Witam.
Kupiłem nowego tucsona nx4 my25 nline i po 3tyg użytkowania zauważyłem fabrycznie powyginane listwy slupka C (listwy ozdobne nad małą szybą boczną, ta miedzy drzwiami tylnymi i klapą bagażnika). Patrzac strikte z boku auta jest to niewidoczne, ale pod kaątem juz tak i jest to szpecące. Na zdjeciach zaznaczyłem czerwonymi strzalkami. Wg mnie jest to ewidentnie wina montażu na produkcji gdyż po mojej analizie i zdjeciach samej listwy i punktów mocowan na karoserii, widać jak na dłoni że użyto zbyt dużej siły przy wciskaniu listwy i stad jest ona wygieta.
UWAGA i to ważne: problem ten wystepuje w autach z CZARNYMI listwami - w wiekszym bądź mniejszym stopniu . W modelach sprzed i po lifcie! (Ogladalem w salonie, na necie w ofertach innych salonów i używane).
WAŻNE autach ze srebrnymi listeami problem nie występuje. Przynajmniej nie zauważyłem.
Poinformowalem o tym fakcie aso Opole (Eltrans) ale stwierdzili że jezeli w innych z czarnymi listwami tak jest to tak musi być. Moja korespondencja z Gwarantem też nic nie dała. Co wiecej oznajmili że wymiana listew nic nie da bo i tak bedzie wygladac tak samo z nowymi. Absurd! Przecież logiczne jest że jeżeli w sutach ze srebrnymi listwami sie da to i z cxarnymi też. I że wina Ewidentnie leży na montażu u producenta. Ale rozmowa jak z deb... betonem.
Sam planuje je kupic i sam sobie wymienię i udowodnie tym baranom że sie da i że jawnie okłamują klientów (mam na to maile).
Sam to zrobię bo po co mi Gwarant ktory niczego nie gwarantuje......szkoda gadać.
Ja przestrzegam przed kupnem tucsona z czarnymi listwami izdobnymi choc wg mnie są duuużo ładniejsze niz srebrne.
Pisze tu aby utwierdzić sie w przekonaniu że i u Was drodzy posiadacze tucsonów z czarnymi listwami, też tak jest. A może nie zauważyliscie tego?
Tucson NX4
Powyginane listwy ozdobne słupka C
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6TGdi
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Biały
Powyginane listwy ozdobne słupka C
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Świeżak
Re: Powyginane listwy ozdobne słupka C
A może jest choć jeden użytkownik nx4 z czarnymi listwami które nie są powyginane? Jeżeli tak to daj zdjecia. Pozdrawiam
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
Mój ma srebrną listwę ale „zainspirowany” postem zacząłem przyglądać się innym Tucsonom. Dziś widziałem dwa z czarnymi listwami (jeden N-line, drugi jakaś uboższa wersja) i oba miały tak samo jak u Ciebie.
Podejrzewam, że ta część jest źle zwymiarowana i stąd jest jak jest. Jeśli mam rację to obciach dla producenta.
Podejrzewam, że ta część jest źle zwymiarowana i stąd jest jak jest. Jeśli mam rację to obciach dla producenta.

-
- Świeżak
Tak jak napisałem wyżej wg mnie to tylko i wyłacznie wina montażu . W tych dwóch miejscach wgiecia są mniejsze i krótsze kołki i aby dobrze złapały otwory w karoserii trzeba je głebiej wcisnąć -juz to sprawdziłem. Głąby na montażu używają zbyt dyzej siły punktowo i stad te wygiecia. Listwa odskakuje przy zbyt "płytkim" wciśnieciu bo wklejana szyba ma na końcu taką gumę która utrudnia głebsze wciśniecie listwy z kołkami (gumę tą widać jak otworzysz tylne drzwi.
Jeżeli głąby na montażu rozłożyliby siłę wciskania na większą powierzchnię listwy to problemu by nie było.
Jedna listwa kosztuje 1150zł ;(.
W aso Opole daja max 15% rabatu (czyli około 965zł za sxtukę) i mają to w dooopie że to tak wygląda.
Pytam się gdzie jest kontrola jakosci?? A jeżeli tak ona wygląda to juz się boję o rzeczy których nie widać.
Czy ktoś ma namiar na aso gdzie udzielić mogą wiekszy rabat? Pozdro
Jeżeli głąby na montażu rozłożyliby siłę wciskania na większą powierzchnię listwy to problemu by nie było.
Jedna listwa kosztuje 1150zł ;(.
W aso Opole daja max 15% rabatu (czyli około 965zł za sxtukę) i mają to w dooopie że to tak wygląda.
Pytam się gdzie jest kontrola jakosci?? A jeżeli tak ona wygląda to juz się boję o rzeczy których nie widać.
Czy ktoś ma namiar na aso gdzie udzielić mogą wiekszy rabat? Pozdro