Tucson TL
Radio z systeme Krell w zamian za standardowe radio

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
arthur84
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI Style
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Czarny

Radio z systeme Krell w zamian za standardowe radio

Post autor: arthur84 » 25 maja 2024, 12:29

Witam,

w swoim Tucsonie posiadam radio 5 generacji nr 96560d7801zl5 (bez napisu Krell). Radio niestety się zepusło (nie włącza się). Kupiłem używane radio z niego innym numerem 96560D7811ZL5, które wygląda identycznie, wtyczyki są takie same, jedynie posiada napis Krell. Po podłączeniu radio się włącza, nawigacja działa, ale niestety brak dźwięku. Co może być przyczyną? Czytałem, że system Krell to jakieś nagłośnienie premium, a ja mam standardowe. Czy da radę ustawić coś w radio, aby był dzwięk?
Proszę o pomoc.

Hyunmak
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI
Wersja: TL
Kolor: Biały

Re: Radio z systeme Krell w zamian za standardowe radio

Post autor: Hyunmak » 25 maja 2024, 22:05

Cześć nie da rady. Kupiłeś radio bez wzmacniacza, te radio puszcza tylko sygnał do zewnętrznego wzmacniacza, które stanowi komplet z radiem. Aby mieć dźwięk musisz kupić radio z wbudowanym wzmacniaczem, które miałeś poprzednio.

arthur84
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI Style
Kolor: Czarny

Post autor: arthur84 » 26 maja 2024, 22:16

Dziękuje za odpowiedź. Przeglądałem forum i trafiłem na Twój post, gdzie pisałeś, że po wejściu w tryb serwisowy jest możliwość wyboru wyjścia dzięwku na:
- internal amp
- external amp mobis
- external amp harman

Czy radio , które kupiłem (Krell) posiada tez taką możliwość? Nie wiem, bo nie mogę wjeść w tryb serwisowy (udaje mi się włączyć, ale żadne z haseł dostępnych na forum nie działa).

Hyunmak
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI
Wersja: TL
Kolor: Biały

Post autor: Hyunmak » 27 maja 2024, 0:35

Tak mam przepracowany temat. Nie da rady zmienić tej opcji (z tego co pamiętam to też pytałem o te opcje). Jest zaznaczona na stałe, bo zapewne wynika z konfiguracji sprzętowej płyty głównej radia. Ja akurat miałem plan i przeszedłem na nagłośnienie KRELL i moduł anteny DAB. Radio KRELL nie wysyła sygnału na głośniki, tylko sygnał cyfrowy do wzmacniacza, i to on dystrybuuje sygnał na głośniki. Jak porównasz sobie tył jednego i drugiego radia, to zauważysz, że radio w wersji KRELL nie posiada końcówki mocy i nie posiada dodatkowego radiatora.

Dla roku 2024 kod do trybu serwisowego radia to 2504.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu