Witam, mam pytanie. Kupiłem Hyundai Tucson 1.6 diesel 137 tysięcy przebiegu- automat i podczas gdy dohamowalem do prędkości około 3-7 km/h i dodałem gazu usłyszałem zawycie (około sekundy) i obroty lekko poszły w górę.
Problem wystąpił 3x (w różnych odstępach czasowych, raz po przejechaniu 200 km, a później dwa razy w mniejszym odstępie czasu).
Następnie gdy pojeździłem jeszcze trochę problem nie wystąpił. Obawiam się, że może się to powtarzać. Czy ktoś miał z Was podobny problem i go rozwiązał?
Planuje rozpocząć od wymiany oleju w skrzyni oraz wizycie w serwisie na diagnozę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Tucson TL
Skrzynia zawyła przy prędkości 3-7 km/h
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Re: Skrzynia zawyła przy prędkości 3-7 km/h
W moim egzemplarzu nie zawsze skrzynia jest "spięta" z napędem - potrafi komputer przy różnych prędkościach i różnych specyficznych sytuacjach włączyć "luz" dodając gwałtownie gazu za nim komputer "zepnie" wszystko powstaje taki efekt jako opisujesz.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Szary
I też masz takie krótkie zawycie? Diagnozowałeś to jakoś? Może konieczne jest wgranie nowego oprogramowania?
Dodam, że poza tymi sytuacjami skrzynia pracuje wzorowo.
Umówiłem się w czwartek do serwisu na sprawdzenie sprzęgieł oraz podpięcie pod komputer.
Dodam, że poza tymi sytuacjami skrzynia pracuje wzorowo.
Umówiłem się w czwartek do serwisu na sprawdzenie sprzęgieł oraz podpięcie pod komputer.
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Nie wiem co masz na myśli "zawycie" czy chodzi o silnik który działa na "luzie"
Napisz jeszcze jaką masz skrzynie - były wypuszczane dwa rodzaje jak pamiętam oznaczenia 7DCT i 6AT
Napisz jeszcze jaką masz skrzynie - były wypuszczane dwa rodzaje jak pamiętam oznaczenia 7DCT i 6AT
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Szary
W momencie gdy miałem prędkość 3-5 na godzinę , dodałem gazu lekko podskoczyły obroty i usłyszałem zawycie - jakby z okolic skrzyni później bieg wskoczył i było normalnie.
Następnie jeździłem dwie godziny i to nie wystąpiło. Występuje to sporadycznie, a podczas normalej jazdy skrzynia działa wzorowo
Następnie jeździłem dwie godziny i to nie wystąpiło. Występuje to sporadycznie, a podczas normalej jazdy skrzynia działa wzorowo