Tucson TL
Spalanie - ile palą wasze auta?

Opinie o Hyundai Tucson TL 2015-2020 ciekawostki - subiektywne oceny użytkowników.
samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Re: Spalanie - ile palą wasze auta?

Post autor: samsung19 » 18 lis 2017, 12:43

Mało czytelne ?
Odcinek 250 km
Trasa szybkiego ruchu, czyli prędkości wysokie

krisman

Post autor: krisman » 18 lis 2017, 13:27

No mało, bo rozpiętość prędkości od - do, korek,nie wiadomo ile było km przejechane z predkoscią X, ile z Y a ile z Z, brak podanejj średniej z trasy itd itp. Ktoś przejedzie 200km z prędkością 130 a 50 z 100km/h a ktoś odwrotnie. W obu przypadkach zakres będzie ten sam.
Jak pisałem 2 tygodnie temu pokonałem trasę 2×150km z czego znaczna część to szybkiego ruchu S3 a średnia wyszła raptem 77 bo na "szóstce" pracę drogowe i co chwile korki.

Sam napisałeś "prędkości różne 110-140+ i korek "

Awatar użytkownika
Fred.X
Weteran
Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
Kolor: Polar White

Post autor: Fred.X » 18 lis 2017, 18:13

krisman ma rację , przy 110 spalanie jest jeszcze eco, przy 150 juz nie bardzo ;)

rav

Post autor: rav » 18 lis 2017, 21:28

Właśnie jestem na imprezie z Klientem. Podpiąłem przyczepę i na haku miałem jakieś 600kg może więcej. Na trasie 130km niestety ale dużo w korkach(trasa na Bielsko- piątek po 15tej i do tego skoki)
Spalanie 9litrów więc jak dla mnie ok.
Każde ruszanie bowiem wskaźnik powyżej 20tu ale jak już się rozruszał to się normowało.
Za to dziś po południu miałem do zapięcia przyczepę i musiałem Tucsem do niej nawrócić na placu o szerokości ok. 6m. Cofanie z pomocą pracowników bo nawet kamera nie pomagała. Trwało to z dobrych 10minut. Trochę do przodu, trochę do tyłu itp itd. Później zapinam i jadę jakieś 1.3km do ośrodka. Gasze silnik i pokazuje 23litry :)
Prawie jak Dodge Ram tylko inne gabaryty i silnik pod maską Obrazek

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rwicik
Autor
Twój samochód: Design 1,7 dct
Kolor: Sand

Post autor: rwicik » 20 lis 2017, 10:18

Na bardzo krótkim odcinku to i zimny diesel pokazuje jakieś kosmiczne spalanie.
Ale gdy ruszyć z ciepłego garażu i turlać się do pracy głównie po mieście, wcześnie rano bez korków, to dzisiaj pokazało 5,1 :)

krisman

Post autor: krisman » 20 lis 2017, 10:33

Ja tak mam zawsze jak jadę do firmy. Mam 13km z domu do pracy i jadę bardzo wcześnie (zero korków, najczęściej tylko jedne światła mnie łapią prędkość połowa trasy 79km, druga ok.50/60 to wychodzi mi 5.5-6l/100 rekord trasy według kompa 4.8l! Jak wracam zgoła odmienne warunki i tu już ok.7.5-8/100.

Awatar użytkownika
rwicik
Autor
Twój samochód: Design 1,7 dct
Kolor: Sand

Post autor: rwicik » 20 lis 2017, 10:38

U mnie na powrocie też ponad 7 :)

Julek

Post autor: Julek » 20 lis 2017, 10:46

No...@krisman, ekolodzy z takiego spalania byliby zadowoleni. Nasz Tucson niestety w większości stoi w duuuuuuzych korkociągach. Za to kierowczyni Tucsa slucha sobie wtedy audiobooki a ja nie nadążam z załatwianiem nowych przez te korki.

Awatar użytkownika
marcelini
Weteran
Twój samochód: Santa Fe
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Kolor: white pearl

Post autor: marcelini » 20 lis 2017, 10:48

krisman pisze:
18 lis 2017, 11:37
Takie dane są mało czytelne,(...)
Zgoda, tym bardziej, że trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę wiatr... Bo jak wieje... :lol:
A tak na poważnie, potwierdza się moje spostrzeżenie dotyczące faktu, że prędkość w naszych autach zabija statystyki. I korki.
W sobotę trasa Jelenia G - Poznań, bez pośpiechu (4 godziny), nie przekraczałem 120, średnie spalanie wyszło 5,9 (!!)
Trochę po Poznaniu, powrót wczoraj, korki na wylocie, ciężkie warunki na drodze (śnieżyca i burza :shock: ), średnia z odcinka 6,4.
Cały wyjazd (tam i spowrotem) komputer pokazał 6,1.
Z moich obserwacji wynika że jest bardzo mały margines prędkości pomiędzy spalaniem zadowalającym, a dużym. I prędkość jest zdecydowanie największym czynnikiem stanowiącym o wyniku spalania.
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl

rav

Post autor: rav » 20 lis 2017, 16:55

Kurde jak Wy to robicie, że w 1.6 GD spalanie macie nawet w okolicach 6l. Ja delikatnie traktuje gaz a i tak nie potrafię osiągnąć takiego wyniku.
Od praktycznie samego początku ok. 7.1 średnia- ostatnio 7.7.
Dziś 2 razy odcinek po 30km i spalanie z tej trasy 7.6.
Żeby było jeszcze mniej to chyba tylko prawy pas i jazda zawsze zgodnie z podpowiadaczem :o
Albo na odwrót. Buta mu i później luzem do świateł

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu