Tucson NX4 2025 FL - problem z BlueLINK w radiu ccNc - rozwiązanie

Instrukcje i tutoriale o tym jak coś samodzielnie zrobić, naprawić lub usprawnić w swoim samochodzie.
MrTR
Świeżak
Twój samochód: Tucson NX4 FL HEV
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Sailing Blue Pearl

Tucson NX4 2025 FL - problem z BlueLINK w radiu ccNc - rozwiązanie

Post autor: MrTR » 17 mar 2025, 20:54

Witam - pewnie już nie jeden miał problem z systemem BlueLINK w swoim samochodzie tj brakiem połączenia.....

Dodatkowo w nowym systemie multimedialnym ccNc żadne resety zarówno z przycisku jak i trybu serwisowego/deweloperskiego radia nie pomagają, a serwisy wydaje się, że działają z tym delikatnie ujmując "po omacku"

Awaria systemu BlueLINK u mnie wystąpiła już 2 razy i każdorazowo było to spowodowane parkowaniem w garażu podziemnym gdzie nie ma zasięgu GSM - po wyjechaniu z takie garażu Bluelink nie ma już na stałe połączenia - samochód jest po prostu offline.

Za 1wszym razem serwis przyjął samochód niemalże od ręki - próby przywrócenia polegały na resetach z panelu ( przycisk w dziurce), z trybu deweloperskiego (731-2400), jednak ostatecznie skończyło się na rozłączeniu akumulatora który jest pod tylną kanapą (HEV) i zresetowaniu wszystkiego co się dało :(

Dziś zgłosiłem ponownie usterkę z uwagą co do przyczyny jej występowania oraz zwróceniem uwagi że jest to co najmniej średnio przyjemne, aby za każdym razem z tym tematem jeździć do serwisu i oczekuję jakiegoś stałego rozwiązania tej sprawy nawet poprzez przekazanie procedury jak z tym problemem radzić sobie samemu - bez konieczności wątpliwych wizyt w ASO. Niestety takiej pomocy brak rzetelność ustalenia terminu wizyty okazuje się mało precyzyjne bo: konsultantka widzi wolny termin danego dnia o danej godzinie więc zapisuję się wizytę po czym dzwoni do mnie pracownik serwisant i twierdzi, ze nie ma wolnych terminów ........no i zaczyna się czeski film, a na sugestię o przekazaniu rozwiązania twierdzi, że nie ma takiego, usterkę trzeba najpierw zweryfikować.

Mocno zniesmaczony całą tą sytuacją i przekonaniem, że wcześniej naprawa polegała na twardym resecie odpowiedzialnego za sytuację modułu przez odcięcie mu zasilania postanowiłem pochylić się nieco nad instrukcją w dziale "skrzynka bezpieczników" i znaleźć bezpiecznik odpowiadający za zasilanie danego modułu a okazał się nim moduł DCU - po wyjęciu bezpiecznika na ok 20 min i ponownym włożeniu system bez problemu można było ponownie aktywować a, system BlueLINK wrócił do żywych a samochód wszedł w tryb online.
Bezpiecznik to 7,5 A oznaczony jako WIRELESS/ DCU (załączam schemat skrzynki bezpieczników z wersji HEV - bezpiecznik zaznaczony na czerwono).
Reset BlueLINK - bezpieczniki pod kierownicą.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu