Witam!
Mam Tucsona benzyna 1,6 GDI rok 2017. Od jakiegoś czasu słychać terkotanie przy naciskaniu gazu, szczególnie słyszalne na niższych obrotach, potem też, ale nieco się gubi. Spadków mocy nie odczuwam. Kopcić nie kopci. Kontrolka silnika się nie pali. Olej bierze jak brał wcześniej. Autoryzowany serwis dokonał diagnostyki komputerowej - błędów żadnych nie było. Weszli z kamerą do silnika (załączam tu zdjęcia) i orzekli, że sypie się katalizator, porysowane są cylindry i jest pełno nagaru. Wskazanie to remont lub wymiana silnika i oczywiście katalizatora. Wcześniej przypuszczano, że to może jakieś odgłosy z nieszczelności na kolektorze wydechowym, no ale nie... Także załamka totalna.
Wiadomo, że na serwisie będzie to kosztowało pierdyliard złotych. Czy ktoś z Was może mi polecić godnego zaufania specjalistę od remontów silnika w woj. śląskim? Jestem z Bytomia. Albo firmę z okolicy, która wymienia silniki (stary zostawia się w rozliczeniu bodajże). Jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Piotrek
Tucson TL
Remont silnika?
-
PiotrBytom
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1,6 GDI Classic
- Kolor: White Sand
Remont silnika?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Remont silnika?
Niefajnie to wygląda 
Jaki masz aktualnie przebieg?
Jaki masz aktualnie przebieg?
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
PiotrBytom
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1,6 GDI Classic
- Kolor: White Sand