Tucson TL
Tucson 1.6 GDI
-
- Świeżak
- Twój samochód: Comfort 1.6 GDi 6MT 2WD BlueDrive
- Kolor: Biały
Tucson 1.6 GDI
Cześć,
Szybkie pytanie, ile oleju dolewacie w swoich autkach z silnikiem 1.6 GDI. Wczoraj jadąc spokojnie wyskoczył mi komunikat i niskim poziomie oleju a był wymieniony jakieś 15 tys temu. Czy takie zachowanie jest normalne ? Drugie pytanie jaki olej leją w Aso ??
Dodam ze auto ma przejechane 20 tys km .
Szybkie pytanie, ile oleju dolewacie w swoich autkach z silnikiem 1.6 GDI. Wczoraj jadąc spokojnie wyskoczył mi komunikat i niskim poziomie oleju a był wymieniony jakieś 15 tys temu. Czy takie zachowanie jest normalne ? Drugie pytanie jaki olej leją w Aso ??
Dodam ze auto ma przejechane 20 tys km .
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Tucson 1.6 GDI
Ja nigdy nie dolewałem jeszcze, przebieg mam 23.000 km.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Przebieg 7 tys.km. Stan jak przy odbiorze.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT
- Kolor: Platinum Silver
Jeśli wymieniałeś w ASO to powinieneś mieć rodzaj oleju na fakturze. Niektórzy mechanicy wieszają też fabryczną etykietę z opisem w komorze silnika. Jak nie da rady tą drogą - to najlepiej zadzwoń bezpośrednio do serwisu. W moim ASO standardowo do benzyny z turbo leją shell-a 5w-30, bez turbo jak u Ciebie 5w-40, ale lepiej się upewnić bo co ASO to inny obyczaj. Ja po latach doświadczeń zawsze sprawdzam poziom oleju po wymianie. Różne cuda się już zdarzały. Bywało, że wlali za dużo lub za mało i kiedyś po reklamacji wjeżdżałem autem z powrotem na halę. Musisz znać początkowy poziom po wymianie, wtedy wiadomo ile ubyło. Takie czasy, że trzeba się znać na wszystkim.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
- Kolor:
Przejechałem 104tyś wymieniam co 30Tys zawsze miałem po wymianie na bagnecie 70-80% i oleju ubywa minimalnie... nigdy taki komunikat mi się nie pojawił... więc coś nie hallo raczej .
Hyundai Tucson 1.6 GDI comfort
-
- Świeżak
- Twój samochód: Comfort 1.6 GDi 6MT 2WD BlueDrive
- Kolor: Biały
Dzwoniłem do hyundaia nie byli wstanie odpowiedzieć ile jest dopuszczalny pobór oleju na 1000 km, odesłali mnie do serwisu do warszawy do Pana Janusza. Pan Jan powiedział ze dopuszczalna ilość oleju to 1 litr na 1000km przy silnikach GDI.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Takie normy ma również Mercedes i inne marki.
Zabezpieczają się jak mogą.
Zużycie litr oleju na 1000km to chyba dziurawy silnik..
Zabezpieczają się jak mogą.
Zużycie litr oleju na 1000km to chyba dziurawy silnik..
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Mój stary polonez brał tylko pół litra na 1 tys. km
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT
- Kolor: Platinum Silver
Taką ilość podają wszystkie marki. Jest to standard, chociaż gdyby faktycznie było takie zużycie to silnik by się pewnie kwalifikował na złom. Tak jak pisałem wyżej - skontaktuj się ze swoim ASO. Ludzie w centrali to pewnie gryzipiórki, którzy nigdy nie trzymali młotka w ręku . Nie ma sensu ich pytać. Moim zdaniem - albo masz wyciek w aucie, albo za mało Ci wlali przy wymianie. Trzeba dolać właściwego oleju do właściwego poziomu i sprawdzać. W żadnym wypadku nie jeździć takim autem.