Tucson TL
Przejazd przez próg - słychać tarcie

Masz problem z układem kierowniczym lub zawieszeniem - Tucson TL? Napisz tutaj.
cwalinda
Świeżak
Twój samochód: Tucson TLe 2019, 1.6GDI
Rok produkcji: 2019
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Przejazd przez próg - słychać tarcie

Post autor: cwalinda » 13 wrz 2024, 20:22

Cześć. Zauważyłem u siebie, że podczas przejeżdżania przez próg zwalniający słychać z przodu specyficzne tarcie (tak jakby metal o plastik lub plastik o plastik). Byłem na stacji diagnostycznej i niezależnego mechanika - ani jeden ani drugi nic nie znalazł. Mam nagranie tego dźwięku i zamierzam wybrać się z nim do aso - auto jeszcze na gwarancji.
Znając ich wiedzę i chęci nic nie znajdą a tylko mnie skasują, dlatego też mam nagranie ale chce uniknąć sytuacji, że powiedzą mi że wszystko jest ok. Podpowiedzcie jak jest u Was? Może ten model tak ma? Dziwi mnie to, bo auto świeże z 2019r i ma jedynie 40k km.
Link do dźwięku: https://megawrzuta.pl/6jm97dgw

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: Przejazd przez próg - słychać tarcie

Post autor: Tucson » 12 paź 2024, 22:26

Cześć! Rzeczywiście, dźwięki przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające mogą być irytujące i trudne do zlokalizowania. Skoro zarówno stacja diagnostyczna, jak i niezależny mechanik nic nie znaleźli, to znaczy, że wizualnie wszystko wygląda na sprawne.
Ponieważ Twoje auto jest na gwarancji, dobrze zrobiłeś, nagrywając ten dźwięk. W ASO będziesz mógł pokazać im nagranie, a jeśli nie będą chcieli się zaangażować, poproś o przejażdżkę testową z mechanikiem. Taki dźwięk nie jest standardowy, zwłaszcza przy takim przebiegu, więc warto ich naciskać, by znaleźli przyczynę. Zawsze możesz też zgłosić ten problem i zażądać protokołu – wtedy będzie to oficjalnie zgłoszone, co może być pomocne, jeśli problem powróci po gwarancji.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu