Tucson TL
Problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu 1.6 GDI

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
spin80
Świeżak
Twój samochód: 1.6
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Biały

Problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu 1.6 GDI

Post autor: spin80 » dzisiaj, 10:42

Witam,

Może ktoś miał podobny przypadek auto z 2016 roku przebieg 120tys. Mam problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu. Wygląda to tak, że jak przejadę kilkadziesiąt kilometrów ekspresówką to później jak zatrzymam samochód ciężko jest wbić jedynkę albo wsteczny. Dwójka wydaje mi się, że wchodzi bez problemu. Na wyłączonym silniku biegi wchodzą normalnie. Jak odpalam samochód rano to biegi mogę zmieniać dwoma placami. Ale po trasie muszę albo włożyć dużą siłę albo kilka razy naciskać sprzęgło. Płyn wymieniony. Zastanawiam się czy to nie problem z pompką sprzęgła bo od prawie roku jak wciskam delikatnie sprzęgło to słyszę takie pstrykanie. Albo to wina wysprzęglika. Jeden mechanik mówi, że to może być sprzęgło do wymiany.

Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna

Re: Problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu 1.6 GDI

Post autor: Hyunmak » dzisiaj, 12:34

Cześć moim zdaniem wysprzeglik. Pewnie jest centralny na wałku. Po taniości można próbować wymienić płyn hamulcowy na zaworku wyskrzęglika. Cykanie pedału sprzęgłs to moim zdamiem dźwkęk sprężyny, przesuwa sie ucho wtedy mozna dźwięk olać. Schyl sie nisko nacisnij ręką i wyczujesz, że to sprężyna.

spin80
Świeżak
Twój samochód: 1.6
Rok produkcji: 2016

Re: Problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu 1.6 GDI

Post autor: spin80 » 47 min temu

Mechanik mówi mi aby od razu sprzęgło zrobić. Ale wtedy koszt będzie pewnie wysoki.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu