Cześć wszystkim.
Mam Tuscona 1.6 GDI z 2018 r.
Mam pytanie z tego co mi chatgpt podpowiedział, czarna skrzynka ktora jest z przodu dolotu to jest rezonator dolotu / tłumik szumu powietrza, która ma za zadanie:
- redukować hałas zasysanego powietrza,
- wygładzac przepływ powietrza,
- pomagać w stabilniejszej pracy silnika na niskich obrotach.
Wydaje mi sie, ze z tej puszki (rezonator) wychodzą takie jakby "metaliczne swisty lub szumy" i zwłaszcza jak jadę na 3 albo 4 biegu i naciskam pedał gazu to wtedy słyszę jakby metaliczny świst. Ale jak naciskam na pedal gazu bardzo lekko to ten dzwiek jest bardzo cichy. Robi sie glosniejszy jak dodaje więcej gazu. Ten dźwięk ustaje jak puszczam pedał gazu. Przy 5 lub 6 biegu jest moze minimalny odczuwalny. Ale z tego tez co zauważyłem ze nie zawsze ten dźwięk sie pojawia nawet przy 3 lub 4 biegu.
Czy macie podobne odczucia w swoich samochodach ?
Czy rezonator z jakiegoś powodu nie redukuje zbyt mocno hałas i dlatego jest trochę słyszalny ?
Tucson TL
Rezonator dolotu
-
matteohyundai
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: White Sand
-
jurnystefan
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: szary
Re: Rezonator dolotu
Cześć. U siebie nic takiego nie słyszę, tzn świstu. Zastanawia mnie czemu podejrzewasz akurat rezonator, skoro dzieje się to podczas jazdy i ten świst może mieć źródło w przysłowiowych 100 miejscach pod maską. Nie wiem, może to efekt jakiejś nieszczelności w dolocie, ale chyba wtedy check by wyskoczył, może i nierówności w pracy motoru... Piszesz, że wzmaga się przy dynamicznym dodawaniu gazu. Czyli gdy dolot nagle dostaje zwiększony ładunek/objętość powietrza. Próbowałeś na postoju, stojąc na otwartą komorą silnika próbować coś ustalić? Oczywiście w momencie gwałtownego dodawania gazu.