Zamawiając samochód, postanowiłem doposażyć go w pakiet bezpieczeństwa. Generalnie wszystkie funkcje pracują OK, oprócz wspomnianego w tytule AEB. Według instrukcji obsługi system powinien działać w dosyć odczuwalny sposób, a ja mam stale wrażenie, jakby był on źle skalibrowany. System mam aktywny, ostrzeganie ustawione na najwcześniejsze, a komunikaty ostrzegawcze pojawiają się ok. 20 metrów przed przeszkodą ( zazwyczaj jadę wtedy już niezbyt szybko). Samochód nie przyhamowuje... Robię to ja osobiście, aby nie wjechać komuś w "kufer". A co by było, gdybym miał ustawione ostrzeganie na normalne albo późne?
Zgłaszałem sprawę w serwisie, ale dowiedziałem się, że system działa prawidłowo, a tak się dzieje, bo to ja ostrożnie jeżdżę

Jak pisałem wcześniej, nie mam ochoty sprawdzić na 100% działania AEB, ryzykując jednocześnie całością swego, skądinąd bardzo porządnego auta i samochodu przede mną...Zgodnie ze słowami serwisanta ten system nie ma czegoś takiego, jak kalibracja.
Może któryś z kolegów ma w tym temacie jakieś doświadczenie? Byłbym bardzo zobowiązany, jeśli mogłoby to rozwiązać moje wątpliwości dotyczące tego systemu.