Tucson NX4
Tucson 1.6 HEV 2024 - Przeciąganie biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Arnivaldus
Świeżak
Twój samochód: 1.6TGDI HEV 215km Platinum
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Tucson 1.6 HEV 2024 - Przeciąganie biegów

Post autor: Arnivaldus » 13 paź 2024, 12:20

Witam,
Od 2 tygodnii jestem właściciem Tucsona jak w temcie. Facelift Hybryda 215km 1.6 TGDI ( 160 km silnik spalinowy )
Zuważyłem dziwne zachowanie skrzynii biegów podczas trochę bardziej dynamiczne ruszania w trybie eco. Skrzynia czasem przeciąga 2-3 bieg, nie dzieje się to za każdym razem czasem zmienia je płynnie. Zmiana na wyższy następuje dopiero przy 3.5-4.7 tyś obrotów, np dopiero przy prędkości 90km/h. Co teoretycznie może być objawem uszkodzenia skrzyni.
Żeby była jasność to nie jest bardzo dynamiczne ruszanie a wskaźnik siły dochodzi lekko powyżej 3/4 wksazania eco, czasem lekko w strefie power.

Pytanie czy to normalne zachowanie ( w sensie ten typ tak ma ) czy raczej powód do niepokoju ? Porównywałem z innymi samochodami ze skrzyniamy automatycznymi i takiego zachowania raczej nie ma, przy naprawde dynamicznej jeździe obroty dochodzą do max 3.0-3.5 tyś wyżej tylko w trybie sport. Dodatkowo w piewszym tygodniu miałem komunikat serwisowy "awaria skrzyni biegów", serwis po sprawdzeniu stwierdził, że wszystko ok i błąd nie powinien się już pojawaić.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: Tucson 1.6 HEV 2024 - Przeciąganie biegów

Post autor: Tucson » 14 paź 2024, 10:17

A co zrobili w serwisie w celu wykasowania tego błędu? Na pierwszy ogień powinna iść adaptacja skrzyni pewnie.

Arnivaldus
Świeżak

Post autor: Arnivaldus » 14 paź 2024, 15:49

Nic, samochód po postoju w nocy, następnego dnia nie wyświetlał już błedu/komunikatu serwisowego. Zadzwoniłem do serwisu i kazali przyjechać na sprawdzenie co się wydarzyło. Zajeło im to prawie 2h, powiedzieli, że podpieli komputer i żadnego błedu nie ma. Stwierdzili, że prawdopodobnie to błąd oprogramowania i zostanie naprawiony aktualizacją bo nie jestem pierwszą osobą która zgłasza się z podobnym problemem. Zaraz po wyjechaniu z serwisu miałem wrażenie, że efektu przeciągania już nie ma ale jednak czasem się pojawia.

W trybie sport przy manualnej zmienie skrzynia wydaje się działać ok, w trybie automatu biegi też nie są przeciągne. Wiadomo zmiana następuję trochę później bo przy jakichś 3k-3.5k ( kick down nie testowałem bo jeszcze za mały przebieg ). Problem pojawia się tylko w trybie "eco", dlatego tutaj szukam potwierdzenia czy ten typ tak ma, czy może jednak coś się dzieje

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)

Post autor: Krampus » 14 paź 2024, 17:49

W moim podobny efekt (o ile dobrze rozumiem) występuje podczas jazdy po drogach górskich: podczas podjazdu skrzynia redukuje bieg i obroty są dosyć wysokie (co słychać - obrotomierz w trybie Eco mam wyłączony); po dojeździe do płaskiego "wierzchołka" samochód pozostaje na wysokich obrotach (nie wrzuca wyższego biegu). Pomaga odpuszczenie gazu na moment. Nie zawsze tak jest ale zdarza się. Żadnych komunikatów nie zauważyłem.
W takiej sytuacj podoba mi się rozwiązanie, jakie miałem w P508 - manetkami przy kierownicy mogłem zmieniać biegi ręcznie, pozostawiając skrzynię w trybie auto (na wyświetlaczzu widziałem, który bieg jest akurat zapięty). Tu ruch manetką i od razu skrzynia przełącza się w tryb manual i trzeba ręcznie przełączyć na auto. Tyle, że P508 po dojeździe do "wierzchołka" od razu wrzucał wyższy bieg :). Za to można było fajnie redukować biegi przy stromych zjazdach.

Przy jeździe po płaskim (nawet dynamicznej) opisany przez Ciebie efekt nie występuje.

Arnivaldus
Świeżak

Post autor: Arnivaldus » 21 paź 2024, 21:45

dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to, że u mnie podobnie. Problem pojawia się podczas wyjazdu z osiedla gdzie stoję i czekam na podjeździe pod górkę. Ruszam dosyć dynamicznie, żeby włączyć się do ruchu a potem zjeżdżam z górki, trochę to chyba zajmuje zanim system ogarnie, że już nie jest pod górkę i może zmienić na wyższy bieg.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu