Zauważyłem ostatnio w swoim NX4 dziwną prawidłowość, że średnie spalanie od ostatniego uruchomienia w trybie Normal (gdzie nie ma trybu jazdy Sailing) było często niższe od spalania w trybie Eco, na takich samych trasach. Podobne obserwacje widziałem u innych forumowiczów. Trochę mnie to zaintrygowało i zacząłem podczas jazdy obserwować wskazania spalania i zauważyłem, że gdy jadę w trybie
Sailing to spalanie na odcinku nigdy nie spada. Poszedłem tym tropem dalej i na ciepłym silniku po odpaleniu jechałem tak, aby tryb Sailing włączał się jak najczęściej i na jak najdłużej - efekt był taki, że przy przyspieszaniu spalanie rosło jak trzeba, ale w trybie Sailing już nie spadało.
Dziś zrobiłem jeszcze jeden test i przejechałem taki sam odcinek (12km), na ciepłym silniku w trybie Eco z intensywnym używaniem Sailingu i porównałem go z wynikiem uzyskanym podczas jazdy na Normalu - efekt był taki, że w trybie Eco miałem spalanie 10.6l/100km a w trybie Normal jest to z reguły w okolicach 8l/100km.
Wygląda to na błąd w liczeniu spalania dla odcinka przy ekonomicznej jeździe

Innymi słowy - im bardziej ekonomicznie jeżdżę (w trybie ECO) tym spalanie od ostatniego uruchomienia będzie wyższe.
W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy ktoś może potwierdzić podobne obserwacje?
2. Czy ktoś wie gdzie można takie "błędy" zgłaszać?
Oprogramowanie w samochodzie to najnowsze dostępne, zdaje się datowane na 11. lutego 2022r.