Hej hej
Od pewnego czasu mam problem z lekkim szumem, chuczeniem w moim Tucsonie 2.0crdi (ok 50 tys km) . Pojawia się to nie zawsze ale dosyć czesto mniej wiecej na ok 70/90 stopni.Zobaczcie na filmiku słychac szum/ chuczenie prze gazowaniem i po gazowaniu po spadku ponizej 1000obrotów. Czym to moze byc spowodowane?
https://www.youtube.com/watch?v=SQCOvBVvs1A
Tucson TL
Szum lekkie huczenie Tucson 2.0 CRDI
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Re: Szum lekkie chuczenie Tucson 2.0crdi
A nie są to przypadkiem wibracje jakiegoś elementu? Weź powoli dodawaj gazu i zobacz.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2.0 crdi STYLE 2WD
- Kolor: Czarny
Bylem wczoraj w Aso (80km od domu) i jak na złość przestało szumieć- nic nie stwierdzili. Po pokazaniu nagrania z telefonu nie mieli pojecia ( moze pompa, moze rozrząd) Po powrocie do domu znowu problem sie pojawił ( i szumi non stop . w PT znowu sie wybieram do nich niech dokładnie go obejrza a ty nie wiesz co to moze być innego ?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Nie mam pojęcia. Jak od strony pasków to sprawdź np. sprężarkę klimatyzacji. Sprawdź na włączonej i wyłączonej. Ale musi być odpowiednia temp, żeby się załączyła.
Jak szumi na wyłączonej to może być tylko łożysko.
Wysłane z mojego HUAWEI CRR-L09 przy użyciu Tapatalka
Jak szumi na wyłączonej to może być tylko łożysko.
Wysłane z mojego HUAWEI CRR-L09 przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI 2WD
- Kolor: Polar white
patryklos - udalo Ci się zdiagnozować gdzie lezy problem? Zauważyłem (usłyszalem) u siebie bardzo podobne objawy, które również wystepują nieregularnie i nie są zależne od niczego. Próbowałem wciskać sprzęgło, wyłączać klimę i nic. Na tą chwilę objawy pojawiają się rzadko, ale jednak.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 136KM
- Kolor: Czarny
Re: Szum lekkie huczenie Tucson 2.0 CRDI
Jeśli temat jeszcze aktualny to sprawdź czy to nie huczy pompka paliwa przy baku. Wyjdź z auta i posłuchaj na zewnątrz. Jeśli tak to do czyszczenia jest filtr w baku. ASO sobie za to liczy 300. Przebieg się zgadza mniej więcej - też to miałem, samo ustało ale na przeglądzie przy 60 tys dałem im to zrobić - nie wiem czy słusznie ale nie miałem czasu sam się bawić w rozbieranie baku, a jechałem w długą podróż.
-----------------------------------------
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 cdri 4WD 184km wersja premium rok 2015
- Kolor: Niebieski metali
Re: Szum lekkie huczenie Tucson 2.0 CRDI
Witam. Miałem coś podobnego i okazało się że jest to wina Koło pasowe wału korbowego które zaczęło się "rozdwajać". Na wolnych obrotach było ok a podczas dodawania gazu hałas się wzmagal bo było większe obciążenie