Akurat jazda po autostradach w CRO to czysta przyjemność. GDI mi spala na tempomacie przy 120km/h około 7,1l/100km co uważam za bardzo mało jak na taki samochód.misiek180601 pisze: ↑28 mar 2022, 21:00W tym roku planuje Chorwację i już się trzymam za kieszeń jak to będzie no ale cóż jak to mówią "widziały gały co brały"
Tucson TL
Spalanie - ile palą wasze auta?
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Re: Spalanie - ile palą wasze auta?
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
ojtam ojtam - nie ma tragedii zrobiłem trasę 820 kilometrów parę dni temu całość trasy autostradą i drogami typu "S"
cała trasa tempomat ustawiony na 125
ku mojemu zaskoczeniu 7,6 litra na 100 kilometrów
wcześniej poruszałem się na takich trasach 140
spalanie było na poziomie 9 litrów
więc warto zmniejszyć trochę prędkość
pokonać trasę o parę minut dłużej a mieć trochę pieniędzy w kieszeni.
cała trasa tempomat ustawiony na 125
ku mojemu zaskoczeniu 7,6 litra na 100 kilometrów
wcześniej poruszałem się na takich trasach 140
spalanie było na poziomie 9 litrów
więc warto zmniejszyć trochę prędkość
pokonać trasę o parę minut dłużej a mieć trochę pieniędzy w kieszeni.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 GDI Comfort
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Micron Grey
Dokładnie. Tak jak napisał Twórca robię podobnie szczególnie gdy się nie spieszy.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Shadow Grey
kwazar10
Nie wiem czy jest tak u was kolorowo ale ja zrobiłem dziś test prędkości i spalania na autostradzie i sprawa wyglada tak ze czy jadę 120 czy 140 to spalanie jest praktycznie takie same 9.8L.Test zrobiony na około 70km wiec nie krótka trasa
Nie wiem czy jest tak u was kolorowo ale ja zrobiłem dziś test prędkości i spalania na autostradzie i sprawa wyglada tak ze czy jadę 120 czy 140 to spalanie jest praktycznie takie same 9.8L.Test zrobiony na około 70km wiec nie krótka trasa
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
Przy 140km/h to podchodzi pod 9-10L a tak między 90-110km/h to 6,5-7,5L
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Czarny
Aby mieć rozeznanie to trzeba więcej kilometrów zrobić, najlepiej zatankować pod tzw. "kurek" i zresetować liczniki spalania oraz kilometrów.misiek180601 pisze: ↑04 kwie 2022, 17:16kwazar10
Przejechać trasę i zatankować pod tzw. "kurek" następnie prosta matematyka i wychodzi spalanie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Kolor: Shadow Grey
kik
dzięki za wyręczenie
miałem właśnie odpisywać "Poadam" że chyba swoją opinie opiera na swoim silniku 1.6GDI a temat dotyczy 1.6T-GDI.Nawiązując do spalania to jak na razie do rozsądnego spalania mianowicie jakieś 7-8L jestem wstanie uzyskać tylko w cyklu miejskim. Dodam tylko że nie mam ciężkiej nogi więc wyniki podaje przy normalnej jeździe
dzięki za wyręczenie

-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 crdi style
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: grej
Czy miał, bądź ma taki problem że auto nagle zaczęło więcej paliwa spalać? U mnie nawet ponad 10L/100km. Obserwuję już to od jakiegoś miesiąca. Nie wiem co może być przyczyną. Jazda cały czas taka sama i nie ma to znaczenia czy włączona klima, czy tez nie. Około miesiąc temu była wymiana oleju i filtrów, ale to raczej nie powinno mieć wpływu na zwiększone pobieranie paliwa.
Auto: 2.0 crdi diesel 2015
Auto: 2.0 crdi diesel 2015
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T-GDI 180 KM
- Wersja: NX4
- Kolor: Sunshine Red
Witam,
Mój pierwszy post, ale od razu troszkę długi...
Nie wiem, jak wy jeździcie, ale u mnie, przy HT TL 1,6 T-GDI 177 KM N-Line FWD 7DCT średnie spalanie od początku (wg kompa) to 9,8. 40% to miasto, 40% obwodnica, 20% trasa (głównie S). I nie ma najmniejszych szans, żeby to zbić. Przy jazdach krótkich (20 km pół na pół miasto-obwodnica), żeby zejść do 10 trzeba naprawdę emeryckiej jazdy...
Dla porównania: żona ma NX4 1,6 T-GDI 180 KM AWD 7DCT MHEV i u niej (przy podobnej charakterystyce przebiegów) wg kompa to 8,4. Mimo 4x4... Tu technika poszła mocno do przodu. Nawet ja, przy teoretycznie cięższej nodze, w jej samochodzie potrafię zejść poniżej 9 w mieście...
Mój pierwszy post, ale od razu troszkę długi...
Nie wiem, jak wy jeździcie, ale u mnie, przy HT TL 1,6 T-GDI 177 KM N-Line FWD 7DCT średnie spalanie od początku (wg kompa) to 9,8. 40% to miasto, 40% obwodnica, 20% trasa (głównie S). I nie ma najmniejszych szans, żeby to zbić. Przy jazdach krótkich (20 km pół na pół miasto-obwodnica), żeby zejść do 10 trzeba naprawdę emeryckiej jazdy...
Dla porównania: żona ma NX4 1,6 T-GDI 180 KM AWD 7DCT MHEV i u niej (przy podobnej charakterystyce przebiegów) wg kompa to 8,4. Mimo 4x4... Tu technika poszła mocno do przodu. Nawet ja, przy teoretycznie cięższej nodze, w jej samochodzie potrafię zejść poniżej 9 w mieście...