Tucson TL
Przebieg
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Re: Przebieg
Ja robię 2 000 km miesięcznie i też uważam, że diesel był dobrym wyborem 

@marcrlini sorki,
pomyliłem osoby i ich przebiegi
u Ciebie to bardzo racjonalny wybór.

-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Ja robię około 3 tys miesięcznie (czasem 4 czasem 2) - kiedy zaczynałem interesować się Hyundaiem brałem pod uwagę tylko diesla a skończyłem z 1,6GDI
ponieważ wg. wstępnych obliczeń to się nie opłaca - oszczędność przy dystrybutorze jest złudna i konsumujemy ją gdzie indziej. I teraz tak:
1. Mi 1,6 pali około 7,5 - 8,2 (liczone z tankowania nie komputera - zawsze leję do pełna) - na trasie praca - dom czyli w jedną stronę jakieś 18km drogi krajowej + 5 km miasta często zakorkowanego (aczkolwiek pracuję dużo więc często wracam wieczorem) - diesel pewnie będzie palił z 6 ON
2. Cena zakupu - różnica około 10-12 tys zł
3. Koszt serwisu, pomijam przeglądy w ASO ale np. sprawdzałem ile kosztują części poza ASO i generalnie z dostępnością nie jest tak łatwa a wymiana choćby DPF w ASO to pewnie z 10 tys zł. Wiem jest gwarancja ale warunki gwarancji tak są napisane, że ASO zawsze może się wykpić tym bardziej bliżej końca gwarancji
4. Kultura pracy - benzyna jest mega cicha - choć mi akurat terkot też nie przeszkadza
5. Ogrzewanie zimą - żona jeździ Megane III 1,5 dci - silnik rewelacja - elastyczny, oszczędny ale w zimę ciepło robi się jak trzeba wysiadać (wszystko sprawne, w każdym dieslu tak było którego użytkowałem). Więc ja wole spalić trochę więcej PB ale mieć ciepło
6. Ostatnia nagonka na diesle - planowane zakazy wjazdu do miast itp. może okazać się że samochód trzeba będzie zostawić na peryferiach to raz a dwa może być problem ze sprzedażą diesla np. za 5 czy 6 lat
Ja osobiście lubię ON ale dochodzę do wniosku, że diesla powinien kupić ten kto lubi taką charakterystykę silnika a nie dla oszczędności... Choć myślę iż tu wyprze go turbo benzyna - takie moje przemyślenie

1. Mi 1,6 pali około 7,5 - 8,2 (liczone z tankowania nie komputera - zawsze leję do pełna) - na trasie praca - dom czyli w jedną stronę jakieś 18km drogi krajowej + 5 km miasta często zakorkowanego (aczkolwiek pracuję dużo więc często wracam wieczorem) - diesel pewnie będzie palił z 6 ON
2. Cena zakupu - różnica około 10-12 tys zł
3. Koszt serwisu, pomijam przeglądy w ASO ale np. sprawdzałem ile kosztują części poza ASO i generalnie z dostępnością nie jest tak łatwa a wymiana choćby DPF w ASO to pewnie z 10 tys zł. Wiem jest gwarancja ale warunki gwarancji tak są napisane, że ASO zawsze może się wykpić tym bardziej bliżej końca gwarancji
4. Kultura pracy - benzyna jest mega cicha - choć mi akurat terkot też nie przeszkadza

5. Ogrzewanie zimą - żona jeździ Megane III 1,5 dci - silnik rewelacja - elastyczny, oszczędny ale w zimę ciepło robi się jak trzeba wysiadać (wszystko sprawne, w każdym dieslu tak było którego użytkowałem). Więc ja wole spalić trochę więcej PB ale mieć ciepło

6. Ostatnia nagonka na diesle - planowane zakazy wjazdu do miast itp. może okazać się że samochód trzeba będzie zostawić na peryferiach to raz a dwa może być problem ze sprzedażą diesla np. za 5 czy 6 lat
Ja osobiście lubię ON ale dochodzę do wniosku, że diesla powinien kupić ten kto lubi taką charakterystykę silnika a nie dla oszczędności... Choć myślę iż tu wyprze go turbo benzyna - takie moje przemyślenie

Generalnie zgoda, szczególnie z nagrzewaniem się wnętrza
mam jedno ale, ten 1.5 dci żony, fajny dopóki się nie "przekręci" wiem to z autopsji. Więc jeśli ma już 100kkm lub więcej, radzę prewencyjnie wymienić w nim panewki + pompa oleju+ rozrząd przy okazji. Koszt max ok.1500zł a nie wymiana całego silnika.
Generalnie diesel na trasę i minimum pow.20kkm/rocznie to sens, ale tu każdy ma inne preferencje.

Generalnie diesel na trasę i minimum pow.20kkm/rocznie to sens, ale tu każdy ma inne preferencje.
-
- Weteran
Ja myślę, że nie będzie tak źlekrisman pisze: ↑17 sty 2018, 16:42Generalnie zgoda, szczególnie z nagrzewaniem się wnętrzamam jedno ale, ten 1.5 dci żony, fajny dopóki się nie "przekręci" wiem to z autopsji. Więc jeśli ma już 100kkm lub więcej, radzę prewencyjnie wymienić w nim panewki + pompa oleju+ rozrząd przy okazji. Koszt max ok.1500zł a nie wymiana całego silnika.

Ponadto uważam, że wymiana samych panewek to średnie rozwiązanie ponieważ wał zwłaszcza na panewkach korbowodowych się owalizuje - generalnie jak się panewka przekręci to zrobię szlif i wymienię wówczas panewki i pompę oby tylko kopyta nie wyciągnął bo będzie większy problem (aczkolwiek nie przewiduję takiej sytuacji

Natomiast MIII Kombi 1,5dci zmieniło mój pogląd na temat Francuskiej motoryzacji, kupiłem go bo był ładny i tańszy od np Skody a łatwiej było znaleźć samochód w lepszym stanie i zmniejszmy przebiegiem. Serwis tani, silnik dość prosty 1,5 dci 90km DPF bez dwumasy, wtrysk CR pierwszej generacji, turbina bez zmiennej geometrii dużo potencjalnych dawców części więc naprawdę fajnie. Samochód z 12/2011 roku nalatane 170 tys a wygląda prawie jak nowy (środek nic nie wytarty) trochę porysowany - żona jeździ

Poszukiwania nowego samochodu zacząłem od Renault - niestety zabiła mnie cena - megane grandcupe podobnie wyposażone do tucsona tyle że w dieslu kosztowało po rabatach około 80 tys z 2 letnią gwarancją więc wygrał hyundai który dużo mniej straci na wartości i generalnie jest ładny
200-250kkm tyle ma wytrzymać według założeń koncernu, mi padł po 87kkm! Cały czas na gwarancji i serwisowany! Całe szczęście bo zrobili to w jej ramach, ale ja miałem większą moc 106KM a bez dpf (był cox)
Też do samego końca nie miałem żadnych symptomów czy kłopotów! Ideał! Aż nagle w trasie metaliczny stukot zwiększający się z obrotami.
Soory za OT.
Co do moich przebiegów, do niedawna było to 25kkm rocznie i wtedy wlaśnie kupiłem nowe salonowe dCi, ale od 3-4 lat przejeżdżam max.20kkm najczęściej ok.15-16kkm i benzyna jest naturalnym wyborem, z tym, że mocno byłem nastawiony na hybrydę, a wyszło jak wyszło:)
Też do samego końca nie miałem żadnych symptomów czy kłopotów! Ideał! Aż nagle w trasie metaliczny stukot zwiększający się z obrotami.
Soory za OT.
Co do moich przebiegów, do niedawna było to 25kkm rocznie i wtedy wlaśnie kupiłem nowe salonowe dCi, ale od 3-4 lat przejeżdżam max.20kkm najczęściej ok.15-16kkm i benzyna jest naturalnym wyborem, z tym, że mocno byłem nastawiony na hybrydę, a wyszło jak wyszło:)
cyt: "z tym, że mocno byłem8 nastawiony na hybrydę, a wyszło jak wyszło:)"
@krisman, nic straconego, nastepnym razem wspolnie kupimy hybryde
Wysłane przy użyciu Tapatalka
@krisman, nic straconego, nastepnym razem wspolnie kupimy hybryde

Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Weteran
Też myślałem nad hybrydą, natomiast odstrasza mnie kilka rzeczy:
- nie przepadam za Toyotą i osobą, która ją reklamuje - generalnie są to przewartościowane samochody i mam inne zdanie odnoście ich awaryjności
- skrzynia CVT - bardzo fajna ale po około 120 -150 tys zaczynają się problemy stosunkowo drogie w naprawie i nie każdy to robi
- sam serwis hybrydy - nawet nie mam wiedzy czy ktoś to robi poza ASO natomiast tu też pewnie ciężko + koszt akumulatorów, które zapewne też ulegają zużyciu
Mój ideał to turbo benzyna + LPG no ale niestety bezpośredni wtrysk i brak hydraulicznej regulacji luzu zaworów zabija to paliwo a szkoda
Ja miałem świetną ofertę na Ioniqa w max wersji, a tu skrzynia dwusprzęgłowa. Wystraszył mnie tylko brak jakiegokolwiek odniesienia w tej marce, co w toyocie jest już ugruntowane. W ogóle Hyundai nie przywiązuje jakiejkolwiek wagi do promocji hybryd czy plug-in, zauważyliście? Zero reklam czy akcji informacyjnych. Mam wrażenie, że chcą tylko pokazać, że są w każdej chwili gotowi (dysponują już każdym rodzajem napędów)
-
- Weteran
Ciesz się że nie kupiłeś
, mam znajomego co się skusił i szału nie ma. Pali nie tak mało a w środku ciasnota