Witam
Jestem od półtora miesiąca użytkownikiem Tucsona z silnikiem 2.0CRDI/136KM 70tyś przebiegu. Wszystko niby jest w porządku ale niepokoi mnie jedna przypadłość. A mianowicie jak jak jadę powiedzmy na którymś z biegów (bardziej czuć na niższych biegach) i odpuszczam gaz bez wciskania sprzęgła bo np. dojeżdżam do skrzyżowania, wówczas odczuwam jednorazowe nieprzyjemne szarpnięcie a następnie auto już miękko wytraca prędkość hamując silnikiem. Dodam że w dwóch innych autach z silnikiem diesla które mam i mają przebieg powyżej 200tyś/km. Takie odpuszczenie gazu powoduje że auto łagodnie i miękko wytraca prędkość.
Jaka może być tego przyczyna ? Może poduszka pod skrzynią biegów albo silnikiem ? Albo koło dwu masowe ?
A może to normalne w tych autach
Jak wy macie ?
Tucson TL
Szarpanie po odjeciu gazu (bez wysprzeglania)
- Nukem
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: szary mikron
Re: Szarpanie po odjeciu gazu (bez wysprzeglania)
Ja miałem dokładnie takie objawy w poprzednim aucie, kiedy dwumasa mi umierała przy ok. 240-260kkm. Po wymianie te objawy całkowicie zniknęły.
Może Twoim Tucsonem ktoś jeździł bardzo agresywnie i zero-jedynkowo
Może Twoim Tucsonem ktoś jeździł bardzo agresywnie i zero-jedynkowo
- Nukem
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: szary mikron
...i pewnie tylko w niedziele do kościoła
- DoktorPio
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0CRDI
- Kolor: White Sand
Już zdiagnozowałem przyczynę szarpnięć. Jak się okazuje taka przypadłość pojawia się w chwili gdy auto jest w trybie wypalania DPFu wówczas jest bardziej narowiste Po wypaleniu DPFu jest OKDoktorPio pisze: ↑15 sie 2019, 14:22Witam
Jestem od półtora miesiąca użytkownikiem Tucsona z silnikiem 2.0CRDI/136KM 70tyś przebiegu. Wszystko niby jest w porządku ale niepokoi mnie jedna przypadłość. A mianowicie jak jak jadę powiedzmy na którymś z biegów (bardziej czuć na niższych biegach) i odpuszczam gaz bez wciskania sprzęgła bo np. dojeżdżam do skrzyżowania, wówczas odczuwam jednorazowe nieprzyjemne szarpnięcie a następnie auto już miękko wytraca prędkość hamując silnikiem. Dodam że w dwóch innych autach z silnikiem diesla które mam i mają przebieg powyżej 200tyś/km. Takie odpuszczenie gazu powoduje że auto łagodnie i miękko wytraca prędkość.
Jaka może być tego przyczyna ? Może poduszka pod skrzynią biegów albo silnikiem ? Albo koło dwu masowe ?
A może to normalne w tych autach
Jak wy macie ?
- lukpep
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0 4WD N LINE
- Kolor: Micron grey
z ciekawosci - sa jakies oczywiste wizualne wskazniki faktu ze auto jest w trybie wypalania DPF? Czy trzeba bawic sie w zgadywane na podstawie trzymanych obrotow i narowistosci auta?
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
U mnie nie schodzi ze spalaniem chwilowym do 0, gdy hamować silnikiem - po tym widać, że wypala.
Automat nie poszarpuje wtedy.
Automat nie poszarpuje wtedy.