Tucson TL
Problem z czujnikami parkowania przód tył i systemem SPAS.

Masz problem z elektroniką - Tucson TL? Napisz tutaj.
PESEDILA
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI Tour de Pologne 4WD
Rok produkcji: 2015
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Thunder Grey

Problem z czujnikami parkowania przód tył i systemem SPAS.

Post autor: PESEDILA » 18 lut 2025, 18:38

Cześć mam problem z czujnikami parkowania oraz z systemem SPAS.
Po włączeniu czujników parkowania z konsoli środkowej na wyświetlaczu pomiędzy zegarami pojawiają się dwa radary od czujników wraz w wykrzyknikami.
Podobnie wygląda sytuacja po włączeniu systemu SPAS. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat o usterce systemu SPAS.
Podłączyłem się poprzez port obd interfejsem SDPROG i wyskoczył mi błąd w zakładce ADAS (jednostka przetwarzająca zaawansowane systemy wspomagania kierowcy) i w zakładce SPAS.
Kod błędu w jednej i drugiej zakładce jest taki sam a mianowicie C1543. Nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji co to jest za błąd.
Można powiedzieć, że jestem świeżo po zakupie tego samochodu i od razu po odpaleniu też były te komunikaty ale sprzedający podłączył się do samochodu tabletem diagnostycznym skasował błędy i czujniki działały przez jakiś czas po jeździe próbnej znowu były błędy skasowali i znowu działały. Powiedzieli mi, że błąd generuje lewy środkowy tylny czujnik parkowania ale jego wymieniłem i dalej jest to samo (podejrzewam, że z czujnikiem mi sprzedali bajkę). Po wymianie czujnika byłem też w ASO na diagnostyce ale dostałem tylko informacje, że jest błąd i musieli by to sprawdzić (zdjąć zderzaki). W ASO nie widzieli czy ten błąd generuje ten czujnik który wymieniłem.
Zwracam się do was z pytaniem czy ktoś miał do czynienia z takim problemem, czy macie może rozpiskę, w której ten błąd będzie opisany?
Podejrzewam, że przyjdzie mi zdjąć zderzaki i przejrzeć wiązkę ale może jest jakiś łatwiejszy na to patent.

Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Ładny XN3

Re: Problem z czujnikami parkowania przód tył i systemem SPAS.

Post autor: Dafior01 » 21 lut 2025, 12:05

W ASO jak znaleźli błąd to powinni wiedzieć jaki i co on znaczy. Ten sam co ty masz C1543?

Z tymi czujnikami jest taki problem, że bywa że wtyczki na nich oraz na tych głównych złączach co są w zderzaku, a łączą się z samochodem - czasem dostają wilgoci i śniedzieją.
Jeśli choćby jedno złącze (pin) z nich ma ten problem choćby na moment, komputer łapie to i zgłasza błąd, przy okazji wyłączając całość. I dlatego kasowanie błędu na chwilę pomaga.

Ściągniecie zderzaków i sprawdzenia/przeczyszczenia złącz to podstawa.

PS. Czujniki są takie same, więc można je zamieniać miejscami.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu