Tucson TL
Start-Stop pozostawiony sam sobie...
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Start-Stop pozostawiony sam sobie...
Taka dziś sytuacja. Podjeżdżam pod biuro, silnik gaśnie. Zadziałał Start/Stop. Włączone światła, wentylator, klima. Odpinam pasy, wyskakuje komunikat że system nie zadziała, uruchom ręcznie. Ale silnik wyłączony. Odchodzę od auta, krzyczy że kluczyk poza zasięgiem.
No i właśnie.... Rozladuje akumulator? Odpali?
Przerabiał ktoś?
No i właśnie.... Rozladuje akumulator? Odpali?
Przerabiał ktoś?
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Re: Start-Stop pozostawiony sam sobie...
Tak. Jak wejdziesz z powrotem z kluczykiem zapniesz pas i wciśniesz sprzęgło, to odpali.(być może i bez wciskania sprzęgła o ile jest na luzie)
- marcelini
- Weteran
Trzeba wcisnąć sprzęgło, zapiac pas. To wiem (fajnie można zrobić znajomego że mam opalanie w pasach )
Ale mnie zastanawia, co będzie jak nie zrobię tego? Jak nie wrócę, co Ty założyłes, tylko zostawię auto tak jak opisałem?
Ale mnie zastanawia, co będzie jak nie zrobię tego? Jak nie wrócę, co Ty założyłes, tylko zostawię auto tak jak opisałem?
Bo Start/Stop wyłącza się jak opuszcza się auto ze względów bezpieczeństwa. Otwarcie drzwi gasi silnik tak jakby zrobić to z kluczyka. Jak ponownie wsiądziemy trzeba na nowo odpalić bo Start Stop nie uruchomi.
Dobrze rozwiązane
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Dobrze rozwiązane
Nie rozkaduje aku, po 5 min. Wygasi wszystko.
- marcelini
- Weteran
No chyba nie do końca. Wszystkie funkcje utrzymane: światła, klima, radio, nawiew, ogrzewanie szyby.
Ale po chwili wyłączy te elementy.
- marcelini
- Weteran
Sprawdzone, jak z radiem, komunikat i stop. Masz o tym w instrukcji.
- marcelini
- Weteran
No to coś nie halo, albo rozmawiamy o czymś innym.
Jestem po "eksperymencie". Podjechalem, silnik zgasł, zadziałało Start/Stop. Światła włączone, dmuchawa, klima, radio. I w tym momencie odpinam pasy i wyskakuje komunikat "Aut. wyłączanie nieaktywne. Uruchom ręcznie". Siedzę w aucie. 10 minut dalej nic się nie stało, wszystko działa. Pomyślałem że może auto nie odnotowało wyjścia bo nie otworzyłem drzwi kierowcy. No to otworzyłem. 7 minut później nic się nie zmieniło. Dłużej nie ryzykowalem, poza tym zrobiło się zimno. Wcisnąłem sprzęgło, zapiąłem pas, silnik odpalił.
Śmiem stwierdzić, że w takim przypadku nie ma żadnego zabezpieczenia. Wiem że sytuacja lekko abstrakcyjna, ale...
Jestem po "eksperymencie". Podjechalem, silnik zgasł, zadziałało Start/Stop. Światła włączone, dmuchawa, klima, radio. I w tym momencie odpinam pasy i wyskakuje komunikat "Aut. wyłączanie nieaktywne. Uruchom ręcznie". Siedzę w aucie. 10 minut dalej nic się nie stało, wszystko działa. Pomyślałem że może auto nie odnotowało wyjścia bo nie otworzyłem drzwi kierowcy. No to otworzyłem. 7 minut później nic się nie zmieniło. Dłużej nie ryzykowalem, poza tym zrobiło się zimno. Wcisnąłem sprzęgło, zapiąłem pas, silnik odpalił.
Śmiem stwierdzić, że w takim przypadku nie ma żadnego zabezpieczenia. Wiem że sytuacja lekko abstrakcyjna, ale...