Mamy to Używałem kilku smarów w sprayu, jednak co marka to marka, po bądź co bądź obfitej aplikacji smaru wu de 40 dach już nie skrzypi, a skrzypiał przy takiej samej obfitości nakładania na CX-ach czy innych.
Polecam wóde 40
Tucson NX4
Szklany dach - skrzypienie
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2023 1.6 180KM MHEV 4WD Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: dark knight
Re: Szklany dach - skrzypienie
Wydaje mi się że problemem jest zewnętrzna uszczelka na której opiera się dach, posmarowałem ją oraz samo łączenie szyberdachu z uszczelką na razie pomogło ale mam przejechane 7500 km i robię to poraz drugi.. w innych markach (bardziej premium) sam szyberdach ma dodatkową uszczelkę/filc, Tucson ma plastikowe wykończenie szyberdachu na którym opiera się na uszczelce zewnętrznej .
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Biały
Prędzej czy później panorama skrzypi w każdej marce , nawet tej premium z filcem
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2023 1.6 180KM MHEV 4WD Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: dark knight
Touareg 4 letni cisza, osobiście sprawdzałem jak jest wykonane też w aktualnym Volvo XC90. Ale sama konstrukcja jest bardziej solidna (w Tucson mogę nacisnąć szyberdach na rogu i pracuje i to zbyt mocno, przez co gdy uszczelka wyschnie podczas skręcania, jazdy przez nierówności słychać mocno skrzypienie).
Od nowości trzymam tucsona w garażu, mam go od pół roku problem wystąpił po 3-4 tygodniach od odebrania, zakonserwowałem wszystko pomogło do teraz ale możliwe że to kwestia temperatur. Czyli jak wspomniałem na dach nie pada a problem jest znaczący i winna jest tutaj konstrukcja samego szyberdachu, osobiście wydaje mi się że to połączenie tych dwóch problemów czyli beznadziejna uszczelka oraz konstrukcja/stabilność powodują skrzypienie.
Osobiście wybrałem szyberdach tylko dlatego że od ręki był dostępny tylko model z szyberdachem (wersja Platinum + wszystkie dodatki) chciałem mieć najszybciej samochód i był to egzemplarz jeszcze nie wystawiony do oferty na stronie dealera data produkcji 2-3 miesiące przed odebraniem. Liczyłem że chociaż rok może dwa będzie spokój przeliczyłem się..
Od nowości trzymam tucsona w garażu, mam go od pół roku problem wystąpił po 3-4 tygodniach od odebrania, zakonserwowałem wszystko pomogło do teraz ale możliwe że to kwestia temperatur. Czyli jak wspomniałem na dach nie pada a problem jest znaczący i winna jest tutaj konstrukcja samego szyberdachu, osobiście wydaje mi się że to połączenie tych dwóch problemów czyli beznadziejna uszczelka oraz konstrukcja/stabilność powodują skrzypienie.
Osobiście wybrałem szyberdach tylko dlatego że od ręki był dostępny tylko model z szyberdachem (wersja Platinum + wszystkie dodatki) chciałem mieć najszybciej samochód i był to egzemplarz jeszcze nie wystawiony do oferty na stronie dealera data produkcji 2-3 miesiące przed odebraniem. Liczyłem że chociaż rok może dwa będzie spokój przeliczyłem się..