Tucson NX4
TPMS III Błąd czujników
-
galon6
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi 7dct2wd 48v executive 150km
- Rok produkcji: 2022
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: kawa z mlekiem
Re: TPMS III Błąd czujników
Podpiąłem OBD2 i pokazało mi że jest uszkodzony czujnik z lewej strony w tylnym kole, zamówiłem czujnik, wymienię i dam znać czy pomogło
-
MattiK
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
U mnie sytuacja była taka - okres "okołoświąteczny" - trasa ok 550 km w jedną stronę - po 400 km komunikat jak w pierwszym poście + migająca kontrolka ciśnienia - przejechane jakieś 5 km kontrolka i komunikat znikają a na wyświetlaczu mam odczyt ciśnienia z opon (2,5 na wszystkich - do przyjęcia), droga powrotna - po 100 km sytuacja się powtarza, komunikat + kontrolka -> 5 km i znikają, kolejne 200 km znów ten sam secik, od tego czasu spokój (w sumie jeszcze ok 350 km w trasie i 100 na krótkich dystansach). Odczyt ODB nic nie wykazał.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Rok produkcji: 2024
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Metaliczny
Może być , że jakaś dziura w jezdni , albo głębsza studzienka ... bywa ... oby wymiana pomogła
Czyli na wzrost ciśnienia w oponie spowodowany ogrzaniem się powietrza to nie wygląda ... może był jakiś punktowy ośrodek silniejszego pola elektromagnetycznego , na to czujniki ciśnienia też są czułe ,MattiK pisze: ↑09 sty 2026, 10:02U mnie sytuacja była taka - okres "okołoświąteczny" - trasa ok 550 km w jedną stronę - po 400 km komunikat jak w pierwszym poście + migająca kontrolka ciśnienia - przejechane jakieś 5 km kontrolka i komunikat znikają a na wyświetlaczu mam odczyt ciśnienia z opon (2,5 na wszystkich - do przyjęcia), droga powrotna - po 100 km sytuacja się powtarza, komunikat + kontrolka -> 5 km i znikają, kolejne 200 km znów ten sam secik, od tego czasu spokój (w sumie jeszcze ok 350 km w trasie i 100 na krótkich dystansach). Odczyt ODB nic nie wykazał.
zresztą piszą o tym nawet w instrukcji do Tucsona. Albo po prostu jakiś chochlik na szynie CAN , kto wie ... ważne , że się samo naprawiło