Tucson NX4
PRZECIEKI do komory silnika z podszybia
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
PRZECIEKI do komory silnika z podszybia
To jakiś żart, ale nieudany Czeski film i H co jeszcze
Super geniusze/inżynierowie nie postarali się chyba plastikowe koryto podszybia uszczelnione jest.... GĄBKĄ... po polaniu mało ok. 100-150 ml płynu na szybę, po chwili gąbka szybko nasiąka i ów płyn przedostaje się na miejsce mocowania amortyzatorów na jedną z trzech śrub wokół niego napływa ciecz, jej nadmiar też skapuje dalej w dół Dzieje się tak po obu stronach Co będzie podczas ulewy
Co może być przyczyną Ktoś też tak ma, a może nie macie gąbki jako uszczelniacza Będę na przeglądzie cisnął, aby zamienili to jakąś masę uszczelniającą, gdyż te śruby amortyzatora i wnętrze gwintu mocno skorodują i Bóg wie na co nadmiar wody może tam jeszcze wyrządzić
Super geniusze/inżynierowie nie postarali się chyba plastikowe koryto podszybia uszczelnione jest.... GĄBKĄ... po polaniu mało ok. 100-150 ml płynu na szybę, po chwili gąbka szybko nasiąka i ów płyn przedostaje się na miejsce mocowania amortyzatorów na jedną z trzech śrub wokół niego napływa ciecz, jej nadmiar też skapuje dalej w dół Dzieje się tak po obu stronach Co będzie podczas ulewy
Co może być przyczyną Ktoś też tak ma, a może nie macie gąbki jako uszczelniacza Będę na przeglądzie cisnął, aby zamienili to jakąś masę uszczelniającą, gdyż te śruby amortyzatora i wnętrze gwintu mocno skorodują i Bóg wie na co nadmiar wody może tam jeszcze wyrządzić
- daniel.tucson4
- Autor
Re: PRZECIEKI do komory silnika z podszybia.
Czy możecie polać ok. szklankę wody na szybę czołową i zobaczyć czy po otworzeniu klapy puszcza Wam trochę ów cieczy po gąbkowej uszczelce pod podszybiem przy kolumnach mocowania amortyzatora
Będę bardzo wdzięczny
Będę bardzo wdzięczny
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
a mozesz zrobic jakas fotke tego miejsca i oznaczyc dokladnie co sprawdzić ?
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Heh.... no ja mogę to sprawdzić ale dopiero w niedziele ponieważ jutro jadę rano i będę dopiero w nocy a jadę drugim samochodem.... Ale jeśli nikt nie odpiszę w niedzielę rano sprawdzę i napiszędaniel.tucson4 pisze: ↑26 paź 2022, 22:51Czy możecie polać ok. szklankę wody na szybę czołową i zobaczyć czy po otworzeniu klapy puszcza Wam trochę ów cieczy po gąbkowej uszczelce pod podszybiem przy kolumnach mocowania amortyzatora
Będę bardzo wdzięczny
- daniel.tucson4
- Autor
W zaznaczonym na żółto rejonie ciecz przedostaje się przez uszczelniający gąbkę
Kto chce się wk*#!ć to niech poleje choć 200-300 ml wody na szybę i zobaczcie czy się ów ciecz przelewa do komory silnika... na śruby amora i dalej przy aku i dalej hen w dół...
Jeżeli tak ma być, to ja "wysiadam"
Kto chce się wk*#!ć to niech poleje choć 200-300 ml wody na szybę i zobaczcie czy się ów ciecz przelewa do komory silnika... na śruby amora i dalej przy aku i dalej hen w dół...
Jeżeli tak ma być, to ja "wysiadam"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
Re: PRZECIEKI do komory silnika z podszybia
Sprawdziłem wczoraj i jest jak napisałeś. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Jedyne co to można uszczelnić silikonem śruby to nie będzie woda podchodzić
- daniel.tucson4
- Autor
Dzięki, Arczi
Poronione jest to rozwiązanie jestem w ASO za tydzień, i ... jpdl
Poleję jutro litr i zrobię zdjęcie Niagara
Poronione jest to rozwiązanie jestem w ASO za tydzień, i ... jpdl
Poleję jutro litr i zrobię zdjęcie Niagara
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
A jak silikon puści (a puści) to będzie się tam elegancko trzymać i nic jej stamtąd nie ruszy.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
Śrubę od amora A po co ją odkręcać zabetonować... jak stanowiska spółek państwa
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Czytam temat na spokojnie jeszcze raz no i się zastanawiam, jakie to ma znaczenie czy woda tam leci czy nie. Według mnie woda płynąca nie jest problemem, problemem jest zawsze ta stojąca, przecież generalnie każdy samochód pokrywa się szadzią i jest na nim skroplona woda. Co do samego elementu jest to mocowanie górnej poduszki amortyzatora, większość z nas zapewne nie będzie ich wymieniać lub samej poduszki, a nawet jeśli ktoś będzie to robił jakie ma to znaczenie - najwyżej się to ukręci, a jest to element wymienny relatywnie niedrogi, który i tak podlega wymianie przy naprawie / wymianie amortyzatora.
Można by się zastanowić czy kielichy nie będą korodować, natomiast wydaje mi się że jeśli woda nie będzie stała powinno być wszystko ok.
Mnie denerwuje co innego, i na zdjęciu widać że nie tylko ja tak mam - brak malowania pod kolor komory silnika - to był szok dla mnie jak odebrałem NX4, nie wiem czy TL tak ma ponieważ mam białego i tam środek komory silnika również jest biały (TL na chwilę obecną ruda nie bierze - 5 lat)
Można by się zastanowić czy kielichy nie będą korodować, natomiast wydaje mi się że jeśli woda nie będzie stała powinno być wszystko ok.
Mnie denerwuje co innego, i na zdjęciu widać że nie tylko ja tak mam - brak malowania pod kolor komory silnika - to był szok dla mnie jak odebrałem NX4, nie wiem czy TL tak ma ponieważ mam białego i tam środek komory silnika również jest biały (TL na chwilę obecną ruda nie bierze - 5 lat)