Tucson TL
Temperatura silnika poniżej 90st.
Re: Temperatura silnika poniżej 90st.
Nie o to "kaman", chodzi o podciśnienie które spowodowało odpływ i powrót płynu i "bulgotanie", co nie jest normalne.
Normalne nie normalne? Pojadę do serwisu i co powiem? Poziom płynu chłodzącego OK, poziom oleju Ok, anomalie ZERO. Temperatura silnika OK. Jeżdżę 2 tyg od dnia kiedy to zauważyłem zero problemów. Więc sobie daruję wizytę w serwisie jak co to gwarancja 5 lat.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6gdi comfort + ford
- Kolor: Biały
Ale przeciez to jest uklad zamkniety i tam panuje ciśnienie i gdy osiagnie krytyczny stan to dopiero wtedy "korek" interweniuje.
Edit:Z ciekawości sprawdziłem w aygo zony i tam korka ciśnieniowego nie ma. Nawet nie ma zakrętki, jest tylko taka zatyczka jak z reguły są do wlewu płynu do spryskiwacza. Otwieranie jej nie spowoduje zmiany poziomu płynu, dalej stoi na tym poziomie co markerem zaznaczylem.
Edit:Z ciekawości sprawdziłem w aygo zony i tam korka ciśnieniowego nie ma. Nawet nie ma zakrętki, jest tylko taka zatyczka jak z reguły są do wlewu płynu do spryskiwacza. Otwieranie jej nie spowoduje zmiany poziomu płynu, dalej stoi na tym poziomie co markerem zaznaczylem.
Hmm dziwne układ bez korka ciśnieniowego? Może jest to inaczej rozwiązane? Zawór- korek musi gdzieś być.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Teraz jest zima więc nie ma to większego znaczenia ponieważ silnik nie osiąga wysokich temperatur. W układzie chłodzenia panuje ciśnienie około 1,3 - 1,4 bara aby podnieść temperaturę wrzenia płynu chłodniczego. Jeśli się nie mylę korek powinien działać w dwóch zakresach np powyżej 1,5 bara aby nie rozsadziło układu oraz poniżej np. 1 bara aby nie zasysać węży. Winny najprawdopodobniej jest korek
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
- Kolor: white sand
To nie jest tak. Silnik osiąga podobne temperatury co latem tyle że wolniej no i dużo szybciej stygnie zimą.mlodyksiegowy pisze: ↑01 lut 2018, 21:46Teraz jest zima więc nie ma to większego znaczenia ponieważ silnik nie osiąga wysokich temperatur.
Zgadzam się całkowicie z kolega "mlodyksięgowy" co do przyczyny i zakresu ciśnień (podciśnienia).
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
W toyocie, maździe,hondzie korekjest na chłodnicy lub w pobliżu ,na pewno nie na zbiorniku wyrównawczymbartoleq1 pisze: ↑31 sty 2018, 20:48Ale przeciez to jest uklad zamkniety i tam panuje ciśnienie i gdy osiagnie krytyczny stan to dopiero wtedy "korek" interweniuje.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Bardziej miałem na myśli to, że zimą raczej ciężko jest zagotować samochód (przekroczyć 100 stopni np w korku). Ale spoko ktoś mi juz napisał że piszę niepoprawną polszczyzną więc ok
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 185 4WD Premium
- Kolor: Biały
Czesc i czolem!:)
Chcialbym dolaczyc swoj glos w temacie. Moj Tucson (2.0 diesel) caly czas pokazuje temperature w okolicach 80 stopni... Czy ktos moze mi powiedziec, czy nadal to norma?:) czy tez - dalej nieskalibrowane zegary, a temperatura mimo to jest wlasciwa (czyli 90 stopni)...
pozdrawiam
ps. niedogrzany silnik, jak slyszalem, to m.in. wyzsze spalanie itp...
Chcialbym dolaczyc swoj glos w temacie. Moj Tucson (2.0 diesel) caly czas pokazuje temperature w okolicach 80 stopni... Czy ktos moze mi powiedziec, czy nadal to norma?:) czy tez - dalej nieskalibrowane zegary, a temperatura mimo to jest wlasciwa (czyli 90 stopni)...
pozdrawiam
ps. niedogrzany silnik, jak slyszalem, to m.in. wyzsze spalanie itp...