Tucson TL
Spalanie - ile palą wasze auta?
Re: Spalanie - ile palą wasze auta?
Kolega napisał, że na tempomacie 100/h a spalane 7.5 ! Toż nasze 1.6 pokazują wtedy lekko ponad 6l/100
- jag888
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 2016 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM) BlueDrive , wersja Style
- Kolor: Phantom Black
długo już żyję na tym świecie, by wierzyć producentom, ale sam powiedz jak mam wytłumaczyć laikowi (albo żonie) że ten typ z silnikiem 1,7 CRDi ma palić 10l/100km kiedy producent pisze w miejskiej jeździe 5,4l a mieszanym poniżej 5lTucson pisze: ↑22 lut 2017, 8:42Panowie, Panie...macie SUV'a przypominam
jeśli chcecie by wasze auta spalały 6 litrów to trzeba zainwestować w i20 albo inną tego typu i gabarytu popierdółkę. Sorry ale trudno by auto o gabarytach przystanku autobusowego z większym niż osobówka prześwitem paliło 6 litrów.
ktoś się powinien zabrać za to oszukiwanie producentów na każdym kroku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jag888
- Weteran
widzę Kolego że już dodałeś - brawa!
podpowiedz proszę jak można edytować swój samochód w profilu
rejestrowałem się mając ix35 i dopiero czekając na odbiór Tucsona i takowy samochód mam w opisie
Kliknij w prawym górnym rogu na swoją nazwę, a po rozwinięciu menu, Twoje konto - profil i już masz edycję.
- jag888
- Weteran
aż się zawstydziłem, że nie zauważyłem 
wchodziłem przez wyświetl profil, a tu nie da się edytować, dzięki Krisman

wchodziłem przez wyświetl profil, a tu nie da się edytować, dzięki Krisman
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Kolor:
Przedwczoraj z dystrybutora wyszło mi średnie 6,1L
Wczoraj na trasie 200km komputer pokazał 5,5L (drogi krajowe i trochę dużego miasta)
Wczoraj na trasie 200km komputer pokazał 5,5L (drogi krajowe i trochę dużego miasta)
2016 Hyundai Tucson Style
2.0 CRDi 6MT 2WD
Micron Grey
2.0 CRDi 6MT 2WD
Micron Grey
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Z moich obserwacji zauważyłem, że Tucson największą pijawką jest na ekspresówkach i autostradach. Pewnie opory powietrza robią swoje. Na drogach krajowych i przelotach przez miasta, gdy prędkość nie przekracza 100 km/h spalanie jest na całkiem przyzwoitym poziomie.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Style 1,6 T-GDI, 7DCT, AWD, 19", elektryczna klapa bagażnika
Koledzy,
Tak jak już pisał Tucson - przy naszych samochodach nie można liczyć na małe spalanie (oczywiście z wyjątkiem zabawy prowadzonej na drodze bez wzniesień i przy idealnych warunkach pogodowych). Duża "buda", miasto i choć odrobinę dynamiki i spalanie w okolicach 10 l / 100 km. Mieszkam w dzielnicy położonej wyżej od centrum, w którym mam biuro i jadąc do pracy mogę się cieszyć zużyciem 8,4/100, które momentalnie rośnie w drodze powrotnej - średnia 10/100.
Inna sprawa to trasa. Przy dobrej pogodzie i słabym wietrze miałem okazję pobawić się w testy na autostradzie. Na odcinku Gdynia - Toruń, tempomat ustawiony na 110 km/h, mój Tucson zużył 7,5 l / 100 km. W drodze powrotnej, przy zadanej prędkości 90 km/h (ale kto tak jeździ po autostradzie) osiągnąłem rekordowo niskie spalanie - 6,5 l / 100 km.
Jazda z większymi prędkościami będzie bolała - opory rosną gwałtownie i przy 140 km/h apetyt na paliwo na poziomie 11 l / 100 km nie jest niczym zaskakującym.
Dla porównania - poprzednio miałem ix 35 2,0l benzyna (163 KM). Zrobiłem kiedyś test polegający na tym, że wracając z południa Polski założyłem sobie jazdę z prędkościami równymi ograniczeniom. Na odcinku Żywiec - Łódź mój Hyundai łyknął średnio 8 l / 100 km. Przeleciałem autostradę i średnia z całej dotychczasowej trasy wzrosła do 10 l / 100 km z kawałkiem. Średnia z autostrady musiała sięgnąć nastu... Słowem nie ma cudów - fizyki nie oszukasz. Każdy z nas, chcąc mieć przyjemność z jazdy musi liczyć się z wyższym zużyciem paliwa.
Tak jak już pisał Tucson - przy naszych samochodach nie można liczyć na małe spalanie (oczywiście z wyjątkiem zabawy prowadzonej na drodze bez wzniesień i przy idealnych warunkach pogodowych). Duża "buda", miasto i choć odrobinę dynamiki i spalanie w okolicach 10 l / 100 km. Mieszkam w dzielnicy położonej wyżej od centrum, w którym mam biuro i jadąc do pracy mogę się cieszyć zużyciem 8,4/100, które momentalnie rośnie w drodze powrotnej - średnia 10/100.
Inna sprawa to trasa. Przy dobrej pogodzie i słabym wietrze miałem okazję pobawić się w testy na autostradzie. Na odcinku Gdynia - Toruń, tempomat ustawiony na 110 km/h, mój Tucson zużył 7,5 l / 100 km. W drodze powrotnej, przy zadanej prędkości 90 km/h (ale kto tak jeździ po autostradzie) osiągnąłem rekordowo niskie spalanie - 6,5 l / 100 km.
Jazda z większymi prędkościami będzie bolała - opory rosną gwałtownie i przy 140 km/h apetyt na paliwo na poziomie 11 l / 100 km nie jest niczym zaskakującym.
Dla porównania - poprzednio miałem ix 35 2,0l benzyna (163 KM). Zrobiłem kiedyś test polegający na tym, że wracając z południa Polski założyłem sobie jazdę z prędkościami równymi ograniczeniom. Na odcinku Żywiec - Łódź mój Hyundai łyknął średnio 8 l / 100 km. Przeleciałem autostradę i średnia z całej dotychczasowej trasy wzrosła do 10 l / 100 km z kawałkiem. Średnia z autostrady musiała sięgnąć nastu... Słowem nie ma cudów - fizyki nie oszukasz. Każdy z nas, chcąc mieć przyjemność z jazdy musi liczyć się z wyższym zużyciem paliwa.
2016 Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT 4WD Style 19" Phantom Black
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
Średnio 6,6 l większości krótkie odcinki. Ale chwilowe pokazuje prawie 10 . Bo zimny.
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1,7 CRDI 2WD 7AT Style
- Kolor: White
6,6 w mieście. Chyba obroty na poziomie 1-1,5
Mam tą samą wersję silnika i z ostatniego tankowania ponad 10 wyszło
Ale jeździ się tak dobrze, że nie ma to większego znaczenia na razie. Może z czasem pokuszę się o test jazdy aby otrzymać jak najniższe spalanie.....