo pozycyjne. Taki trik stosuję na drogach typu "S" czy autostradach w warunkach kiedy jest mokro aby z tyłu było mnie widać.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Napęd 4x4: Nie
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Generalnie chodzi mi oto, żeby nic nie przełączać .
O ile dobrze pamiętam (do sprawdzenia), w NX4 przednie pozycyjne to przygaszone światła do jazdy dziennej - jeszcze sprawdzę. Ale po włączeniu (się) świateł mijania, światła dzienne właśnie przygaszają się a nie gasną jak typowe światła do jazdy dziennej.
O ile dobrze pamiętam (do sprawdzenia), w NX4 przednie pozycyjne to przygaszone światła do jazdy dziennej - jeszcze sprawdzę. Ale po włączeniu (się) świateł mijania, światła dzienne właśnie przygaszają się a nie gasną jak typowe światła do jazdy dziennej.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
W NX jest tak samopspgame pisze: ↑23 lut 2024, 15:48Nie wiem jak jest w NX ale w TL wystarczy przełączyć na światła postojowe - z przodu mamy cały czas zapalone światła dzienne a z tyłu zapalają się dodatkowo pozycyjne. Taki trik stosuję na drogach typu "S" czy autostradach w warunkach kiedy jest mokro aby z tyłu było mnie widać.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Paliwo: Hybryda
Chyba nie do końca: TL ma oddzielne DRL i pozycyjne a NX4 używa tego samego zestawu LEDów - zmienia się natężenie ich świecenia w zależności od trybu: DRL świecą jasno, pozycyjne/postojowe świecą z mniejszym natężeniem.
Tak czy inaczej, to nie jest to o co pytałem: mi chodzi o to, żeby tylne światła cały czas się świeciły, bez względu na to, czy z przodu świecą się DRL, pozycyjne czy mijania.
Tak czy inaczej, to nie jest to o co pytałem: mi chodzi o to, żeby tylne światła cały czas się świeciły, bez względu na to, czy z przodu świecą się DRL, pozycyjne czy mijania.