Tucson TL
Szum w nawiewie
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1,6 132 km 2017
- Kolor: granat
Szum w nawiewie
Witam,znów ja....Jak to jest w naszych samochodach,jeśli się wyłączy silnik to czy z kratek nawiewu tych po środku ma prawo byś słyszalny lekki szum? taki jakby wentylator pracował na najniższej prędkości albo nawet mniejszej?
- Nukem
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: szary mikron
Re: Szum w nawiewie
Tak. Jeśli miałeś włączoną hulającą klimę, i nagle zgasiłeś silnik, może być słychać jeszcze przez chwilę taki właśnie dźwięk. Tak też jest u mnie, i tak też miałem w passacie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1,6 132 km 2017
- Kolor: granat
Pewnie chodzi o wyciągnięcie wilgoci z układu parownika żeby po ponownym załączeniu nie śmierdziało grzybkami...
- Nukem
- Twórca
Ja bym ten dźwięk wiązał raczej z tym, że gasi się silnik z rozpędzoną sprężarką, która jeszcze przez chwilę robi "ciśnienie" w układzie klimatyzacji. Wentylatory stają od razu po zgaszeniu.
- Jaro9PL
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7-DCT
- Kolor: Polar White
Też to zaobserowalem. Wg mnie jest to chłodzenie radia które po pewnym czasie samo się wyłącza
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
- Nukem
- Twórca
Radio zostawcie włączone, a klimę wyłączcie na kilka chwil przed zgaszeniem. I zobaczcie czy wtedy będzie ten szum.
Passatem prawie rok jeździłem bez radia i zawsze był ten szum jak gasiłem auto na obciążonej klimie.
Od jakiegoś czasu staram się wyłączać klimę na kilka chwil przed zgaszeniem (tak jest ogólnie zalecane) i wtedy nie ma żadnych szumów.
Passatem prawie rok jeździłem bez radia i zawsze był ten szum jak gasiłem auto na obciążonej klimie.
Od jakiegoś czasu staram się wyłączać klimę na kilka chwil przed zgaszeniem (tak jest ogólnie zalecane) i wtedy nie ma żadnych szumów.