Tucson TL
System automatycznego hamowania AEB

Masz problem z hamulcami - Tucson TL? Napisz tutaj.
Antares
Forumowicz
Twój samochód: Hyundai Tucson TL 1,6 GDI Style, pakiet bezpieczeństwa
Kolor: Thunder Gray

System automatycznego hamowania AEB

Post autor: Antares » 21 lis 2016, 22:28

Zamawiając samochód, postanowiłem doposażyć go w pakiet bezpieczeństwa. Generalnie wszystkie funkcje pracują OK, oprócz wspomnianego w tytule AEB. Według instrukcji obsługi system powinien działać w dosyć odczuwalny sposób, a ja mam stale wrażenie, jakby był on źle skalibrowany. System mam aktywny, ostrzeganie ustawione na najwcześniejsze, a komunikaty ostrzegawcze pojawiają się ok. 20 metrów przed przeszkodą ( zazwyczaj jadę wtedy już niezbyt szybko). Samochód nie przyhamowuje... Robię to ja osobiście, aby nie wjechać komuś w "kufer". A co by było, gdybym miał ustawione ostrzeganie na normalne albo późne?
Zgłaszałem sprawę w serwisie, ale dowiedziałem się, że system działa prawidłowo, a tak się dzieje, bo to ja ostrożnie jeżdżę :o Jak pisałem wcześniej, nie mam ochoty sprawdzić na 100% działania AEB, ryzykując jednocześnie całością swego, skądinąd bardzo porządnego auta i samochodu przede mną...Zgodnie ze słowami serwisanta ten system nie ma czegoś takiego, jak kalibracja.
Może któryś z kolegów ma w tym temacie jakieś doświadczenie? Byłbym bardzo zobowiązany, jeśli mogłoby to rozwiązać moje wątpliwości dotyczące tego systemu.
2016, Hyundai Tucson 1,6 GDI Style, Thunder Gray

wrobel

Re: System automatycznego hamowania AEB

Post autor: wrobel » 21 lis 2016, 22:50

Mam "pakiet bezpieczeństwo" ale nie miałem okazji go przetestować ;) No może raz tylko zapikał alarm jak na trasie wszyscy zaczęli gwałtownie hamować przed korkiem. Chyba postawie jakiś większy pusty karton na drodze i spróbuje go staranować :lol:

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 21 lis 2016, 22:52

Łąka/polna droga - paczka najtańszego styropianu i testuj (nie cała paczka na raz tylko pojedyńcze arkusze) - nagraj filmik i jak przypierdzielisz w styropian (autu nic się nie stanie) i wtedy z tym na reklamację - albo od razu zabierz ze sobą klekotającego w ten sposób "doradcę" z serwisu :D - przeczytaj najpierw instrukcję obsługi auta wyposażonego w ten system ;)

Antares
Forumowicz

Post autor: Antares » 21 lis 2016, 23:53

Ze stojącymi przeszkodami nie da rady...Wg instrukcji obiekt musi się poruszać od 8 km/h ;) Pozostaje tylko "przeciwnik" na drodze :roll:

wrobel

Post autor: wrobel » 22 lis 2016, 0:53

Chyba źle zrozumiałeś instrukcję - to ty musisz się poruszać minimum 8km/h, a nie "obiekt"

W przypadku małych obiektów - takich jak np. ludzie prędkość twojego auta musi się mieścić w zakresie 8 - 70km/h
W przypadku większych obiektów takich jak samochody w zakresie 8 - 180km/h

...a te 8km/h jest po to, żeby ci auto np. na parkingu przy parkowaniu co chwila samo nie hamowało przy podjeżdżaniu np. do poprzedzającego auta.

Antares
Forumowicz

Post autor: Antares » 22 lis 2016, 7:50

Masz rację, moja "wina" :oops: W takim razie trzeba będzie gdzieś ten test zrobić.

Awatar użytkownika
technix5
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI N Line 4WD
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Grey

Post autor: technix5 » 11 lis 2019, 19:16

Cześć, czy jeśli w menu ustawień asystenta kierowcy występuje opcja (można ją odhaczyć) to znak, że ta funkcja działa czyn jest to tylko uniwersalne menu. Jak można to sprawdzić?

Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Ładny XN3

Re: System automatycznego hamowania AEB FCA

Post autor: Dafior01 » 11 gru 2024, 9:46

Antares pisze:
21 lis 2016, 22:28
Zamawiając samochód, postanowiłem doposażyć go w pakiet bezpieczeństwa. Generalnie wszystkie funkcje pracują OK, oprócz wspomnianego w tytule AEB. Według instrukcji obsługi system powinien działać w dosyć odczuwalny sposób, a ja mam stale wrażenie, jakby był on źle skalibrowany. System mam aktywny, ostrzeganie ustawione na najwcześniejsze, a komunikaty ostrzegawcze pojawiają się ok. 20 metrów przed przeszkodą ( zazwyczaj jadę wtedy już niezbyt szybko). Samochód nie przyhamowuje... Robię to ja osobiście, aby nie wjechać komuś w "kufer". A co by było, gdybym miał ustawione ostrzeganie na normalne albo późne?
Zgłaszałem sprawę w serwisie, ale dowiedziałem się, że system działa prawidłowo, a tak się dzieje, bo to ja ostrożnie jeżdżę :o Jak pisałem wcześniej, nie mam ochoty sprawdzić na 100% działania AEB, ryzykując jednocześnie całością swego, skądinąd bardzo porządnego auta i samochodu przede mną...Zgodnie ze słowami serwisanta ten system nie ma czegoś takiego, jak kalibracja.
Może któryś z kolegów ma w tym temacie jakieś doświadczenie? Byłbym bardzo zobowiązany, jeśli mogłoby to rozwiązać moje wątpliwości dotyczące tego systemu.

Mam takie same odczucia. Mam wrażenie że ostrzeżenie pojawia się bardzo późno, kilka metrów przed przeszkodą. I nic samo nie hamuje - to ja wciskam hamulec.

Czy ktoś z was faktycznie robił ten test z kartonem czy styropianem?
A z innej strony - robił ktoś może kalibracje tego systemu? Czy samodzielnie czy w ASO?
Przez zderzak można włożyć imbusa i nim można regulować odchylenie radaru - ale nim zacznę kręcić to muszę wiedzieć jak mogę sprawdzać czy się coś zmienia. Jeśli patent z kartonem czy styropianem jest tylko mitem, to jak to w "domowych" warunkach sprawdzać?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu