Tucson TL
Spalanie - ile palą wasze auta?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Re: Spalanie - ile palą wasze auta?
Spalanie faktycznie bardzo wysokie, ale te odgłosy od szyberdachu to jakaś masakra!
Pozostaje tylko współczuć tym, którzy dopłacili niemało kasy żeby mieć szklany dach...
Pozostaje tylko współczuć tym, którzy dopłacili niemało kasy żeby mieć szklany dach...
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 CRDi 7DCT 2WD Premium
- Kolor: Micron Grey
Poza testem Pertyna miał ktoś porównanie spalania w T-GDI przed i po lifcie? Czy mogą być różnice, że polift żłopie jak smok?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Nie sądzę żeby na forum byli użytkownicy, którzy mieli wersję przed liftem, a teraz po lifcie. Jedno jest pewne, Tucson to nie auto dla tych, którzy jeżdżą na "kropelkę"!
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Twórca
To, że Tucson to kawał auta każdy wie i swoje łyknąć musi ... Drażę temat, ponieważ ostatecznie nie dokonałem jeszcze wyboru czy brać T-GDI 7DCT z napędem na 4 koła czy diesla 1.6 7DCT z napędem na przód. Jeżdżąc całe życie z małymi wyjątkami dieslami nie wiem ile muszę dodać do spalania benzyny w stosunku do diesla w Tucsonie? Jeśli benzyna łyknie w trasie przy spokojnej jeździe 2-2,5 litra więcej od diesla to spoko, ale jeśli więcej to już nieciekawie dla mnie przy przebiegu rocznym około 25 tys km.
-
- Twórca
- Twój samochód: KIA Cee'd Sportswagon XL 2013 1,6 CRDi 128 6AT
- Kolor: Dark Metal
Przykładowo mój 1,7 CRDi 2WD z 7DCT pali w mieście ok. 8 litrów, na trasie ok. 6 litrów ON / 100 km.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Witam mój 1,7 manual ,miasto do 7,5 krótkie odcinki ,trasa mieszana 6,9 ,autostrada ,prędkość tak 140 a 160 do 7,5 max.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 crdi 7dct 2wd
- Kolor: Bialy
Oczywiście dużo zależy od stylu jazdy . Ja dziś w trasie ok 90 km w normalnym ruchu i średniej 60 km/h na zasniezonej drodze wszedłem do 4.8 , ale przy dynamicznej jeździe spoko 2 litry w górę idzie. Bez autostrad
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2016 Hyundai Tucson Limited Ultimate Package
- Kolor: Polar White
To mój post z innego forum na temat spalania wersji, która Cię interesuje. Pamiętaj jednak, że ja mam FWD a nie 4WD, tak więc teoretycznie spalanie może być większe. Mowa oczywiście o wersji przed liftem.TomRaw pisze: ↑06 sty 2019, 23:05To, że Tucson to kawał auta każdy wie i swoje łyknąć musi ... Drażę temat, ponieważ ostatecznie nie dokonałem jeszcze wyboru czy brać T-GDI 7DCT z napędem na 4 koła czy diesla 1.6 7DCT z napędem na przód. Jeżdżąc całe życie z małymi wyjątkami dieslami nie wiem ile muszę dodać do spalania benzyny w stosunku do diesla w Tucsonie? Jeśli benzyna łyknie w trasie przy spokojnej jeździe 2-2,5 litra więcej od diesla to spoko, ale jeśli więcej to już nieciekawie dla mnie przy przebiegu rocznym około 25 tys km.
Mam już wyniki spalania z mojej świątecznej trasy: Białystok - Małe Ciche. Auto w wersji 1.6 T-GDI 7-DCT 177 KM FWD wersja Limited Ultimate sprowadzona z USA, opony zimowe Snow Dragon Imperial 3 na 19 calowych kołach. Na pokładzie 3 osoby dorosłe, pies plus bagażnik zapakowany prawie do pełna. Głównie trasa, choć było trochę kręcenia się po Zakopanem, wjeżdżania pod górkę i stania w świątecznych korkach. Spalanie odcinkowe wg dystrybutora wyglądało tak:
6,14 l/100 km :D:D na odcinku 129 km - w drodze powrotnej, sporo było z górki jak widać , drogi lokalne, sporo z niską prędkością przez miasteczka i wsie, raczej płynna jazda, bez korków
7,78 l/100 km na odcinku 125 km, jazda po drodze ekspresowej na tempomacie nastawionym na rzeczywiste 114 km/h
9,43 l/100 km na odcinku 489 km, drogi lokalne, trochę korków w Krakowie i Wieliczce, dalej głównie droga ekspresowa, bez tempomatu prędkość w zakresie 120-135 km/h - spory deszcz
10,6 l/100 km na odcinku 182 km, jazda po drodze ekspresowej na tempomacie nastawionym na rzeczywiste 127 km/h
Przejechane w sumie 1302 km, spalanie z dystrybutora za całą trasę 9,01 l/100 km. Myślę całkiem znośnie. Auto prowadziło się bardzo komfortowo i cicho, nigdy też nie odniosłem wrażenia, że brakuje mocy. Elastyczność i przyśpieszenie w zakresie 120-140 km/h dawała uśmiech na twarzy, auto po prostu "idzie", a do tego trzyma się drogi jakby jechało na szynach. Ostatni najdłuższy odcinek spalanie z dystrybutora vs komputer to bardzo symboliczne przekłamanie. Dystrybutor 9,43 l/100km, a komp 25.2 MPG .... what??? heh tj. po naszemu 9.33 l/100km.
-
- Twórca
Czy ktoś może coś jeszcze napisać na temat spalania 1.6T-GDi DCT?
-
- Świeżak
- Twój samochód: 4WD
- Kolor: Bialy
Ja mam srednia 10,4 wg komputera, zrobilem narazie740 km glownie w miejscu