Tucson NX4
Powyginane listwy ozdobne słupka C

Masz problem z nadwoziem lub karoserią - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Ave
Świeżak
Twój samochód: 1.6TGdi
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Kolor: Biały

Powyginane listwy ozdobne słupka C

Post autor: Ave » 14 maja 2025, 11:06

Witam.
Kupiłem nowego tucsona nx4 my25 nline i po 3tyg użytkowania zauważyłem fabrycznie powyginane listwy slupka C (listwy ozdobne nad małą szybą boczną, ta miedzy drzwiami tylnymi i klapą bagażnika). Patrzac strikte z boku auta jest to niewidoczne, ale pod kaątem juz tak i jest to szpecące. Na zdjeciach zaznaczyłem czerwonymi strzalkami. Wg mnie jest to ewidentnie wina montażu na produkcji gdyż po mojej analizie i zdjeciach samej listwy i punktów mocowan na karoserii, widać jak na dłoni że użyto zbyt dużej siły przy wciskaniu listwy i stad jest ona wygieta.
UWAGA i to ważne: problem ten wystepuje w autach z CZARNYMI listwami - w wiekszym bądź mniejszym stopniu . W modelach sprzed i po lifcie! (Ogladalem w salonie, na necie w ofertach innych salonów i używane).
WAŻNE autach ze srebrnymi listeami problem nie występuje. Przynajmniej nie zauważyłem.

Poinformowalem o tym fakcie aso Opole (Eltrans) ale stwierdzili że jezeli w innych z czarnymi listwami tak jest to tak musi być. Moja korespondencja z Gwarantem też nic nie dała. Co wiecej oznajmili że wymiana listew nic nie da bo i tak bedzie wygladac tak samo z nowymi. Absurd! Przecież logiczne jest że jeżeli w sutach ze srebrnymi listwami sie da to i z cxarnymi też. I że wina Ewidentnie leży na montażu u producenta. Ale rozmowa jak z deb... betonem.

Sam planuje je kupic i sam sobie wymienię i udowodnie tym baranom że sie da i że jawnie okłamują klientów (mam na to maile).
Sam to zrobię bo po co mi Gwarant ktory niczego nie gwarantuje......szkoda gadać.

Ja przestrzegam przed kupnem tucsona z czarnymi listwami izdobnymi choc wg mnie są duuużo ładniejsze niz srebrne.

Pisze tu aby utwierdzić sie w przekonaniu że i u Was drodzy posiadacze tucsonów z czarnymi listwami, też tak jest. A może nie zauważyliscie tego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ave
Świeżak

Re: Powyginane listwy ozdobne słupka C

Post autor: Ave » 14 maja 2025, 11:42

A może jest choć jeden użytkownik nx4 z czarnymi listwami które nie są powyginane? Jeżeli tak to daj zdjecia. Pozdrawiam

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda

Post autor: Krampus » 31 maja 2025, 20:38

Mój ma srebrną listwę ale „zainspirowany” postem zacząłem przyglądać się innym Tucsonom. Dziś widziałem dwa z czarnymi listwami (jeden N-line, drugi jakaś uboższa wersja) i oba miały tak samo jak u Ciebie.
Podejrzewam, że ta część jest źle zwymiarowana i stąd jest jak jest. Jeśli mam rację to obciach dla producenta. :(

Ave
Świeżak

Post autor: Ave » 31 maja 2025, 21:22

Tak jak napisałem wyżej wg mnie to tylko i wyłacznie wina montażu . W tych dwóch miejscach wgiecia są mniejsze i krótsze kołki i aby dobrze złapały otwory w karoserii trzeba je głebiej wcisnąć -juz to sprawdziłem. Głąby na montażu używają zbyt dyzej siły punktowo i stad te wygiecia. Listwa odskakuje przy zbyt "płytkim" wciśnieciu bo wklejana szyba ma na końcu taką gumę która utrudnia głebsze wciśniecie listwy z kołkami (gumę tą widać jak otworzysz tylne drzwi.
Jeżeli głąby na montażu rozłożyliby siłę wciskania na większą powierzchnię listwy to problemu by nie było.
Jedna listwa kosztuje 1150zł ;(.
W aso Opole daja max 15% rabatu (czyli około 965zł za sxtukę) i mają to w dooopie że to tak wygląda.
Pytam się gdzie jest kontrola jakosci?? A jeżeli tak ona wygląda to juz się boję o rzeczy których nie widać.
Czy ktoś ma namiar na aso gdzie udzielić mogą wiekszy rabat? Pozdro

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu