Tucson TL
Przegląd przedzakupowy w ASO.
- nelson
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 2017
- Kolor: Silver
Przegląd przedzakupowy w ASO.
Cześć! Studiuję od dłuższego czasu forum ponieważ przymierzam się do zakupu używanego Tucsona. Dokładnie 1.6 GDI Comfort.
Znalazłem niedawno fajny egzemplarz, pierwsza rejestracja 15 listopad 2017, przebieg 15kkm (sprzedawany przez MasterLease). Jeździłem już nim ale nie jestem ekspertem, wygląda prawidłowo, większość punktów z listy Julka sprawdziłem (chociaż tam była mowa o odbiorze nówki z salonu)
zwrocic-uwage-przy-odbiorze-auta-t239.html
Niedługo zabieram go jeszcze dodatkowo na przegląd przedzakupowy do ASO - i tutaj pytanie: na co zwracać uwagę? O co pytać mechanika z ASO ? Jakie są newralgiczne punkty, które mogłyby zepsuć się po takim przebiegu ? (Do głowy przychodzi mi jedynie wątek o tylnych amortyzatorach)
Proszę o pomoc
Pozdrawiam!
Znalazłem niedawno fajny egzemplarz, pierwsza rejestracja 15 listopad 2017, przebieg 15kkm (sprzedawany przez MasterLease). Jeździłem już nim ale nie jestem ekspertem, wygląda prawidłowo, większość punktów z listy Julka sprawdziłem (chociaż tam była mowa o odbiorze nówki z salonu)
zwrocic-uwage-przy-odbiorze-auta-t239.html
Niedługo zabieram go jeszcze dodatkowo na przegląd przedzakupowy do ASO - i tutaj pytanie: na co zwracać uwagę? O co pytać mechanika z ASO ? Jakie są newralgiczne punkty, które mogłyby zepsuć się po takim przebiegu ? (Do głowy przychodzi mi jedynie wątek o tylnych amortyzatorach)
Proszę o pomoc
Pozdrawiam!
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Przegląd przedzakupowy w ASO.
Przy takim przebiegu nie ma szczególnie punktów na które warto by było zwrócić uwagę. Sprawdź stan powłoki lakierniczej, amortyzatory z tyłu, chociaż to chyba jeszcze za szybko na awarię które kilku użytkownikom pojawiła się przy przebiegu 30k+ km. Auta z końca 2016 roku miały problem z tarczami hamulcowymi, bicie i piszczenie klocków. Reszta to tak jak piszesz...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
A mnie zastanawia, dlaczego ten ktos sprzedaje tego Tucsona? Znikomy przebieg, swiezutki rocznik, na gwarancji, hmmm... Gdzies jest zagadka
- nelson
- Świeżak
Dostałem informację, że to samochód po najmie/abonamencie. MasterLease ma taką ofertę, można wynająć od 3 do 24 miesięcy auto.
- nelson
- Świeżak
Jestem już po przeglądzie, bez niespodzianek, wszystko prawidłowo, auto jak nowe Przy okazji dowiedziałem się ciekawostki odnośnie tylnych amortyzatorów. Ciekawe, bo nawet zanim o nich wspomniałem, mechanik sam podjął temat przy podnoszeniu samochodu, że najpierw sprawdzimy tylne amortyzatory i te "gumy/tuleje" - powiedział, że to jest teraz plaga wśród Tucsonów, wg jego wiedzy aktualnie ponad 600 aut ma zgłoszoną tą usterkę, centrala jest świadoma problemu i bardzo możliwe, że będzie akcja serwisowa. Powodem skrzypienia jest tak jak wszyscy tu wiedzą, rozwarstwianie się tej gumy. Dodatkowo dowiedziałem się od niego, że na samym początku centrala przysyłała całe amortyzatory do wymiany, natomiast teraz już tylko wymieniają same gumy/tuleje - bo to jest tylko problemem, same amortyzatory są sprawne. Aha no i jeszcze ciekawostka, nie wiem czy mechanik się pomylił, czy może faktycznie tak jest (skoro wadliwe są tylko te tuleje), że gwarancja na to jest 5lat i żeby co przegląd zwracać na to uwagę.
Poniżej jeszcze wrzucam protokół z kontroli hamulców/zawieszenia/zbieżności - wg. mechanika wszystkie wartości prawie idealne, mam nadzieję, że nie ściemniał ; ) Więc wrzucam do weryfikacji, jeżeli ktoś się na tym zna.
Poniżej jeszcze wrzucam protokół z kontroli hamulców/zawieszenia/zbieżności - wg. mechanika wszystkie wartości prawie idealne, mam nadzieję, że nie ściemniał ; ) Więc wrzucam do weryfikacji, jeżeli ktoś się na tym zna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
- Kolor:
W ASO to mają mechaników z castingów Samochody po najmie są przeważnie sprzedawane 15 tyś to jest nic przebieg jak byś z salonu wyjechał ;P a psuć zacznie się później:P gwarancja na zwieszenie jest 2lata lub 80tyś km:P
Hyundai Tucson 1.6 GDI comfort
- nelson
- Świeżak
No i wszystko poszło zgodnie z planem, kupiłem ten egzemplarz i jestem bardzo zadowolony z wyboru Tak więc będę tutaj zapewne stałym bywalcem. Temat na najbliższy czas to dodanie przednich czujników parkowania http://www.emg-poland.pl/Image/Hyundai_ ... V_DRUK.jpg. Ale to już nie w tym temacie.
W każdym razie dzięki za pomoc i do zobaczenia na drodze
W każdym razie dzięki za pomoc i do zobaczenia na drodze
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Gratulacje nelson! Szerokości!
- destroyed22
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI STYLE
- Kolor: Biały
Witam, odkopię temat z zapytaniem. Kiedy poszukiwaliście swoich aut (używanych na gwarancji) i po pozytywnych oględzinach w ASO wystarczyło Wam to , żeby autem się w pełni zainteresować czy dokonywaliście jeszcze jakiś dodatkowych kroków aby utwierdzić się w 100 procentach, że z autem wszystko ok ?