Tucson TL
Trzeszczenie (ocieranie) przy skręcie w lewo
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,7 CRDI
- Kolor: Biały
Trzeszczenie (ocieranie) przy skręcie w lewo
Witam
Przy maksymalnym skręceniu kół w lewo słyszę takie jakby ocieranie, nie jest ono ciągłe tylko tak jakby cykliczne co pół obrotu kola (może w innym odstępie). Zaznaczam ze kolo nie ociera o nadkole, czy ktoś się spotkał z czymś podobnym. Przy skręcie w prawo nic nie słychać.
Przy maksymalnym skręceniu kół w lewo słyszę takie jakby ocieranie, nie jest ono ciągłe tylko tak jakby cykliczne co pół obrotu kola (może w innym odstępie). Zaznaczam ze kolo nie ociera o nadkole, czy ktoś się spotkał z czymś podobnym. Przy skręcie w prawo nic nie słychać.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7 CRDI
- Kolor: ChybaSzary
Re: Trzeszczenie (osieranie) przy skrecie w lewo
Witam,
Mam to samo. Koło ociera o wahacz, co prawda na postoju, przy maksymalnym skręcie koło nie dotyka wahacza, ale i na wahaczu i na oponie widać wyraźne otarcia (w takcie jazdy widocznie koło ulega większemy wychyleniu). Nie byłem z tym jeszcze w sewisie, ale jednym z tropów jest to że kierownica przy max skręcie w lewo jest bardziej skręcona niż przy skręcie w prawo, tak około 20 stopni. Może da się to w jakiś sposób regulować.
https://flic.kr/p/2jEvyji
Mam to samo. Koło ociera o wahacz, co prawda na postoju, przy maksymalnym skręcie koło nie dotyka wahacza, ale i na wahaczu i na oponie widać wyraźne otarcia (w takcie jazdy widocznie koło ulega większemy wychyleniu). Nie byłem z tym jeszcze w sewisie, ale jednym z tropów jest to że kierownica przy max skręcie w lewo jest bardziej skręcona niż przy skręcie w prawo, tak około 20 stopni. Może da się to w jakiś sposób regulować.
https://flic.kr/p/2jEvyji
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Re: Trzeszczenie (osieranie) przy skrecie w lewo
Wydaje mi się że nie jest to normalna sprawa że koło ociera o wahacz - nie wpadłeś w jakaś dziurę albo nie robiłeś o krawężnik , pierwsze co bym sprawdził to zbieżność ustawienie geometrii polega na ustawieniu kątów wyprzedzenia , pochylenia i czegoś tam jeszcze więc może coś się przestawiło albo fabrycznie było źle ustawione tak jak u mnie że kierownica delikatnie była krzywo ustawiona a auto jechało idealnie prosto nawet nie ściągało po dokładnej regulacji geometrii wszystko jest tak jak należy .
-
- Świeżak
Re: Trzeszczenie (ocieranie) przy skręcie w lewo
Problem rozwiązany, serwis stwierdził "wadliwe ograniczniki w przekładni". Przekładnia do wymiany, oczywiście w ramach gwarancji
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Opon ci nie zniszczyło od tego ocierania bo też powinni wymienić w takim razie .
-
- Świeżak
Opona nie jest zniszczona, ocierała tylko przy maksymalnym skręcie w lewo, więc maksymalnie nie skręcałem
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7crdi
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
Czy ktoś wie gdzie znajduje się takie ograniczniki ? Same ograniczniki podobno nie dużo kosztują tylko wymiana w serwisie prawie 1200 zł i nie dają gwarancji ze to przez nie , lepiej to sprawdzić
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 tgdi Style 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
Ograniczniki znajdują się w maglownicy. Wymieniałem je w lecie, koszt samych części około 300 zł, wymieniałem sam.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Czarny
Hej, możesz napisać gdzie kupiłeś te ograniczniki i jak one wygladaja mam ten sam problem ale przy skrecia na maxa w prawo.
Dzięki
Dzięki
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 t-GDI
- Rok produkcji: 2017
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Kawa
Witam wszystkich.
Czy udało się wam zlikwidować tą usterkę?
Lub zlokalizować te ograniczniki?
Czy udało się wam zlikwidować tą usterkę?
Lub zlokalizować te ograniczniki?