Witam
mam problem z czujnikiem obecności/nacisku pasażera na tylnej kanapie po środku. Objaw jest taki, że cały czas świeci się na czerwono ikona zajętości siedzenia na zegarach. Czy ktoś się spotkał z takim problemem i czy samemu można to ogarnąć bo nie chce żeby mi od razu pruli tylną kanapę. Samochód na gwarancji.
Tucson NX4
Problem z czujnikiem obecności/nacisku pasażera tył
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Bronze
Re: Problem z czujnikiem obecności/nacisku pasażera tył
U mnie tak jest. Jeżeli ktoś usiądzie z boku ale zapnie pas od środka to pojawia się ikona i alarm. Aby przestało to dzwonić trzeba się zatrzymać, chociaż ostatnio chyba samo przestało podczas jazdy. Byłem z tym w ASO, rozmontowali i podobno po środku nie ma czujnika.
-
- Świeżak
- Twój samochód: N-Line HEV 4WD MY2025
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Ultimate red /Abyss black
Re: Problem z czujnikiem obecności/nacisku pasażera tył
Sprawdziłem i obejżałem też kilka filmów na YT i rzeczywiście tak jest, w KIA jest podobnie. Trochę jest to mylące biorąc pod uwagę, że po pewnym czasie jak mają zgasnąć to na chwilę zapalają się trzy puste siedzenia (na szaro) jak nikt nie siedzi.mpek pisze: ↑09 kwie 2025, 20:19U mnie tak jest. Jeżeli ktoś usiądzie z boku ale zapnie pas od środka to pojawia się ikona i alarm. Aby przestało to dzwonić trzeba się zatrzymać, chociaż ostatnio chyba samo przestało podczas jazdy. Byłem z tym w ASO, rozmontowali i podobno po środku nie ma czujnika.