Witam wszystkich.
Czy ktoś wie przy ilu obr. załącza się turbina. To jest mój pierwszy samochód z turbo. Wiem, że nie wolno na zimnym wciskać pedału gazu w podłogę i gasić szybko po dynamicznej jeździe. Jakie macie nawyki odnośnie silnika z turbiną w tucsonie?
Tucson NX4
Turbina - przy jakich obrotach załącza się?
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Re: Turbina
Ja mam taki, że pierwsze co robię to wyłączam start/stop bo to zło straszliwe
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Wersja: NX4
- Kolor: Czarny
Re: Turbina - przy jakich obrotach załącza się?
Właśnie ja też tak robię. Najgorsze dla silnika są tarcia początkowe. Ponadto wyłączanie silnika po długiej trasie to naprawdę wielka głupota.
Myślę, że dużo ludzi nie wyłacza start/stop i póżniej pojawiają się też problemy z GPF. Czasami czuję się jak w samolocie gdy wyłączam te systemy.
Myślę, że dużo ludzi nie wyłacza start/stop i póżniej pojawiają się też problemy z GPF. Czasami czuję się jak w samolocie gdy wyłączam te systemy.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Turbina działa w zasadzie cały czas, tylko z różną "siłą". To nie tak, że się "włącza" - raczej bardziej rozpędza albo zmienia geometrię łopatek i tłoczy z większą wydajnością.
Co do gaszenia po długiej jeżdzie - nie do końca o to chodzi. Jeśli ostatnie kilometry tej długiej trasy zrobicie na spokojnie - bez szaleństw, to turbinka się wystarczająco ochłodzi. Za to jak dacie po garach nawet na krótkiej trasie i zgasicie rozgrzany silnik to nie będzie dobrze.
Co do gaszenia po długiej jeżdzie - nie do końca o to chodzi. Jeśli ostatnie kilometry tej długiej trasy zrobicie na spokojnie - bez szaleństw, to turbinka się wystarczająco ochłodzi. Za to jak dacie po garach nawet na krótkiej trasie i zgasicie rozgrzany silnik to nie będzie dobrze.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Kolor: Czarny
Dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki.