Tucson TL
Tucson i napęd 4x4 - opinie
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Tucson i napęd 4x4 - opinie
Cześć! Dość mało się mówi o napędzie 4x4 w Tucsonie. Pytanie do posiadaczy Tucsonów z napędem 4x4 - napiszcie jakie są Wasze doświadczenia z napędem 4x4. Dlaczego wybraliście napęd 4x4 i jak on się sprawdza w codziennym użytkowaniu?
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Re: Tucson i napęd 4x4 - opinie
Osobiście przy codziennym użytkowaniu nie odczuwam napędu 4x4 tak mi się wydaje.
Na śniegu lepiej się rusza a przy zablokowanym napędzie i trybie sport można fajne kółka robić
Nie mam też porównania jak Tucson z napędem na przód zachowuje się na mokrym czy innych sytuacjach .
Na śniegu lepiej się rusza a przy zablokowanym napędzie i trybie sport można fajne kółka robić
Nie mam też porównania jak Tucson z napędem na przód zachowuje się na mokrym czy innych sytuacjach .
- Baranek
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0L GDI 4WD Canada
- Kolor: Phantom black
Napęd standardowo jest dołączany. normalnie jeździsz z przednią osia pędną dopiero tylna jest dołączana w razi utraty przyczepności. Driftować tym się nie da. W teren no cóż też sie nie wybiorę. bardziej przydatne na zimę i
-----------------------------
Good driver just driving.
-
- Weteran
Jesteś w błędzie zablokuj dyfer, wyłącz kontrole trakcji, włącz tryb sport, udaj się na parking ze śniegiem, zatrzymaj się w bezpiecznym miejscu, lekko kierownicę w prawo lub lewo i pedał do podłogi a zobaczysz co się będzie działo.
-
- Weteran
Zapomniałem dopisać
Baranek podajesz definicję napędu AWD a my posiadamy napę 4WD a to nie to samo
Baranek podajesz definicję napędu AWD a my posiadamy napę 4WD a to nie to samo
- Baranek
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0L GDI 4WD Canada
- Kolor: Phantom black
A gdzie ja ci w lipcu parking ze śniegiem znajdę???
-----------------------------
-
- Weteran
poczekaj do zimy
Zawsze zimą uwielbiałem bawić się samochodem na placach.
Kupiłem Tucsona i było koniec zabawy, ręczny elektryczny itd. aż jednego roku zrobiłem to co opisuję wyżej.
Banan na twarzy z zabawy zimowej powrócił.
Zawsze zimą uwielbiałem bawić się samochodem na placach.
Kupiłem Tucsona i było koniec zabawy, ręczny elektryczny itd. aż jednego roku zrobiłem to co opisuję wyżej.
Banan na twarzy z zabawy zimowej powrócił.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI AWD Style
- Kolor: Micron grey
Po lifcie jest wykres między zegarami na którym widać na które koła jest kierowany moment obrotowy.
Co ciekawe to Tucson ZAWSZE rusza z napędem na 4 koła. Dzięki temu na mokrej nawierzchni nie ma w ogóle uślizgu kół. Robi to na mnie ogromne wrażenie, bo odczucie jest takie jakby ruszać na suchym asfalcie. Na pierwszych metrach żaden FWD hot hatch nie ma szans, ile by mocy nie miał.
Potwierdzam co pisze pspgame powyżej: też myślałem, że będzie mi brakować zwykłego ręcznego, natomiast wystarczy wyłączyć kontrolę trakcji i można bokami na śniegu pięknie latać.
Co ciekawe to Tucson ZAWSZE rusza z napędem na 4 koła. Dzięki temu na mokrej nawierzchni nie ma w ogóle uślizgu kół. Robi to na mnie ogromne wrażenie, bo odczucie jest takie jakby ruszać na suchym asfalcie. Na pierwszych metrach żaden FWD hot hatch nie ma szans, ile by mocy nie miał.
Potwierdzam co pisze pspgame powyżej: też myślałem, że będzie mi brakować zwykłego ręcznego, natomiast wystarczy wyłączyć kontrolę trakcji i można bokami na śniegu pięknie latać.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4; Hyundai Tucson TLe 1,6 TGDI Premium, 4WD
- Napęd 4x4: Nie
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Polar White, Micron Grey
Cześć,
Czy mógłby Ktoś wiarygodnie pojaśnić jak to jest z tym napędem 4x4 ?????
Różnie w postach jest podawane- a to że 80% na przód a 20% na tył, a po włączeniu Lock- 50/50, że dołączany automatycznie ( wg. instr) , a to ,że ZAWSZE pojazd rusza z napędem 4X4 ( kiedy zawsze? ).
Opierając się tylko na instrukcji rozumuję tak:
Przy wyłączonym Lock- napęd jest na przednią oś- jeśli system ESP wyczuje uślizgi automatycznie załącza się 4x4 ( pow. 60km/h się automatycznie wyłącza).
Po wciśnięciu Lock- włącza się napęd 4x4 i działa cały czas, chyba że się przekroczy 60 km/h ( wtedy automatycznie się wyłącza, lampka nie gaśnie, gdy prędkość spadnie poniżej 60 km/h znów się załącza).
Czy tak to działa????
Czy mógłby Ktoś wiarygodnie pojaśnić jak to jest z tym napędem 4x4 ?????
Różnie w postach jest podawane- a to że 80% na przód a 20% na tył, a po włączeniu Lock- 50/50, że dołączany automatycznie ( wg. instr) , a to ,że ZAWSZE pojazd rusza z napędem 4X4 ( kiedy zawsze? ).
Opierając się tylko na instrukcji rozumuję tak:
Przy wyłączonym Lock- napęd jest na przednią oś- jeśli system ESP wyczuje uślizgi automatycznie załącza się 4x4 ( pow. 60km/h się automatycznie wyłącza).
Po wciśnięciu Lock- włącza się napęd 4x4 i działa cały czas, chyba że się przekroczy 60 km/h ( wtedy automatycznie się wyłącza, lampka nie gaśnie, gdy prędkość spadnie poniżej 60 km/h znów się załącza).
Czy tak to działa????