Tucson TL
Poziomowanie przednich świateł LED
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Poziomowanie przednich świateł LED
Czesc! Jak w temacie, chodzi mi o poziomowanie przednich świateł LED. Jak to działa i jak sprawdzić że działa? Wydaje mi się że przy odpaleniu światła robiły cykl, w sensie zjeżdżały na dół i ustawiały się do poziomu. Czy mylę auta? Bo w innym aucie tak się właśnie dzieje i wydaje mi się że w Tucsonie było tak samo. Przy zjeżdżaniu w dół na parking podziemny również nie mogę zanotować tego aby światła się podniosły i potem obniżyły jak auto złapie poziom.
Pytam ponieważ miałem wymienianą lewą lampę i nie jestem pewien czy ASO stanęło na wysokości tego karkołomnego zadania
Auto to Tucson Style przed liftingiem.
Pytam ponieważ miałem wymienianą lewą lampę i nie jestem pewien czy ASO stanęło na wysokości tego karkołomnego zadania
Auto to Tucson Style przed liftingiem.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Re: Poziomowanie przednich świateł LED
A czy LEDY wogóle są automatycznie poziomowane ? Napewno jest ręczne ale chyba automatu niema.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Biały
W Tucsonie nie ma czegoś takiego jak opisujesz (cykl + ustawienie po odpaleniu). Ja zauważyłem kiedyś jak podjeżdżałem do skrzyżowania, zatrzymałem się za samochodem i wtedy się światła lekko opuściły. Chyba najprościej by było wrzucić coś ciężkiego do auta, żeby się przód lekko podniósł i wtedy powinno się światło obniżyć.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Z tego co wiem, to "poziomowanie" nie odbywa się względem grawitacji tylko względem podłoża, więc przy zjeździe po rampie nie zauważysz.
Odbywać się to może przez czujniki odległości od np. zderzaka do asfaltu z przodu i z tyłu samochodu. Na tej podstawie może policzyć czy powinien podnieść czy opuścić lampy.
Odbywać się to może przez czujniki odległości od np. zderzaka do asfaltu z przodu i z tyłu samochodu. Na tej podstawie może policzyć czy powinien podnieść czy opuścić lampy.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD
- Kolor: White
Regulacja reflektorów LED w Tucsonie zachodzi tylko przy znacznych zmianach pochylenia karoserii poprzez czujnik na tylnej osi. Jest to tzw "pseudostatyczny system regulacji". W reflektorach są takie same napędy nastawników, jak w przypadku ręcznych systemów regulacji tylko sygnał idzie z czujnika osi. Działa to z dużym opóźnieniem czyli trzeba obciążyć tylną oś i trochę potrzymać żeby nastąpiła regulacja. W lepszych ksenonach stosuje się tzw "dynamiczny system regulacji" i tam reakcja na zmiany pochylenia jest natychmiastowa nawet od przyspieszania i hamowania.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Po lifcie w wersji Style przy LEDach nie ma automatycznej regulacji wysokości świecenia. Jedynie ręczna regulacja, pokrętło jest.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Prawdopodobnie jest tak że przed liftem są mocniejsze ledy i spryskiwacze i tu występuje samopoziomowanie które tak jak kolega pisał pojawia się tylko jak obciążymy tylna oś przykładowo jedzie z tyłu auta komplet pasażerów lub mamy coś ciężkiego w bagażniku albo ciągniemy przyczepę i w tej wersji na sto procent nie ma pokrętła w aucie a jak wjeżdżamy na wzniesienie lub z niego zjeżdżamy to reflektory nie reagują bo nie zmienia się nacisk na os . Co do po lifta to tu są słabsze ledy i nie ma spryskiwaczy reflektorów dla tego występuje pokrętło od regulacji w środku auta - po prostu oszczędności i cięcie kosztów .
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,7 CRDi 7DCT 2WD (141 KM) GO+
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Champion Blue U2U
Ustaw auto przodem do ściany, zapakuj do bagażnika ze 100 kg, odpal auto z włączonymi ledami - wtedy zobaczysz jak snop światła zjeżdża w dół
chyba że nie zjeżdża to wtedy znaczy że serwis się nie popisał.
p.s.
co było powodem wymiany reflektora ?