Touareg 4 letni cisza, osobiście sprawdzałem jak jest wykonane też w aktualnym Volvo XC90. Ale sama konstrukcja jest bardziej solidna (w Tucson mogę nacisnąć szyberdach na rogu i pracuje i to zbyt mocno, przez co gdy uszczelka wyschnie podczas skręcania, jazdy przez nierówności słychać mocno skrzypienie).
Od nowości trzymam tucsona w garażu, mam go od pół roku problem wystąpił po 3-4 tygodniach od odebrania, zakonserwowałem wszystko pomogło do teraz ale możliwe że to kwestia temperatur. Czyli jak wspomniałem na dach nie pada a problem jest znaczący i winna jest tutaj konstrukcja samego szyberdachu, osobiście wydaje mi się że to połączenie tych dwóch problemów czyli beznadziejna uszczelka oraz konstrukcja/stabilność powodują skrzypienie.
Osobiście wybrałem szyberdach tylko dlatego że od ręki był dostępny tylko model z szyberdachem (wersja Platinum + wszystkie dodatki) chciałem mieć najszybciej samochód i był to egzemplarz jeszcze nie wystawiony do oferty na stronie dealera data produkcji 2-3 miesiące przed odebraniem. Liczyłem że chociaż rok może dwa będzie spokój przeliczyłem się..