Ja miałem taki sam dylemat i ostatecznie kupiłem nówkę 2020 rok 1.6 GDI N Line właśnie, poniżej kilka słów z moich przemyśleń i odczuć:
1. Słaba dynamika była najbardziej odczuwalna tylko przy jeździe testowej (jak człowiek przyzwyczajony do turbo poszedł się przejechać na jazdę testową to było zamulenie), po zakupie przy normalnej jeździe ta kwestia zupełnie zniknęła, na mieście nie odczuwalne, jedynie na trasie z obciążeniem ciężej się zebrać od wyższych prędkości jeśli ktoś jeździ bardzo dynamicznie.
2. Skrzynia! po bliższym zapoznaniu się z tym manualem hyundaia, jego krótkich przełożeniach i fajnym kliku, gdzie całość skrzyni zestrojona jest tak, że od startu jest duża dynamika a żeglować na 6 biegu można już spokojnie od 60 km/h przy niskim spalaniu stwierdziłem, że odpuszczę sobie automat tym razem, dzisiaj jazda z tą skrzynią do dla mnie czysta przyjemność.
3. Spalanie! miło patrzeć kiedy jedzie się spokojnie w trybie mieszanym, a spalanie w takim dużym samochodzie nawet obciążonym oscyluje w granicach 6,3 - 7,5 L/100 km.
Pomyślałem sobie jeszcze o jednym (być może to głupie), ale chciałem ten samochód na dłużej i wersja 1.6 GDI N Line wydała mi się najbardziej przyszłościowa z uwagi na to, iż jest to jeden z ostatnich chyba takich prostych i sprawdzonych silników, który można kupić jako nowy, co pozwala sądzić, że w przyszłości prawdopodobieństwo awarii oraz koszty obsługi tego samochodu z łańcuchem rozrządu i manualem będą wręcz minimalne.
Podsumowując wydaje mi się, że spalanie niskie również da się osiągnąć w T-GDI, ale nie tak niskie jak tutaj, natomiast kto kupuje T-GDI, żeby jeździć jak emeryt? a jeśli korzysta się jego mocy częściej, to w okolicach 10 litrów będzie palił i jest jeszcze jedna kwestia, widziałem to na jednym z testów chyba pertyna co ględzi jak jechał tym hyundaiem w automacie T-GDI i zapamiętałem najważniejsze, że ten automat w trybie normal ma tak zestrojone oprogramowanie, że opóźnienie w reakcji na gaz jest wyraźnie widoczne i denerwujące, a samochód normalnie reaguje dopiero w trybie sport, to też najlepiej sprawdź sobie na jakejś jeździe testowej zanim podejmiesz decyzję, bo w zwykłym GDI tego nie ma.