Dzisiaj byłem na przeglądzie IX20 w którym wymieniłem żarówki cofania na ledy. Przegląd przeszedł, ale pan diagnosta poinformował mnie, że powinienem z powrotem zainstalować zwykłe żarówki ponieważ lampa nie ma homologacji na ledy. To samo dotyczy się np. lamp oświetlenia tablicy rejestracyjnej (w tym aucie akurat nie wymieniałem).
Wkrótce mam przegląd Tucsonem, a tam mam wymienione cofania i tablicy. Zastanawiam się czy nie wrócić dla spokoju do żarówek.
Ktoś z was miał też takie przejścia?
Tucson TL
Legalność LEDów
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Re: Legalność LEDów
Zmodyfikowany w ten sposób pojazd traci homologację, a jazda nim po drogach publicznych staje się nielegalna, i to tyle nie ma sensu więcej wałkować tego tematu.
Grzywna za wykrycie przez policję niewłaściwego oświetlenia 500 zł.
Tak samo diagnosta nie powinien takiego oświetlenia dopuścić do ruchu.
Grzywna za wykrycie przez policję niewłaściwego oświetlenia 500 zł.
Tak samo diagnosta nie powinien takiego oświetlenia dopuścić do ruchu.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Przegląd czy tam kontrola Policji po zmianie żarówki to może jeszcze nie jest najgorsze, pytanie czy jeśli dojdzie do jakiegoś zdarzenia drogowego z dużym kosztem naprawy to ubezpieczyciel nie będzie szukał każdego szczegółu zeby móc anulować wypłatę.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: White
Miałem zmieniać H7 na ledy ale...
i tu zapytałem naczelnika ruchu drogowego jak to jest w razie W. Proste podczas kontroli raczej na 100 nic się nie stanie ale właśnie W zrobi różnice. Mianowicie policja zabezpieczy pojazd do oględzin przez rzeczoznawcę ponieważ będzie podejrzenie że może nie być homologacji na lampy a więc lipa i zacznie się smród.
Ostatnio wjeżdżając na rondo był tam gosc passatem z ledami ja pier...., nic nie było widać tak oślepiał. Gdybym wjechał w niego bez gadania czekalbym na policję a następnie zasugerował iż mnie oślepiły jego ledy wówczas policja na obowiązek sprawdzić i zabezpieczyć pojazd a później to już różnie. I o ile tablica czy wsteczny to pikuś o tyle przód to bynajmniej ja odpuściłem.
i tu zapytałem naczelnika ruchu drogowego jak to jest w razie W. Proste podczas kontroli raczej na 100 nic się nie stanie ale właśnie W zrobi różnice. Mianowicie policja zabezpieczy pojazd do oględzin przez rzeczoznawcę ponieważ będzie podejrzenie że może nie być homologacji na lampy a więc lipa i zacznie się smród.
Ostatnio wjeżdżając na rondo był tam gosc passatem z ledami ja pier...., nic nie było widać tak oślepiał. Gdybym wjechał w niego bez gadania czekalbym na policję a następnie zasugerował iż mnie oślepiły jego ledy wówczas policja na obowiązek sprawdzić i zabezpieczyć pojazd a później to już różnie. I o ile tablica czy wsteczny to pikuś o tyle przód to bynajmniej ja odpuściłem.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 TGDI 2WD Executive
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Kulorowy
Racja jeśli będziesz uczestniczył, czego oczywiście nie życzę nikomu w wypadku. Biegły może wydać opinię, że fakt ingerencji w oświetlenie przyczynił się do zdarzenia na drodze i wtedy jest problem!