Tucson NX4
Tucson FL 2024 Platinum MHEV - doświetlanie zakrętów
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 TGDI 48V 2WD Executive 2024 FL
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Szary
Tucson FL 2024 Platinum MHEV - doświetlanie zakrętów
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić czy w Tucson FL 2024 Platinum MHEV jest doświetlanie zakrętów? Czy tę funkcję włącza się manualnie? Jeżdżę od sierpnia, ale dopiero ostatnio przy dłuższych wieczorach zacząłem zwracać uwagę na światła i przykuł moją uwagę brak zmiany oświetlanego obszaru podczas skręcania.
- myTucson
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Re: Instalacja elektryczna , siedzenia , kierownica
W tej wersji są światła w technologii LED tzw. matrycowe. "Doświetlanie" jest aktywne non stop przy włączeniu świateł w tryb auto z adaptacją. Matrixy automatycznie wyłączają obszary w których znajduje się inny pojazd.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
-
- Świeżak
Re: Tucson FL 2024 Platinum MHEV - doświetlanie zakrętów
Czy działa to tylko przy włączonych automatycznych światłach drogowych? Przy światłach mijania w Auto nie widzę zbytniej różnicy przy skręcaniu. Przypuszczałem, że tu nie odpala się dodatkowa żarówka przy skręcie, co by było wyraźnie widać, i że pewnie światła płynnie wędrują wraz ze skrętem kół, ale albo różnica jest minimalna albo po prostu jej nie widzę...
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI HEV 215
- Kolor: Biały
Nie ma czegoś takiego i to jest wg mnie największa bieda tych świateł. Matrix działa fajnie, doświetla wygasza ale manewrując w kompletnych ciemności nie bardzo widać gdzie się jedzie.
-
- Świeżak
Właśnie paradoksem Tucsona - auta, o którego nietuzinkowym wyglądzie stanowią właśnie ciekawe światła - jest to, że światła te są słabe i stanowią jedną z większych wad auta... Tylne kierunkowskazy w żarówce, nisko i w małym kloszu (z przodu pięknie poprawili kierunki, z tyłu pogorszyli), przednie światła mijania słabe i bez doświetlania zakrętów... Dobrze, że są matriksy...
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Platinum
- Kolor: Sailing Blue
A aktywowałeś je sobie? Różnicę widać i to zdecydowanie - po prostu podczas ruchu z innymi autami możesz mieć na stałe włączone światła drogowe, tylko obszary gdzie znajduje się jakieś źródło światła są wyłączane aby nie oślepiać. Boków raczej nie doświetla (ponad to co robią same z siebie "długie"). Tak, działa tylko wtedy kiedy masz włączone światła drogowe na auto.RaV pisze: ↑13 lis 2024, 1:09Czy działa to tylko przy włączonych automatycznych światłach drogowych? Przy światłach mijania w Auto nie widzę zbytniej różnicy przy skręcaniu. Przypuszczałem, że tu nie odpala się dodatkowa żarówka przy skręcie, co by było wyraźnie widać, i że pewnie światła płynnie wędrują wraz ze skrętem kół, ale albo różnica jest minimalna albo po prostu jej nie widzę...
O ile kojarzę jest to dostępne tylko w wersji Platinum (czyli takiej którą masz, ja także) i w defaulcie było wyłączone. Można mieć wyłączone albo włączane zależnie od prędkości - chyba od 20 (może 30?), 40 i 60 km/h. Trzeba to ustawić z głową ... bo w Hyundai matrycowe w przeciwieństwie np. do VAG nie zwracają uwagi na obszar zabudowany. Ustawiłem sobie od 40km/h i jadąc 50 po mieście świeciłem długimi - fakt, że nie świeciłem tam gdzie auta jechały (bo matrycowe wycięły), ale w ciemniejszych miejscach ludzie idący przy ulicy dostawali po oczach długimi.
- myTucson
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
I właśnie tu jest pies pogrzebany. Ja też mając w swoi modelu matrixy myślałem, a nawet na początku użytkowania byłem przekonany, że aktywacja "inteligentynych" drogowych załatwiania też doświetlanie zakrętów. Jednak, pomimo że faktycznie świecą one "szeroko", to prawdziwej funkcji doświetlania zakrętów nie spełniają. I jest to zdecydowanie krok wstecz w stosunku do TL, w którym światła mijania wg mnie biją na głowę mijania NX4. O braku przeciwmgielnych z przodu i tylko jednym biednym świetle cofania nie wspominając.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Potwierdzam, w TL światła mijania i drogowe po włożeniu w te drugie tych LED: https://carled.pl/p/xstorm-sd-h7-led-a1 ... 0lm-6500k/ robią dzień z nocy