Tucson NX4
Profile a pamięć foteli

Masz problem z elektroniką - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Mce
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI 160KM Platinum MHEV
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Sailing Blue Pearl

Profile a pamięć foteli

Post autor: Mce » 28 lut 2025, 20:24

Pytanie o wersje Platinum (2024). Czy pamięć foteli (+lusterek i headup display) jest osobna w każdym profilu? Myslalem, ze to sa niezalezne rzeczy, tzn profil profilem, ale pamieć foteli jest zawsze nr 1 i 2. A dzis przelaczajac profile odnioslem wrazenie ze calkiem co innego jest pod tymi pamieciami. Ktos tu ma jakies doświadczenia?

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Re: Profile a pamięć foteli

Post autor: arbi » 01 mar 2025, 13:19

Każdy profil ma 2 miejsca w pamięci.
Profil1 - mem1 i mem2
Profil2 - mem1 i mem2
Gość - chyba też 2

Mce
Świeżak

Post autor: Mce » 04 mar 2025, 11:19

Czyli jednak. A wiesz moze zawiera i co nie zawiera kopia profilu uzytkownika w aplikacji Bluelink? Obstawialbym, ze wszystkie ustawienia z Infotainment dot auta, nawigacji, itd calosc co mozna wyklikac, plus ustawienia pamieci foteli? I tez tutaj troche w ciemno zakladam, ze kopia zapasowa jest per profil? Tzn:
- mam na moj email i numer telefonu konto w Bluelink powiazane z profilem w samochodzie
- mam w samochodzie drugi profil (nie powiazany z kontem w Bluelink).

W aplikacji widze mozliwosc posiadania 2 profili na kazdym koncie (konto tu rozumiem email/nr telefonu). Ale jak dodaje w samochodzie w drugim profilu powiazanie do mojego konta to jest dziwny komunikat ze ten numer telefonu juz NIE JEST uzywany.... troche bez sensu. Wiec lekko sie gubie czym jest profil w aplikacji Bluelink vs profil w aucie i czy robiac kopie zapasowa w aplikacji mojego profilu robie kopie tylko mojego profilu z auta czy jakos to inaczej dziala?

I pytanie dodatkowe, czy wygodniej jest uzywac jednego profilu na 2 osoby czy jednak lepiej rozdzielic? WIem, ze to zalezy od tego jak sie samochod uzytkuje. U mnie wyglada to tak:
- glownie jezdzenie ja, raz na czas zona
- posiadanie 2 profili to troche zabawy z ustawieniami (np chce cos zmienic przestawic w opcjach auta, nawigacji itd, to musze to robic w kazdym profilu osobno)
- jedyne na czym mi zalezy to wygodne przelaczanie pomiedzy telefonami pod katem Android Auto

Pod katem tego ostatniego pewnie wygodniej by bylo miec dodany telefon per profil i samo sie przelacza. Aczkolwiek chyba wolalbym miec jeden profil i dodane 2 telefony, jeden laczy sie domyslnie, drugi raz na czas (rzadko) przelaczam recznie gdy zona wsiada i jedzie (wtedy sobie tylko klika pamiec foteli nr 2 i laczy swoj telefon) i wszystko w jednym profilu.

Jakies tutaj porady praktyczne z doswiadczenia? Poki co auto 2 tygodnie i jeszcze w pelni nie odnalazlem swojego sposobu na to calosciowo :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 04 mar 2025, 11:30

Na szybko,
używamy z żoną 1 profilu - mojego - wstawiłem buźkę ze swoim zdjęciem ;)
a na tym profilu każdy ma swój "memory 1" i "memory 2" do foteli itd.

Choć 2 profil ma żona, ale nigdy go nie włącza po uruchomieniu auta,
tylko wciska "mem2" na drzwiach i tyle.

Te Mem1 i 2 to w zasadzie tylko fotele (tylko to potrzebujemy jako różne
ustawienia, bo cały czas jeździmy na AA i liczą się ustawienia telefonu)
nie korzystamy z radia, navi samochodowej.

W BlueLinku natomiast ja jestem zarejestrowany, żona ma swoje konto
w aplikacji i z mojego konta udostępniam auto do konta żony.

Mce
Świeżak

Post autor: Mce » 04 mar 2025, 11:40

Czyli podobnie jak u mnie ze tak powiem zapotrzebowanie. Tez chyba pozostane przy jednym profilu i pamieci foteli per osoba (tu tez oczywiscie lusterka + wysokosc hud display wiec tez spoko).
Mam tylko pytanie jak w praktyce wyglada przelaczanie miedzy telefonami? Widze, ze sa po stronie telefonu w AA jakies ustawienia o automatycznym laczeniu (sekcja Automatycznie uruchamiaj Android Auto i do wyboru: 'zawsze', 'jesli byl uzywany poprzednim razem' i 'domyslnie (decyduje pojazd)'. Nie jestem pewien co tutaj ustawic zeby miec najwygodniej :)

ps. tez wstawilem swoja buzke :P

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu